logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson nie chodzi. Łapie wysokie obroty po odpaleniu

Gajo29 13 Lut 2007 17:30 14535 18
REKLAMA
  • #1 3565869
    Gajo29
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam :!: :!:
    Mam problem z moim simsonem jest po rozpołowieniu silnika miał składany od podstaw zapłon nowy przerywacz, kondensator i cewke zapłonową :) Mój problem to taki że jak odpalam simka to zaczyna wariować nie wchodzi w wolne obroty tylko łapie bardzo szybkich obrotów nie wiem o co chodzi ;/ jeśli mógł by mi ktoś pomuc to bardzo prosze o odpowiedź z góry dziękuje:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3565994
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2095
    lewe powietrze
    bo o takich rzeczach jak zablokowana przepustnica wspominał nie będe
  • #3 3566006
    Gajo29
    Poziom 11  
    zablokowana przepustnica czyli???? a gdzie może łapać to lewe powietrze między cylindrem a gaźnikiem czy jest jeszcze jakieś miejsce w którym może złapać to powietrze????
  • REKLAMA
  • #4 3566039
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2095
    lewe powietrze najczęściej łapie na połączeniu gaźnika z cylindrem bo podstawa gaźnika ulega wykrzywieniu ewentualnie może jeszcze brać przez simeringi na wale.
    co do przepustnicy to sprawdź po prostu czy nie zacina się (linka jak i sama przepustnica w korpusie gaźnika)
  • #5 3566077
    Gajo29
    Poziom 11  
    ja simeringi wymieniam zawsze po rozpołowieniu silnika i tym razem też wymieniłem tak że to raczej nie simeringi ale na gaźniku bardzo prawdopodobne ponieważ mam taką poszarpaną uszczelkę a czy to też może być wina tej uszczelki co idzie pod gaźnikiem???? a co do przepustnicy to tak jak by się troszke cieła jutro wszystko rozpracuje dzięki za szybkie odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #7 3566180
    bemka
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Też mam simsona i wcale to nie jest żadne lewe powietrze tylko wina gaźnika, zrób bardzo małą przerwe na świecy, ustaw dobrze zapłon, wycięcia masz na bloku silnika, i poprostu musisz pojeździć, samo to minie, mój simson po każdej zimie długo nie odpalany i nie jeżdżony tak ma że obroty szaleją i potem same spadają, poprostu po rozpołowieniu silnika tak jest, ponieważ w gaxniku nie było paliwa przez ten okres, simsona mam 5 lat wiec znam już wszystkie jego usterki, oczywiście sprawdź wszystkie linki rączki itp czy sie nic nie zacina, ustaw dobrze przerywacz, a pali od kopa?a i jeszcze ustaw iglice na przedostatni rowek,napewno masz dobre dysze założone w gaxniku?
  • #8 3566182
    Gajo29
    Poziom 11  
    pali z pierwszego kopnięcia na rozgrzanym silniku a na zimnym za 2/3 kopnięciem :D na przerywaczu przerwa jest wyśmienita ustawiona tak jak książka pisze na świecy jest bardzo ładna iskra po jakim czasie spadną te obroty????
  • #9 3566334
    bemka
    Poziom 15  
    ustaw tą iglice bo u mnie nawet teraz jak przestawie iglice na 1,2,3,4 zabek licząc od góry to i tak obroty szaleją na dwóch przedostatnich to jest najbardziej rzwawy i elegancko chodzi, załóż w gaźniku odpowiednie orginalne dysze!u mnie na tych badziewnych polskich tak obroty szalałay, pozatym to kwestia ile czasu bedziesz jeździł, u mnie jak temperatury są ujemne to zawsze ma podwyższone obroty,przychodzi lato same spadają, nie wiem dlaczego tak jest, powinno po tygodniu czasu przestać:)
  • REKLAMA
  • #10 3566358
    Gajo29
    Poziom 11  
    ja zapomniałem dodać żeo on mi chodzi na ssaniu na średnich obrotach ale jak zdejme go z ssania to zaczyna wariować nie wiem co to moze być ja właśnie wymieniałem dysze i to mozer być problem założe stare i spróbje nim troche pojeździć może akurat się coś poprawi dzięki za odpowiedzi
  • Pomocny post
    #11 3566373
    bemka
    Poziom 15  
    To jestem pewny że to przez te dysze!!!!Wstaw orginalne!Tylko odpowiednio jak powinny być!Dysza główna musi być 70 albo 71 nie pamiętam.A reszte sobie sprawdź w książce na końcu, tam masz wszystko:)To są objawy złych dysz, też tak miałem:)
  • #12 3566386
    Gajo29
    Poziom 11  
    aha dzięki dużo mi pomogłeś właśnie mi się przejaśnia ze po założeniu tych nowych dysz zaczeło coś być z obortami
  • #13 3566401
    bemka
    Poziom 15  
    Jak coś do simsona nie bedziesz wiedział to wal do mnie na GG7855552, ja już go mam 5 rok a moze już dłużej, ale już na wiosne czas sie z nim pożegnać, jak odezwiesz sie na GG to podpowiem jak polepszyć osiagi i moc
  • #14 3566430
    Gajo29
    Poziom 11  
    ok
    ja mam dopiero nie cały rok simka ale już dwa razy rozpaławiałem
  • Pomocny post
    #15 3566732
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam , ja miałem też problem z wysokimi obrotami , u mnie była delikatnie uszkodzona uszczelka pomiędzy cylindrem a silnikiem , kiedyś też miałem przypadek , że wyskoczył mi simering od strony sprzęgła i też szalały obroty , mocno dymił i nie miał siły. Co do ustawień iglicy to ustawienie jej na którymkolwiek zatrzasku nie powinno powodować znaczącego wzrostu obrotów . Odnośnie dysz to powinny być dobrej jakości bo to ważne . Ja w swoim simku miałem już różne przeboje , ale i przejechałem blisko 40 tys. km. Ogólnie bardzo dobry motorek. Pozdrawiam.
    Włodek
  • #16 3567636
    Gajo29
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc oblukam czy nie wyleciał simering od strony koszyczka sprzęgłowego bo od magneta sprawdzałem jest ok wemienie dysze i dam nową uszczelkę między cylinder a gaźnik bo ta moja nie ciekawa jest
  • #17 3759522
    surmacer
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    To nie będzie simerring. gdyby tak było to by się przylewał nadmiarem oleju i gasł za chwilę - efekt świeca po wyciągnięciu mokra. Stawiam na gażnik (dysza l?? przycięte cięgło ?? /podniesiona iglica.
  • #18 5444480
    kolken123
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    siemka mam takie małe pytanko jak trzeba ustawić iglice zeby był mocniejszy czy na najwyzszej kresce czy najnizszej?????z góry dzieki:)
  • #19 5444606
    tomo19811
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Czy będzie aż taki mocny to nie wiem :P wzbogacając mieszankę ustawiasz na niższej kresce {patrząc od góry iglicy } wtedy silnik będzie dostawał bogatsza mieszankę{więcej paliwa } , czy to poprawi osiągi sam stwierdzisz . PRzy dobrym spalaniu silnika, i poprawnie wyregulowanych parametrach , świeca po wykręceniu z silnika ma kolor ciemnego brązu , bez żadnych osadów .

Podsumowanie tematu

✨ Problem wysokich obrotów silnika Simsona po rozpołowieniu i złożeniu od podstaw z nowym zapłonem, przerywaczem, kondensatorem i cewką zapłonową najczęściej wynika z nieszczelności w układzie dolotowym, zwłaszcza "lewego powietrza" na styku gaźnika z cylindrem, uszkodzonej lub poszarpanej uszczelki pod gaźnikiem oraz ewentualnie przez uszkodzone simeringi na wale. Zablokowana lub zacinająca się przepustnica również może powodować niestabilne obroty. Kluczowe jest sprawdzenie i ewentualna wymiana uszczelki pod gaźnikiem oraz oryginalnych dysz gaźnikowych (główna dysza powinna mieć rozmiar około 70-71). Ustawienie iglicy gaźnika na przedostatni rowek od góry pomaga ustabilizować obroty. Wysokie obroty mogą się utrzymywać przez kilka dni, szczególnie przy niskich temperaturach, ale powinny stopniowo spadać podczas jazdy. Prawidłowe ustawienie zapłonu, przerwy na przerywaczu oraz sprawność linki przepustnicy są również istotne. Objawy takie jak szalejące obroty przy zdjęciu ssania wskazują na problemy z gaźnikiem i dyszami. Wymiana dysz na oryginalne i poprawa szczelności układu dolotowego zwykle rozwiązuje problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA