logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson po remoncie - dzwonienie na wolnych obrotach, co sprawdzić?

DanielloSim 17 Mar 2008 20:58 33345 126
Najlepsze odpowiedzi

Co sprawdzić w Simsonie po remoncie, jeśli na wolnych obrotach dzwoni i jest słaby?

Sprawdź przede wszystkim szczelność i kompresję silnika oraz ustawienie zapłonu — przy zapłonie na platynkach podawano około 1,5–2 mm przed GMP i przerwę na przerywaczu 0,4 mm [#4974065] [#4979429] Jeśli brakuje uszczelki pod cylindrem lub głowicą, albo tłok/cylinder są źle spasowane, silnik może dzwonić, tracić moc i mieć objawy spalania stukowego [#4930783] [#4932832] [#4968401] Gdy na stykach przerywacza mocno iskrzy, sprawdź kondensator i jego masę, bo iskrzenie pogarsza osiągi i wypala styki [#4940892] [#4943585] [#4940708] Warto też obejrzeć świecę, fajkę oraz simmeringi i szczelność karterów; jeśli świeca jest sucha, szukaj w zapłonie lub nieszczelności, a jeśli mokra, w zasilaniu [#4979429]
REKLAMA
  • #1 4921080
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam jestem tu nowy
    mam proble moj simson na wolnych obratach dziwnie dzwoni
    dodam ze simson jest po remoncie
    remont byl przeprowadzonu u mnechanika co moze byc tego przyczyna????
    prosze o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 4921362
    piomoto
    Poziom 19  
    Ocena: 127
    A masz założone gumy na cylindrze? Dzwonienie na niskich obrotach to wina pierscieni a te gumy to wyciszają.
  • REKLAMA
  • #3 4921487
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Nie rozumiem takich zachowań, mechanik robił ktoś zapłacił i teraz po nim poprawia. Cóż w końcu to wolny kraj.
    Z głowicą coś było robione?
  • #4 4921515
    piomoto
    Poziom 19  
    To jest częste zjawisko w tego typu sprzętach. A żeby je zniwelować są zakładane gumy. Są specjalne fabryczne otwory w cylindrach w Simsonach i Mz., A w jawach są gumy wciskane w rzeberka cylindra.
  • #5 4921528
    goldwinger
    są różne rodzaje dzwonienia, więc nie ma jednej diagnozy
    Gumy są po to by żeberka nie brzęczały/dzwoniły
  • #6 4921601
    piomoto
    Poziom 19  
    Zeberka nie dzwonią. Poczekajmy aż autor posta coś powie.
  • REKLAMA
  • #7 4922097
    zygu666
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Z tego co się orientuję to po generalnym remoncie mam tu na myśli głównie szlif cylindra i docieranie silnika to po procesie docierania zalecana jest ponowna wymiana pierścieni a i czasem zdarza sie tylko to nie jest typowe dzwonienie przepustnica ma luz w gaźniku i wydaje takie dziwne stukania dzwonienia.
  • #8 4924077
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Ale o jakie gumy wam chodzi??? bo to stary simson i tam nie ma zadnych gum!!! przepustnica napewno nie dzwoni bo gażnik jest nowy!! remont byl generalny i juz ok 400km na dotarciu zrobiłem
    I moim zdanie simson jest troche slaby czy to moze miec jakis zwiazek z tym dzwonienie????
    dzieki ze tak szybko cos napisaliscie
  • REKLAMA
  • #9 4924251
    goldwinger
    Czyli chodzi o silnik M53
    Ustawienie zapłonu może być złe
  • #10 4924381
    DanielloSim
    Poziom 11  
    To jest Simson star sr 4-2/1 zapłon próbowałem ostawiać parę razy, i nic nie pomagało Simson dalej dzwoni i był z slaby
  • #11 4924394
    DanielloSim
    Poziom 11  
    on ma juz drugiego szlifa jak ma byc w nim zaplon ustawiony????
  • #12 4930783
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    zygu666 napisał:
    Z tego co się orientuję to po generalnym remoncie mam tu na myśli głównie szlif cylindra i docieranie silnika to po procesie docierania zalecana jest ponowna wymiana pierścieni a i czasem zdarza sie tylko to nie jest typowe dzwonienie przepustnica ma luz w gaźniku i wydaje takie dziwne stukania dzwonienia.

Ot teoria... To znaczy że jak dotrę tłok i pierścienie do cylindra, yo mam wymienić pierścienie?..... I znowu dotrzeć.... I znowu wymienić? A kolega to przypadkiem nie handluje pierścieniami?

Brak uszczelki pod głowicą/cylindrem może spowodować uderzanie tłoka o głowicę - dźwięk o którym piszesz.
    Brak tychże uszczelek to również większy stopień sprężania - spalanie stukowe - dzwoni sworzeń.
    Jeżeli jest to tłok z "podróbek" często mają nieprecyzyjnie wykonane kanały na pierścienie - dzwonią one " w standarcie"
  • #13 4931221
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Jest to tłok niemiecki!!! zalozylem dzis uszczelke pod glowice i mniej dzwoni ale wydaje mi sie ze pod cylindrem tez nie ma (nie sprawdzalem)
    A czy brak tych uszczelek powoduje spadek mocy????
    Bo sim jest słaby i sie nie zbiera tak jak powinien
    prosze o odpowiedz
  • Pomocny post
    #14 4932832
    zygu666
    Poziom 17  
    to logiczne ze brak uszczelek pod głowica i w 2-suwie pod cylindrem spowoduje spadek mocy a co to był za remont silnika jak nie ma uszczelek????
  • #15 4933022
    goldwinger
    uszczelka pod głowicą nie jest wymagana
  • #16 4933609
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Nie wiem wlasnie gosciu robil i mialo byc a tu simson slaby i wogule dopiero przedwczoraj zauwazylem ze nie ma uszczelek !!!!

Dodano po 5 [minuty]:

ma pytanko wiem ze nie na temat ale co to moze byc :
    mianowicie jade sobie po prostej i zwalniam obrotami i jade na malych a tu zaraz cos przerywa jak tylko dodam troche gazu juz nie przerywa!!!!
    czy to zle wyregulowany gaznik czy cos innego ????
    A i jutro kupie komplet uszczelek i zaloze i sie okaze jak bedzie chodzil i czy bedzie stukalo!!!!
    dzieki za pomoc
  • #17 4933652
    goldwinger
    Jeżeli chodzi o to szarpanie (tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem) za niski poziom paliwa w gaźniku
  • #18 4933764
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Tak chodzi o to szarpanie ale tak sie dziaje na niskich obrotach!!!!
    czyli malo paliwa w komorze????
  • #19 4933845
    goldwinger
    Objaw szarpania występuje po odpuszczeniu gazu (takie dość długie szarpnięcia)?
  • #20 4933871
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Tak, po puszczeniu gazu.

Interpunkcję poprawiłem. [MS]

Moderowany przez MakroSerwis:

Regulamin, p.10.9 i 15. Proszę poprawić swoje posty!
    Dbaj o pisownię, nie przesadzaj z interpunkcją, nie pisz postu pod postem.

• #21 4935017
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Hamowanie 2T takie własnie jest;] Mz tez tak reaguje
  • #22 4935388
    goldwinger
    To źle reaguje, nie może być żadnego szarpania
  • #23 4935681
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Czyli czym to moze byc spowodowane?
    Dodam ze na koanku robia sie zacieki!
    (czyli zalewa go i na malych sie dusi?????)
    czy to nie przesto???
  • #24 4936660
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    jak ustawisz tak zeby Mz jechała bez szarpania na 5 przy 30 km/h to ci medal dam;]
  • #25 4936823
    goldwinger
    hubert widzę nie wiesz o czym jest rozmowa.
    Jedziesz ze stałą prędkością na wysokich obrotach (nie ważne jaki bieg) przez dłuższy czas, odpuszczasz gaz całkowicie i jeżeli szarpie to masz za mały poziom paliwa
  • #26 4937377
    zygu666
    Poziom 17  
    mz tak szarpie miałem ten sprzęt jest to wina tego ze jest jeden cylinder dość duże sprężanie i mała masa koła zamachowego(koszyczka sprzęgłowego na wyższych biegach (4-5) to szarpanie po zwolnieniu gazu zanika gdyż jest duże przełożenie skrzyni ale na 1-2 zawsze szarpie ten typ tak ma
  • #27 4937945
    DanielloSim
    Poziom 11  
    goldwinger niekoniecznie na duzych obrotach przez caly czas!!!!!!
    paliwa nie moze byc za malo bo jeszcze cieknie z kolanka!!!
    (moze na odwrot zaduzo???)
    Wiec to nie to!!! macie jeszcze jakies inne pomysly??????
  • #28 4939358
    robokop
    Ocena: 6362
    Źle ustawiony zapłon, słaba kompresja, źle wyregulowany gaźnik, zbyt dużo oleju w paliwie.
    Zaprowadź motorek do jakiegoś szpeca bo chyba nic z tego nie będzie.
  • #29 4939435
    DanielloSim
    Poziom 11  
    Teraz tak jakby przestal przerywac!!!
    Ale nadal troche slaby po swietach zaloze uszczelke pod cylinder i ja sie nie poprawi to juz niewiem!!!
    A czy na przerywaczu moze iskzyc czy nie powinno bo u mnie iskzy!!????

Dodano po 1 [minuty]:

dodam ze przerywacz jest nowy!!!
  • #30 4939947
    goldwinger
    Jeżeli mocno iskrzy to kondensator do wymiany

Podsumowanie tematu

✨ Simson po generalnym remoncie silnika (w tym szlif cylindra, wymiana tłoka, pierścieni, wału, łożysk i uszczelek) wykazuje problem z metalicznym dzwonieniem na wolnych obrotach oraz słabą mocą i przerywaniem pracy silnika. Przyczyny dzwonienia mogą obejmować luźne lub źle spasowane pierścienie, brak uszczelek pod cylindrem i głowicą, niewłaściwe ustawienie zapłonu (zalecane 1,4-1,8 mm przed GMP dla Simsona SR2), uszkodzone łożyska korbowodu, a także dzwonienie żeber cylindra przy braku gum wyciszających. Problemy z przerywaniem i szarpaniem na niskich obrotach mogą wynikać z nieprawidłowej regulacji gaźnika (model 16N1 lub 16N3), niewłaściwego poziomu paliwa w komorze pływaka, zbyt bogatej lub ubogiej mieszanki paliwowo-olejowej (zalecany stosunek 50:1), a także iskrzenia na stykach przerywacza spowodowanego uszkodzonym lub źle podłączonym kondensatorem. Zalecane jest sprawdzenie szczelności silnika, obecności uszczelek, poprawne ustawienie zapłonu i przerwy na świecy (około 0,4 mm), a także dokładne czyszczenie i regulacja gaźnika. Wymiana kondensatora i ustawienie zapłonu na 1,5 mm przed GMP poprawiły pracę silnika, choć nadal występuje lekka utrata mocy i mulistość przy ruszaniu. Usunięcie fabrycznej plomby powietrznej w gaźniku 16N3 może nie przynieść zauważalnej poprawy. Wskazane jest skorzystanie z usług doświadczonego mechanika, gdyż samodzielne naprawy i wielokrotne wizyty u niekompetentnego serwisu nie przynoszą efektów. Dodatkowo, stosowanie odpowiedniej świecy zapłonowej (np. polska Iskra o ciepłocie 100) i oleju półsyntetycznego w proporcji 1:50 wpływa na poprawę osiągów i trwałość silnika.
REKLAMA