logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie drugiego akumulatora - do doświadczonych.

Norman36 14 Lut 2007 14:12 4847 13
  • #1 3570152
    Norman36
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam!
    Pytanie kieruję do osób, które już to robiły, a najlepiej używały wymienionego poniżej SR80.
    Planuję zainstalować drugi akumulator, żelowy (ok.90Ah), podłączony równolegle do standardowego. Temat na forum już był, ale nigdy tak naprawdę nie było mowy o konkretach...

Moc sprzętu, docelowo, do 1,8kW RMS.
    Uproszczony schemat:
    https://obrazki.elektroda.pl/42_1171457391.jpg

SR80 to produkt firmy Stinger. Jest to przekaźnik do załączania i separacji drugiego akumulatora (prawdopodobnie ochrona przy rozruchu silnika, itp.). Jego obciążalność wynosi 80A.

Pytania i wątpliwości:
    - Czy SR80 jest w ogóle potrzebny i czy wystarczy ten model, o obciążalności 80A? W ofercie firmy jest jeszcze mocniejszy (znaczy droższy). Ewentualnie czy zna ktoś zamienniki?
    - Czy kable o przekroju 20mm^2 (DLS) wystarczą? Gdyby ciągnąć wyłącznie ze standardowego akumulatora, potrzebne byłyby kable min 50mm^2, jednak w tym przypadku cały sprzęt będzie ciągnął z akumulatora żelowego, a kable łączące akumulatory będą służyły do ładowania żelowego. Teoretycznie żelowy będzie wiecznie niedoładowany, ale w praktyce nie wykorzystuje się pełnej mocy sprzętu przez dłuższy czas (nie przy takiej mocy i poziomach głośności ;) ).
    - Jakiej wartości alternator będzie niezbędnym minimum (standardowy ma wydajność około 80A)?
    - Najważniejsze pytanie : jak to wygląda w praktyce, jakie są Wasze doświadczenia??
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi! /Norman

PS: Dodam tylko, ponieważ pierwszym głosem będzie prawdopodobnie propozycja rezygnacji z projektu i wymiana akumulatora standardowego na mocniejszy, że akumulator standardowy (55Ah) zostaje. Mam zamiar niedługo zmienić samochód i inwestuję tylko w rzeczy, które bez problemu przeniosę do nowego.
  • #2 3570306
    Arek84
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    nie rozumiem Cie :)
    przeciez jak wyciagniesz aku 55 i w jego miejsce wlozysz mocniejszy to nie bedzie poroblemu?! przy sprzedazy wyciagniesz ten nowy "fajny" a wlaozysz stary 55A... roboty na 5 min jak sie klucz usliznie jeszcze ;)
  • #3 3570310
    DrumAnDBass
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    W swoim aucie nie mialem co prawda montowanego drugiego aku jednak troche pomagalem kumplowi w takiej instalacji...

Czy SR80 jest potrzebny musisz samemu sobie odp. Plusem jego jest np. mozesz sluchac na postoju na maxa ile chcesz az sie 2 aku rozladuje do konca ( co jednak troche potrwa..) i sprzet przejdzie na protect i nie bedziesz mial problemu z zapaleniem auta bo 1 aku jest nienaruszony.

Dobrze dac 35mm. Niezaszkodzi warto tu dolozyc.

Alternatora nie musisz koniecznie zmieniac. Jednak zaopatrzenie sie w "ladowarke" jest bardzo wskazane. Kolega sluchajac muzyki czasem db drag (przed dragiem laduje zawsze) laduje 2aku srednio co 2-3 miesiace.

U kolegi sie jak najbardziej sprawdzilo. Jesli masz/ bedziesz mial w aucie taka moc to 2aku jest bardzo wskazany i nie zrobisz nic zle zaopatrujac sie wniego + sr80

Do czego to bedziesz uzywal sluchanie muzyki czy drag? Tak z ciekawosci jaki sprzet?

Dodano po 1 [minuty]:

Arek84 tylko ze ten mocniejszy aku bedzie niedoladowany. Pozatym nigdy nie bedziesz mial problemu z odpaleniem...
  • #4 3570449
    Arek84
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    zawsz emozna alternator zmienic, ale pozadny to koszta wieksze niz ten drugi akumulator ;)
  • #5 3570466
    marcin1111
    Poziom 11  
    Też szukałem odpowiedzi na temat dwuch aku w samochodzie. Niestety żadnego sensownego rozwiązania nie dostałe.
    Fakt jest taki że alternator może nie dawać rady przy takich mocach. Zależy jak często i jak długo będziesz słuchał muzyki. Funkcjonowanie samochodu też pobiera troche prądu więc zainwestowanie w lepysz alternator byłoby trafnym rozwiązaniem.
    Kable 20mm to minimum dlatego 35mm jak kolega wyżej napisał też byłoby na miejscu.
    Ps. możesz podać jakiś link do tego przekaźnika?
    Pozdrawiam
  • #7 3570694
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    "nie rozumiem Cie
    przeciez jak wyciagniesz aku 55 i w jego miejsce wlozysz mocniejszy to nie bedzie poroblemu?! przy sprzedazy wyciagniesz ten nowy "fajny" a wlaozysz stary 55A... " --> w miejsce standardowego aku nie włoży się chyba żelowego potwora?? Może i są takie w rozmiarach zwykłego aku, ale to chyba rzadkość. A rzadkości są drogie. Jak coś źle pisze to niech mnie ktoś skoryguje. Pozdrawiam
  • #8 3570709
    Norman36
    Poziom 15  
    Arek84, masz rację z wymianą standardowego na mocniejszy, ale oprócz argumentów wymienionych przez DrumAndBass'a, dołożę ten, że w takim przypadku na dzień dobry powinienem wymienić kable na 50mm^2. Na razie mam 20mm^2, co (jak zresztą potwierdzacie) stanowi rzeczywiście minimum przy dwóch aku, ale na razie będzie musiało wystarczyć. Potem pomierzę w praktyce i ewentualnie będę myślał o wymianie na większe.
    Z wymianą alternatora chcę się wstrzymać do zmiany samochodu.

DrumAnDBass, sprzęt do słuchania z dużym zapasem basu na specjalne okazje... ;) Wzmacniacz na basy, to monoblock DLS CA-10, a na system przedni (2pary Hertz HV165+1para kickbasów Hertza) Hertz H420. Tyle z obecnego sprzętu chcę zostawić. Na wymianę czekają basy (2x DLS W512+RF18"), ewentualna modernizacja systemu przedniego + milion nowych pomysłów... ;)
  • #9 3570804
    DrumAnDBass
    Poziom 20  
    hehe rozumiem :)

Dobrze ze dbasz w tym wypadku rowniez o prad bo to temat czesto nie brany pod uwage lub niedocenia sie jego znaczenie...

Dodano po 7 [minuty]:

jeszcze pytanie: co to jest DLS W512?
    Mam nadzieje ze nie sub bo RF18" to chyba 46cm sub rockforda?! A dwa rozne suby w aucie to kupa...
  • #10 3570887
    Norman36
    Poziom 15  
    Obecnie mam podpięte basy DLS pod wzmacniacz, wstyd się przyznać ;) Sony HX-754, a RF pod monoblock DLS. Doceniłem wagę zasilania, kiedy zobaczyłem, że o ile przy wyłączonym jednym wzmacniaczu, pozostałe basy pracują dobrze, to kiedy chodzi wszystko, napięcie schodzi poniżej 10V...
    Wróciłem więc do podstaw... :)
  • #11 3576049
    Norman36
    Poziom 15  
    DrumAnDBass napisał:
    hehe rozumiem :)

...
    jeszcze pytanie: co to jest DLS W512?
    Mam nadzieje ze nie sub bo RF18" to chyba 46cm sub rockforda?! A dwa rozne suby w aucie to kupa...

DLS W512 to jak najbardziej sub. Mam zresztą, jak napisałem, dwie sztuki. Ale dlaczego od razu, do spółki z RF, kupa?? :)) Pomijając słabe wykonanie RF, to zestrojony nisko uzupełnia wyżej zestrojone, mniejsze DLSy.
    Kupa jest natomiast z tego względu, że specyficzna konfiguracja monoblocka CA-10 nie pozwala na podłączenie wszystkich basów pod ten jeden wzmak. Wróciłby wtedy zresztą znowu problem f odcięcia poszczególnych, itd...
    Dlatego też napisałem, że wszystkie suby są do wymiany, najprawdopodobniej na cztery jednakowe 15". Ale to z czasem...
  • #12 3815237
    renegatt
    Poziom 23  
    Akumulatory Stingera serii power 2 mogą pracować jako zamiennik normalnego, ja w omedze używam model SP800 925 i jest bardzo ok, ładuje się szybko i nie sprawia żadnych problemów w normalnej eksploatacji auta.

R.
  • #13 3815315
    arturius78
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja mam Campo i usunąłem kółko prowadzące do paska klinowego, a w to miejsce zainstalowałem alternator od Uno na którym jest podpięty dodatkowy aku 56Ah na audio i alarm, ale i tak kondensator to podstawa (bufor prądowy) moc sprzętu w RMS 1,2kW

opis instalacji w jednym z moich postów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic588548.html
    ps
    od aku do audio 50mmkw na rozdzielacz, zanotowane pobory prądu to do 40A na rozdzielaczu i do 160A na kondensatorze
  • #14 3815577
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    ale nie zawsze da sie wsadzić mocnijeszy alternator albo dwa wiec altek wytrzyma 10% wiecej tego co daje u mnie myśle ze przy 80Ah dwa aku 45 i 38 da rade a jak bedzie faktycznie sie okaże

mike ma dwa i mowi ze spoko daja rade dwie kwasówki choć

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji drugiego akumulatora żelowego o pojemności około 90Ah, podłączonego równolegle do standardowego akumulatora w samochodzie z systemem audio o mocy do 1,8kW RMS. Kluczowym elementem jest przekaźnik SR80 firmy Stinger, służący do załączania i separacji drugiego akumulatora, o obciążalności 80A. Uczestnicy rozważają, czy SR80 jest wystarczający, czy potrzebny jest mocniejszy model lub zamiennik. Poruszono kwestie doboru przekroju kabli – minimalnie 20mm², lecz zalecane 35mm² lub więcej, zwłaszcza przy dużym poborze prądu. Alternator może nie wystarczyć do ładowania obu akumulatorów przy dużym obciążeniu, dlatego sugerowane jest regularne doładowywanie drugiego akumulatora lub wymiana alternatora na mocniejszy, choć wiąże się to z wyższymi kosztami. W systemie audio stosowane są wzmacniacze DLS CA-10 i Hertz H420 oraz subwoofery DLS W512 i Rockford RF18". Wskazano, że drugi akumulator dedykowany jest wyłącznie do zasilania sprzętu audio, podczas gdy pierwszy zasila funkcje samochodu. W praktyce stosowanie drugiego akumulatora wraz z przekaźnikiem SR80 pozwala na dłuższe słuchanie muzyki na postoju bez ryzyka rozładowania akumulatora rozruchowego. W dyskusji pojawiły się także przykłady innych akumulatorów Stinger serii Power oraz praktyczne uwagi dotyczące instalacji kabli i kondensatorów buforowych dla stabilizacji napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA