logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy switche i huby wzmacniają sygnał sieci LAN?

ozzman 20 Wrz 2003 14:08 4128 18
REKLAMA
  • #1 332675
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Czy swiche i huby wzmacniaja sygnal sieci LAN??
  • REKLAMA
  • #2 332677
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Switche TAK Huby NIE. Temat był już omawiany na forum.
  • #3 332700
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Oba wzmacniają sygnał w sensie elektrycznym ale wprawdzają opóźnienia w sensie logicznym do sygnału.
  • REKLAMA
  • #4 333823
    pysiu
    Poziom 12  
    prawidłowo według wszelkiej teori to hub jest urządzeniem które w sieci lan wzmacnia i rozsyła do wszystkich a nie swich
  • #5 335388
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Switch też wzmacnia tylko, że wysyła do konkretnego "odbiorcy", a nie jak w przypadku huba do wszystkich
  • #6 335443
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Typowo do wzmacniania sygnału służy repeater a HUB jest jego szczególną odmianą (multiport repeater).
  • #7 335460
    grzegm
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Według tego co wiem to popieram "Świra" oba rodzaje urządzeń wzmacniają w pewnym sensie sygnał z tym że jest to głownym zadaniem huba (to zwykły regenerator sygnału i rozdzielacz na wiecej portów) . natomist switch rozdziela domeny kolizyjne czyli segrguje maci kart sieciowych( to co do niego wchodzi rozdziela na porty według maców odbiorców przypietych do danego portu - zmniejsza kolizje w sieci), tez wzmacnia sygnał ale mniej niż hub( huby 10Mbps dalej ciągną nawet do 180m niz switche 10/100 Mbsp przeważnie do 100m).
    Grzesiek :roll:
  • #8 335709
    Świr
    Poziom 34  
    180m tylko nieliczne wyciągną, a switche standardowo 120m.
  • REKLAMA
  • #9 336427
    ozzman
    Poziom 26  
    to wkoncu ile co wzmacnia, jezeli wzmacnia??
  • #10 336442
    Mrozu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Hi All!
    Swego czasu w sieci lokalnej mieliśmy połączone 2 bloki odcikiem kabla o długości 185m. Na jednym końcu zainstalowany był Swich 10/100 Planet, na drugim HUB 10/100 (firmy nie pamiętam, ale też jakiś "chiński wynalazek"). Wszystko chodziło bez najmniejszego problemu. Po 2 niewykorzystywanych parach podłączona była karta sieciowa Compex ReadyLink 100 (do HUB'a) i też chodziło to bez najmniejszych problemów.
    Pozdrawiam
  • #12 336699
    pysiu
    Poziom 12  
    mam podłączone w sieci dwa bloki od swicha do swicha jest 167 metrów dziala 100 bezproblemów juz 4 lata norma jest 100metów dlatego tez mozna sie pokusić o wieksze odległości
  • #13 336897
    Świr
    Poziom 34  
    Ja mam switcha w garażu, który łączy wszystkich użytkowników sieci. Drugi jest w domu, łączy mój komp, brata i router.
    Jak miałem kabel na wierzchu powieszony, to średnio co 3 - 5 burza padało wszystko :!:
    Teraz kabel zakopałem i jest OK :)
  • #14 336944
    pysiu
    Poziom 12  
    jest specjalna skrętka do napowietrznych lini kóra ma w swoim składzie żel ale wracją c do tematu z doświadczenia wiem ze lepiej na dłuższe odległości zastosowac haby o mniejszej prętkości na 10
  • REKLAMA
  • #16 337145
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    pysiu napisał:
    jest specjalna skrętka do napowietrznych lini kóra ma w swoim składzie żel
    Żel to jest w skrętce którą się zakopuje w ziemi, zawiera on substancje zniechęcające gryzonie przed przegryzaniem kabla.
  • #17 337161
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    hmmmm. myslalem ze zel w kablach jest po to aby zachowac izolacjie wzdluzna.
    W momencie gdy masz gdzies uszkodzana izolacje zewnetrzna kabla to zel uniemozliwia dostanie sie wilgoci czy wody do kabla, a wiadomo jakie sa koncekwencjie gdy kabel naciagnie wody.
  • #18 341742
    ozzman
    Poziom 26  
    a co jest z tymi burzami, jak jest kabel w ziemi to burza na niego nie dziala??. a jak skretke ktora jest na powietrzu tzn na slupie energetycznym 230V, ok 1-1,5 m pod drutami z pradem oplecie sie linka metalowa (zeby sie lepiej trzymala skretka) i uziemi ta linka to burza na to zadziala czy nie. czy byrza jest cos w stanie zrobic, gdy na czas burzy wszystko jest poodlaczane od kabla (skretki)???
  • #19 341979
    SzymCzas
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Temat odnośn ie burzy i sieci był już przerabiany.
    Ale generalnie jak trafi e odległości około 100m od kabla sieciowego to sieciówki i haby wszystko leci nie musi trafić w kabel bo jak trafi w kabel to skutki do przewidzenia. Pokrutce nie jeseś w stan ie się zabespieczyć w 100% jest coś przeciwprzepięciowego na sieci ale to i tak nie zagwarantuje 100% zabespieczenia.
    NA CHYBIŁ TRAFIŁ. Zrobić sieć i mieć nadzieje że nie trafi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Switche i huby pełnią funkcję wzmacniania sygnału w sieciach LAN, jednak różnią się sposobem działania. Huby działają jako multiportowe repeatery, wzmacniając i rozsyłając sygnał do wszystkich podłączonych urządzeń, co zwiększa zasięg transmisji (do około 180 m w przypadku hubów 10 Mbps). Switche również wzmacniają sygnał, ale kierują go selektywnie do konkretnego odbiorcy na podstawie adresów MAC, co zmniejsza kolizje i poprawia efektywność sieci; typowy zasięg dla switchy 10/100 Mbps to około 100-120 m. Do wzmacniania sygnału na większe odległości stosuje się repeatery. W praktyce sieci lokalne z kablami o długości powyżej standardowych 100 m działają stabilnie, jeśli używa się odpowiednich urządzeń i zabezpieczeń. W dyskusji poruszono także kwestie ochrony kabli sieciowych przed uszkodzeniami mechanicznymi i wpływem burz, wskazując na stosowanie kabli z żelem oraz uziemienie, choć całkowita ochrona przed przepięciami nie jest gwarantowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA