logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mrugająca dioda LED w liczniku skutera 12V – jedna świeci słabiej, podłączenie równoległe

SpeedGold 19 Lut 2007 22:43 12326 49
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego jedna z równolegle podłączonych diod LED w podświetleniu licznika skutera zaczyna słabiej świecić i migać, mimo że na zasilaczu działa poprawnie?

Najprawdopodobniej problemem jest zasilanie ze skutera, bo podświetlenie licznika bywa zasilane prądem zmiennym z osobnego obwodu prądnicy, więc same LED-y bez prostownika dostają napięcie wsteczne i zaczynają migać albo słabnąć [#5379732][#3865659] Do każdej diody warto dać zabezpieczenie antyrównoległe, np. małą diodę 1N4148, zamiast próbować rozwiązać to samym stabilizatorem [#3865659] Zostaw też osobny rezystor dla każdej LED; jeśli nadal jedna z nich szwankuje, wymień ją razem z jej rezystorem [#3595903][#3597354]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 3615280
    SpeedGold
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    lord_blaha napisał:
    nie zapominajcie że 7812 musi miec na wejściu napięcie troche większe niz te 12v ze skuterka... Kondensator nie jest pomysłem złym- diody nie powinny przygadsać wtedy na wolnych obrotach.

A powiedzcie mi jak ten stabilizator ma być podłączony? najlepiej jak by go toś dorysował do tego rysunku powyżej.

Diody na wolnych obrotach świecą bardzo dobrze tylko na wększych obrotach przygasają.
  • REKLAMA
  • #33 3617060
    SpeedGold
    Poziom 11  
    Ja mam podłączone rezystory pod dodatnie końcówki diod a na tym rysunku widać że rezystory są podłączone z końcówką ujemną stabilizatora. Narysuj dokładnie jak mam to podłączyć skoro rezystory mam na dodatnich końcówkach.
  • REKLAMA
  • #34 3618017
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    wyjście stabilizatora (skrajnie prawa noga patrząc na napisy)-> przez rezystor na dodatniej nóżce diody->dioda. Teraz: masa z prądnicy i wszystkie ujemne nózki diody do środkowej nogi 7812, wejśce stabilizatora (skrajnie lewa) do plusa prądnicy.

ps- oznaczenie diody- "podstawa trójkąta" to plus, a "wierzchołek z kreską" to minus
  • #35 3628835
    SpeedGold
    Poziom 11  
    Zamontowałem stabilizator następnie podłączyłem do zasilania w skuterze. Diody świecą dobrze tylko że ten stabilizatior bardzo sie grzeje.
  • #37 3629604
    SpeedGold
    Poziom 11  
    Diod jest 9.
    Napięcie na wolnych obrotach 5-6V
    Napięcie na wysokich obrotach 12,8V

"Zablokowane zasilanie na stabilizatorze?"
    Nie wiem o co chodzi :/
    Chodzi o mase ??
  • #38 3629614
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    OK. To jeszcze powiedz jaki ten stabilizator wmontowałeś...
    Zablokowane zasilanie - czy masz kondensatorki które powodują że 78xx się nei wzbudza...
  • #40 3636333
    SpeedGold
    Poziom 11  
    Tak jest podłączone:
    Mrugająca dioda LED w liczniku skutera 12V – jedna świeci słabiej, podłączenie równoległe

Przy stabilizatorze jest zamątowany radiator.
  • Pomocny post
    #41 3636479
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Nie wiem co u Ciebie znaczy do minusa... Ale ten stabilizator teraz w ogóle nie działa:D
    Diody musisz wpiąć w prawą nóżkę... zamiast "do plusa... "
    W ogóle coś to wymyślił to nie wiem.
    Zaraz Ci podeślę jak to powinno wyglądać.

Więc tak:)
    +Acc do plus z akumulatora czy co to tam masz;)
    GND to masa...
    Uout to masz napięcie wyjściowe z stabilizatora.
    Załączniki:
    • Mrugająca dioda LED w liczniku skutera 12V – jedna świeci słabiej, podłączenie równoległe dioda.JPG (18.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #42 3865659
    asliwek
    Poziom 12  
    Witam.
    Wdaje sie, ze oswietlenie licznika jest zasilane napieciem zmiennym.
    Poniewaz diody LED maja (dopuszczalne) bardzo niskie napiecie wsteczne stosuje sie inna metode ochrochrony diod. Wystarczy do kazdej z nich podlaczyc antyrownolegle zwykla mala diode np.: 1N4148 a nie kombinowac ze stabilizatorami.
  • #43 5376825
    edi900
    Poziom 1  
    Witam wszystkich. Mam pytanie do wszytkich. Mojkolega zamontował diody bez żadnych stabilizatorow. Wział podlaczył od razu do akumulatora i dzialalo mu. Jak to mogl zrobić?
  • REKLAMA
  • #44 5377735
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    widać że SpeedGold nie zna sie na elektronice, z tym:
    SpeedGold napisał:
    nie wiem jaki stały<=> czy zmienny<~> jest prąd
    tak mnnie rozsmieszył ale jeszcze bardziej z tym:
    SpeedGold napisał:
    Stałe ?? hmmm ale jak zwiększę obroty diody świecą mocniej. Jest wszystko na 100% dobrze przylutowane bo jak podłącze to wszystko pod zasilaczem jest ok.

niby chyba zna sie na skuterach a nie wie że ma w skutzrze alternator (prądnice), ale jak diody swieca mocniej od dodania więcej gazu to wypada zmienić akumulator, ponieważ nie pracuje w pełnych ~12V a jak prądnica da mocy z silnika to idzie więcej prądu niż jest w stanie pomieścic teraz twój akumulator

:D mam nadzieje że rozumiesz :D

pozdrawiam
  • #45 5377903
    cyeber_vip
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    a czy ty widziałeś kiedyś akumulator w ogóle jakikolwiek ??

tam jest tylko + oraz - zarówno do wyjścia jak i do ładowania jak prądnica daje więcej niż 12V to całość zanim zostanie zmagazynowana w aku idzie na instalacje więc nie mówcie od razu że aku do wywalenia bo to trochę śmieszne, w samochodzie tez tak jest że mierzy się na akumulatorze nawet 14V a bodajże jak jest poniżej 12,5V na wolnych obrotach to znaczy że prądnica/alternator coś szwankuje jak byłem u mechanika (z elektroniką w samochodzie) to właśnie tak mi sprawdzał alternator tyle że tam są jeszcze układy stabilizujące instalacje (przynajmniej tak mi sie wydaje że muszą być bo komputer by sie za szybko spalił z takimi wahaniami ale mechanikiem samochodowym nie jestem). a w skuterach jest jeszcze inna bajka bo tam jest rozrusznik i prądnica w jednym więc im wyższe obroty silnika tym większy prąd ładowania akumulatora i co za tym idzie większy w instalacji bo to jest połączone ze sobą znaczy prądnica+instalacja+akumulator = jeden obwód elektryczny (no może nie do końca ale tak pokrótce można to opisać)

Po mojemu trzeb tutaj by dać nową diodę, sprawdzić miernikiem dokładnie prąd podczas gdy przygasa jak wtedy nie ma prądu to szukać dalej jak jest to cos z rezystorem lub samą kolejną diodą, jak prądu nie ma sprawdzić czy wszytko OK podpięte, dawanie dodatkowych czy kondensatorów czy stabilizatorów spowoduje tylko to że diody nie będą reagować na zmianę obrotów silnika a co za tym idzie prądu.

a co więcej skomplikuje układ i utrudni szukanie usterki...
  • #46 5378009
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    no własnie ;)
  • #47 5378677
    SpeedGold
    Poziom 11  
    fiskusmati napisał:
    widać że SpeedGold nie zna sie na elektronice, z tym:
    SpeedGold napisał:
    nie wiem jaki stały<=> czy zmienny<~> jest prąd
    tak mnnie rozsmieszył ale jeszcze bardziej z tym:
    SpeedGold napisał:
    Stałe ?? hmmm ale jak zwiększę obroty diody świecą mocniej. Jest wszystko na 100% dobrze przylutowane bo jak podłącze to wszystko pod zasilaczem jest ok.

niby chyba zna sie na skuterach a nie wie że ma w skutzrze alternator (prądnice), ale jak diody swieca mocniej od dodania więcej gazu to wypada zmienić akumulator, ponieważ nie pracuje w pełnych ~12V a jak prądnica da mocy z silnika to idzie więcej prądu niż jest w stanie pomieścic teraz twój akumulator

:D mam nadzieje że rozumiesz :D

pozdrawiam

To zacznijmy tak temat już ZAMKNIĘTY
    Diody zostały podłączone bezpośrednio do aku.

TAK nie znam się na elektronice. Z resztą to pisał to mój kuzyn z mojego konta ale mniejsza z tym.
    I co tu takiego śmiesznego?? jak już wcześniej wspomniałem na elektronice się nie znam tak jak i on więc chciał zasięgnąć wiedzy właśnie na tym forum ale widze że tu trzeba mieć wielka wiedze żeby o coś zapytać.

cyeber_vip napisał:
    a czy ty widziałeś kiedyś akumulator w ogóle jakikolwiek ??

Wyobraź sobie Panie wszechwiedzący że widziałem.

cyeber_vip napisał:
    .... a w skuterach jest jeszcze inna bajka bo tam jest rozrusznik i prądnica w jednym.....

Przyznam nie słyszałem jeszcze o takim rozwiązaniu w tym skuterze nie ma tekiego napewno.

fiskusmati napisał:
    no własnie ;)

No teraz to zabłysłeś :D
  • #49 5379732
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    Idioci... prawie wszyscy doradzający, może nie idioci ale dyletanci...
    Otóż skuter - prawie każdy posiada dwa obwody zasilania:
    1)cewka prądnicy=>regulator=> akumulator=> kierunki, stop, rozruch
    2) druga cewka prądnicy=> pozycja tył, lampa przód, rezystory dociążające prądnicę, PODŚWIETLANIE ZEGARÓW.
    Tam jest prąd zmienny więc żadne stabilizatory czy ledy bez prostownika nie zdają egzaminu
    Jeden kolega asliwek zna temat...
  • #50 5379822
    SpeedGold
    Poziom 11  
    lord_blaha napisał:
    SpeedGold napisał:

Diody zostały podłączone bezpośrednio do aku.

Czy naprawdę tak trudno jet zrozumieć , że niedługo Ci sie spalą?

Jak narazie dziala przez kilka miesięcy, wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy oświetlenia licznika skutera 12V wykonanego z 8 diod LED połączonych równolegle, gdzie jedna dioda zaczyna świecić słabiej i mruga. Zasilanie w skuterze jest napięciem stałym, ale o zmiennym natężeniu zależnym od obrotów silnika, co powoduje wahania jasności diod. Przyczyną problemu może być uszkodzona dioda lub rezystor przy niej, niewłaściwe połączenia lutowane lub niewystarczająca stabilizacja napięcia. Zalecane jest stosowanie osobnych rezystorów (około 1 kΩ) dla każdej diody, wymiana wadliwej diody oraz zastosowanie stabilizatora napięcia (np. 7812) wraz z kondensatorami filtrującymi (np. ceramiczny 470nF lub elektrolityczny 1000µF) w celu wygładzenia napięcia i eliminacji skoków. Stabilizator powinien być poprawnie podłączony: wejście do plusa prądnicy, masa do masy układu, wyjście do rezystorów i diod. Radiator jest konieczny, gdyż stabilizator się nagrzewa. W skuterach często występuje zasilanie podświetlenia licznika napięciem zmiennym z prądnicy, co wymaga zastosowania diod zabezpieczających (np. 1N4148) podłączonych antyrownolegle do LED, zamiast prostych stabilizatorów. Wahania napięcia przy zwiększaniu obrotów silnika mogą powodować migotanie i przygasanie diod oraz zakłócenia w instalacji kierunkowskazów. Podłączenie diod bezpośrednio do akumulatora działa, ale może prowadzić do ich uszkodzenia z powodu braku ochrony przed wahaniami napięcia. Wskazane jest zrozumienie specyfiki instalacji elektrycznej skutera, która często posiada dwa obwody: jeden z regulatorem i akumulatorem do kierunków i rozruchu, drugi z prądem zmiennym do oświetlenia i podświetlenia zegarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA