logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SGH-X200 - pinout kabla i sterowniki PL2303 do połączenia z PC

Nekros 23 Lut 2007 21:38 2387 4
  • #1 3609224
    Nekros
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witeczki!

Poprzedni mój post totalnie bez odpowiedzi :(

To może z innej beczki.

Prośba do Tych z Was co mają telefonik Samsung SGH-X200 i działający kabelek do niego, o rozpięcie wtyczki (wpinanej do telefonu) i podaniu pinoutu (kabelkologia :P), a do Tych którzy maja taki kabelek na układzie PL2303 o podesłanie działających sterów z tym telefonem.

Mi niestety od 3 tygodni nie udało się tego ruszyć do przodu, testowałem już różne warianty i nic, łącznie z przerobieniem kabla od Siemens C25 (podlutowanie GND, TX i RX do wtyczki X200) i to samo :( .

HELP!!!!!!!!!

papatki
    Nekros
  • #2 3610047
    rafalzxc
    Poziom 13  
    kurna nic z tego co napisałes nie rozumie , mozesz napisac konkretnie o co chodzi co potrzebujesz???
  • #3 3611095
    Nekros
    Poziom 11  
    Witeczki!

Potrzebuję konkretnie rozpiski podłączeń kabelków do zrobienia sobie kabla do tego telefonu, ale od osoby co ma taki działający i sprawdzony kabel z tym modelem telefonu.
    Dałem się zrobić na allegro i kupiłem sobie kabel USB ale okazało się że to jest do Samsung D500 (raczej inny pinout-inne wyprowadzenie sygnałów na złączu telefonu), podobno to jest kabel na układzie PL2303 (chyba bzdura, niestety wtyk USB to lity plastyk, więc nie mam jak tego rozebrać :( )
    We wtyczce tego kabla co mam były podlutowane kable do pinów:

8 GND
    11 GND
    15 USB Data -
    16 USB +5V
    17 USB Data+

Żadne stery ze stron samsunga, również z Elektrody nie dały rady ruszyć, wciąż miałem wykrywane nieznane urządzenie USB. Stosowałem wcześniej kable na układach PL2303 i nie miałem większych problemów z ich uruchomieniem (max 1 dzień :P ).
    Moja próba wykorzystania kabla COM od Siemensa C25/C45 (na układzie MAX) też nie dała rezultatu:
    8 GND
    11 GND
    16 RX
    17 TX

i druga próba:
    8 GND
    9 RX
    10 TX
    11 GND

zaś zastosowanie tego kabla od D500, pomimo kombinacji:
    5 USB +5V
    8 GND
    11 GND
    16 USB Data -
    17 USB Data+

też nic... urządzenie USB wciąż nieznane, zero możliwości komunikacji z programami:
    EasStudio
    Cell Phone Manager
    Samsung PC Sudio3
    a także SiMCo

Dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu tej chorej sytuacji, czyli:
    1. Jakie jest właściwe rozłożenie kabli we wtyku do telefonu (na którym pinie który kabelek jest w działającym kablu)?
    2. Jeśli da radę przerobić ten kabel od D500, to na jakich sterach to ruszyć?
    3. A może jeśli powyższe jest niemożliwe, da się wykorzystać kabel COM od Siem C25/C45 (tylko trzy kable są wyprowadzone GND, RX i TX)?

Czy teraz mój post jest bardziej czytelny? Mam nadzieję że tak.

Papatki
    Nekros
  • #4 3611911
    opel39
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja miałem podobny problem ze swoim simensem c65, pokazywał się błąd nieznane urządenie usb, u mnie pomogła reinstalacja xp i wgranie najnowszych sterów do obsługi portów usb a i zainstalowałem też do tego xp uaktualnienie sp2, z początku też myślałem że to wina kabla ale poszłem z telem i kablem do kolegi i u niego wszystko super śmigało, ale dopiero za któryms razem bo z poczatku też pokazywało nieznane urządzenie usb.

aaa.. i spróbuj odinstalowac i zainstalowac ponownie te stery do kabla PL2303, pamiętaj aby najpierw zainstalować stery a dopiero potem brac sie za podłaczanie kabla i telefonu
  • #5 3612131
    Nekros
    Poziom 11  
    Witeczki!

Testowałem kabel i stery do PL2303 (różne pochodzenie, łącznie ze sterownikiem dodatkowo wskazanym przez sprzedawcę http://www.hotelosir.pl/~radek/hammer/kabel.html) na systemach:
    2x MS Windows XP Home z SP2
    2x MS Windows XP Professional z SP2
    1x MS Windows 2000 Professional z SP4
    Systemy są legalne, i nie ma tu mowy o złej konfiguracji systemów (16 lat grzebania w komputerach i różnych systemach operacyjnych, z czego ponad połowa zawodowo).
    Zabawy ze sterami skończyły sie w przypadku 2 kompów koniecznością reinstalacji systemów :/ i ponowne próby nic nowego nie dały.

Inne kable działają we wszystkich 5 komputerach, co prawa przed chwilą sprawdzałem kable USB na KQ-U8A do Siemens A65 i LG C1100/G7020, tu nie mam problemu z wirtualnym portem COM i komunikacją z oprogramowaniem.
    Dwa kable COM testowałem z Siemens C45, Siemens A65/S55 i tu też wszystko gra.

Dlatego w pierwszym poście prosiłem tych z Was, którzy mają telefon Samsung SGH-X200 i działający kabel do niego o podanie mi rozłożenia kabelków we wtyczce wtykanej do telefonu, może też być i zdjęcie jeśli komuś nie chce się liczyć pinów :p a jest ich tam tylko 18.
    Rozpiski ze strony pinouts.ru i schemat elektroniki tego telefonu też mi nic nie podpowiedziały :/. Może trzeba dodatkowo jednak dać 5V na 5 pin, może RTS i CRT zewrzeć, już nie mam pomysłów.
    I oczywiście o podesłanie sterów na których ten działający kabel ruszył.

Papatki
    Nekros
    GG:3082093
REKLAMA