logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator AVR910 nie działa po kompilacji avr910-v23.asm na AT90S1200

mikol 23 Wrz 2003 12:27 3628 15
REKLAMA
  • #1 335835
    mikol
    Poziom 1  
    Zbudowałem sobie programator wg noty Atmela AVR910. Skompilowałem oprogramowanie avr910-v23.asm i wgrałem do AT90S1200. I Kupa nie działa.:cry: Może ktoś ma jakiś pomysł...
    Uprzedzam pytania.
    - wykonałem dwie różne płytki na, różnych elementach (drugi wg NE).
    - kompilacja i programowanie przez LPT bezbłędnie. To nie pierwszyzna dla mnie.
    - kable też zmieniałem.
    - Programator i programowany układ (ATs2313) zasilany
    - ustawienia portu tak jak kompilowałem 19200 (może coś tu zmienić)
    - program pod win98 AVR_ISP.
  • REKLAMA
  • #2 1058935
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Jak ci się udało zaprogramować 90s1200 próbowałem przez lpt i d... słowem nic z tego. Programowałem w baskomie programator jest dobry bo na at2313 dziala. Zrobiłem programator według schematy z

http://www.freepgs.com/robkry/?t=avr910

Tutaj piszą że z programowaniem 90s1200 są problemy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic159709.html

Pomocy jak to uruchomić mam ten sam programator ;(

A może zamiast 90s1200 można dać at2313 jestem w tym zielony dlatego pytam.
  • REKLAMA
  • #3 1059005
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Zrobilem to, z 1200 i z 2313.
    Oprogramowanie na 2313 jest na niemieckich stronach - google.
    Obsluguje dwukolorowa LEDe, sygnalizujaca stan programatora.
    Nie dawalem tego sprytnego ukladu we-wy, tylko dalem 232, i dzialalo (oczywiscie, odwrotnie podlaczylem kabelki do wtyczki za pierwszym razem).
    Sprawdz: biegunowosc elektrolitow, diod, poloczenie z wtyczka rs.
    pusc jakis sygnal na wyjscie rs w PC(chocby z hyperterminala) i zobacz, czy dochodzi do nogi avr, ktora jest wejsciowa.
  • REKLAMA
  • #6 1059350
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    czy ten programator zostanie wykryty przez AVR studio ?

czy jakoś go tam trzeba ustawić ?
  • #7 1059383
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Jestem dosy daleko (fizycznie) od mojego PC,
    wiec nie powiem, jako ktory powinien byc ustawiony w Studio, czy Bascomie,
    ale na pewno dziala ze wszystkim.
  • #8 1073830
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Z AT90S1200 jest pewien kłopot . Kłopot to bity konfiguracyje . Jak wszem i wobec wiadomo są dwa : SPIEN oraz RCEN ( w tym układzie ). W przypadku AVR-910 powinno być SPIEN-1 oraz RCEN-0 . Czyli konfiguracja podstawowa . Natomiast układy opuszczają fabrykę z różnym ustawieniem tych bitów . Poprawnie zapisany procek , ale z innym ustawieniem bitów konfiguracyjnych nie będzie chciał działać poprawnie . Na a problem w tym że te dwa bity są dostępne tylko w trybie programowania równoległego .
  • REKLAMA
  • #9 1119317
    TOMSON
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Witam

Zrobiłem ten programator też na AT90S2313 ale z jakiejs innej niemieckiej stronki coś tam mial poprawione z komunikacją COM
    Od tego schematu różnił się że miał jeszcze przełącznik do resetu

A co do AT901200 to też z nim przeszłem z tego co sie dowiedziałem po poszukiwaniach to w polsce są dostępne 2 wersje jedna z aktywnym SPI a drugi nie. Wersji tego ukladu są 4 z literkami A,B,C,D w nazwie ale to nijak nie jest zaznaczone na układzie jedynie można to jakoś sprawdzić po numerach produkcyjnych na spodniej stronie układów.
    Jedynie coś tam układ udawalo mi powiedzmy programować na programatorze na LPT i urzywałem Pony Proga ale po naciskaniu opcji ignoruj. Te uklady maja niedopracowane SPI i cos z indentyfikacją

Pozdrawiam
  • #11 2372649
    TheMonter
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam

Poskładałem układ wg AVR910 i coś mi to nie biega. Mianowicie zamiast tranzystorków w konwerterze RS'a zastosowalem MAX232 i w sumi jakaś komunikacja z kompem jest, wgrywałem różne wsadu do zastosowanego w programatorze 90s2313 i też nie bardzo. Testowalem go na próbie odczytu Mega16 i pomimo ze figuruje taki w AVRprog to odczyt daje mi same FF - sygnatura również same FF a na ISP pod LPT jak odczytam np. PonyPROG'iem to widze ze w procku są jakieś śmieci. AVR Studio 4.12 SP1 też jakośnie za bardzo chce się podjąć dialogu :(

Ma ktoś jakieś sprawdzone wsady do tego programatorka i ewentualnie soft do jego obslugi :?:
  • #12 2372831
    TOMSON
    Poziom 19  
    Witam

JA zrobiłem uklad bez modyfikacji i wszystko działa O.K programowałem atmegę 8,16 ATTiny 2313
  • #13 2372912
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    Od 2 lat nie stosuję tego programatora avr910 bo miałem z nim same kłopoty. a zwłaszcza że należało go przeprogamowywac dla nowych procesorów. Poza tym był bardzo wolny co przy testowaniu programów jest wybitnie irytujace.
    Używam teraz dodatkowej karty na szynę PCI w komputerze z portem równoległym (LPT2) i dwoma szeregowymi (COM3 i COM4) za ok. 80 zł. Dwa dodatkowe porty szeregowe są bardzo przydatne jako wejscia terminalowe. W razie uszkodzenia portu nie niszczysz płyty głównej komputera.
    Do tego znany klon STK200 i od tego czasu zapomniałem o kłopotach z programatorem i upgrade kodu. Do tego PonyProg. A fabryczne AVRISP też się lubią popsuć a nie mają nawet gniazda pod procesory.
    Na avr910 stracisz czas teraz i potem, tylko jeszcze tego nie wiesz.
    Piszę o tym bo wiem ile czasu można stracić na pierwszy kontakt z procesorem a potem nie mieć pewności czy marny jest program który piszesz czy programator.
    Pozdr. N.
  • #14 2372976
    TOMSON
    Poziom 19  
    Witam a jak nie chcesz kombinować to zrób sobie najprostszy programator albo pod COM albo pod LPT ja urzywam STK200/300 i program z bascoma najnowszego bo mial na liscie atmegę 168 i wszystko dzial ok

stronka z programatorami http://www.olimex.com/dev/
  • #15 2384591
    TheMonter
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    W sumie mam programator na LPT tylko się zastanawiam czy nie da się zrobić takiej opcji jak w Baskomie, ze od razu po kompilacji automatycznie jest wgrywany program.

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

Jeszcze raz sie wypowiem :)
    Znalazłem stronkę http://www.fh-augsburg.de/~hhoegl/doc/avrquick/node9.html i okazało się, że miałem odwrotnie MOSI i MISO w programatorze, teraz wszystko działa jak powinno. Więc ewentualnie broblemy z avr910 prawdopodobnie wynikają z błędnego połączenia ww. sygnałów.

OK, jeszcze tylko jedna sprawa. AVR Studio widzi programator po kliknięciu Tools>>AVR Prog. I mam pytanie czy avr910 działa również z Tools>>Program AVR>>... bo coś po wywołaniu Connect nie łączy się pomimo wybrania "STK500 or AVRISP" i portu com :|

Pzr
  • #16 2387495
    PePe996
    Poziom 15  
    Avr910 i jego klony sa obslugiwane przez Avrprog, a nie jako avr isp.

Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z działaniem programatora AVR910 po skompilowaniu oprogramowania avr910-v23.asm i wgraniu go do mikrokontrolera AT90S1200. Użytkownicy zgłaszają trudności z programowaniem AT90S1200 przez port LPT, wskazując na możliwe problemy z konfiguracją bitów SPIEN i RCEN, które są dostępne tylko w trybie programowania równoległego. Wskazano, że układ AT90S1200 występuje w kilku wersjach (A, B, C, D) różniących się ustawieniami SPI, co może powodować problemy z identyfikacją i programowaniem. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń sygnałów MOSI i MISO, a także polaryzacji elementów i wtyczek RS-232. Niektórzy użytkownicy sugerują użycie AT90S2313 jako alternatywy, dla którego dostępne są poprawione wersje oprogramowania i schematy. Wskazano również, że programator AVR910 jest obsługiwany przez AVRprog, a nie przez standardowy interfejs AVR ISP w AVR Studio. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące stosowania innych programatorów, takich jak STK200/300 lub klony AVR910 z dodatkowymi przełącznikami resetu oraz używania programów PonyProg lub Bascom do programowania. Użytkownicy podkreślają, że programator AVR910 jest wolny i wymaga częstych modyfikacji dla nowych procesorów, co może być uciążliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA