logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony UPS. Do przekaźnika nie dochodzi żaden prąd.

hipek99 27 Lut 2007 21:11 2308 28
  • #1 3625187
    hipek99
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    dostałem do naprawy UPS .
    Przyczyna tkwi w tym iż nie chce się włączyć nic nie działa , po dokładniejszym oglądnięciu płytki zauważyłem że jest spalona ścieżka która prowadzi do jednej z nóżek przekaźnika . Upaloną ścieżkę zastąpiłem drucikiem ale to nic nie dało . Do przekaźnika nie dochodzi żaden prąd , podłączyłem pod niego osobne źródło zasilania przekaźnik się załączył , zaczęła migać żółta dioda i UPS zaczął piszczeć i nic więcej się nie działo . Co może być uszkodzone ?

ps. nie wiem czy wybrałem doby dział .
    ps2.zapomniałem napisać że właściciel zrobił małe zwarcie na wyjściu i coś mu słabo strzeliło w środku ( to pewnie ścieżka mu słabo strzeliła ;)
  • Pomocny post
    #4 3626813
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    A co z akumulatorem?Jesli jest padniety to UPS nie wystartuje!
  • Pomocny post
    #6 3626934
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    jeśli było zwarcie akumulator mógł się rozładować
    -jeśli się rozładował do zera to pozamiatane

-ja mam zawsze pod ręką aku do testów - podstawiam i sprawdzam jak zachowuje się UPS
    -jeśli wszystko działa wtedy podłączam nowy
  • Pomocny post
    #10 3627266
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Akumlator juz pewnie miales padniety z starosci a nie od zwarcia.W ktorym miejscu zrobiles zwarcie wogole?

Dodano po 2 [minuty]:

Mozesz podlaczyc samochodowy na probe tylko przez bezpiecznik zreszta orginalnie on juz tam powinien byc i jego tez sprawdz.
  • Pomocny post
    #12 3627342
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Z Twojego opisu wynika ze masz tam dwa akusie 12V czy TAK?Jesli tak to zwroc na to uwage przy probach bo jesli podlaczysz jeden samochodowy to nie bedzie to dzialac!
  • Pomocny post
    #13 3627344
    rubens
    -kolego MARIAN1981-02 - czy osobiście podłączałeś aku samochodowy?

-UPS-y to obecnie mądre urządzenia - są typy które sparwdzają pojemność i stopień zużycia aku
    -wpisują sobie te dane do pamięci i tylko serwis może wymienić aku i wprowadzić nowy wpis do pamięci

-aku samochodowy ma zupełnie inne parametry niż aku do zastosowań w UPS-ach
    -ze względu na inteligentne układy ładowania które zazwyczaj posiada UPS - podłaczenie aku od samochodu narobi więcej szkód niż pożytku

-przy cenie nowych aku rzędu 40-50 zł nie warto eksperymentować a i tak autora czeka zakup nowego AKU
  • #14 3627371
    hipek99
    Poziom 20  
    40-50 zł za jeden czy za obydwa ?

ps. w tym UPS-ie nie widziałem żadnego procka (chyba że mi umkną ), może on nie zalicza się do tych inteligentnych ? bo tak szczerze to z wyglądu i z elektroniki to on jest trochę biedny .
  • #15 3627403
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Tak osobiscie podlaczalem i nie raz i nie dwa wymienialem akumlatory w UPS tak sie sklada ze pracuje z tym zawodowo i nie spotkalem sie nigdy z UPS-em ktory by zapisywal dane z akumlatora.Taki przypadek jak Ty opisujesz to dzieje sie z bateriami niektorymi w laptopach ale to jest inna bajka!
  • #16 3627512
    hipek99
    Poziom 20  
    witam podłączyłem akumulator i nic się nie dzieje , odłączyłem zaciski od akumulatora podłączyłem pod woltomierz 0v ładowania , podłączyłem znowu akumulator samochodowy odłączyłem UPS-a od prądu -nic nie pobiera z akumulatora , gdy UPS jest podłączony pod prąd to na wyjściach jest 220.

ps. kontrolki się nie świcą .

Dodano po 11 [minuty]:

Chyba juz wiem co jest nie tak jeden z akumulatorów ma pęknięcia bo obydwóch stronach.
  • #17 3627762
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    1) Piszesz że masz dwa akumulatory
    2) Jeden ma 0 Volt a drugi troszkę ponad 1,5 Volta .
    Jak mniemam są to akumulatory na 6 Volt połączone szeregowo .
    Jeżeli akumulator nie dostarczy minimum 11 Volt to UPS nie rozpocznie pracy . Do sprawdzenia podłącz byle jaki akumulatorze 12 Volt , byle by był naładowany , choćby tylko częściowo . Jak wystartuje to już po problemie .

marian1981.02 napisał:

tak sie sklada ze pracuje z tym zawodowo i nie spotkalem sie nigdy z UPS-em ktory by zapisywal dane z akumlatora
    To miałeś pecha .
    Te przeznaczone do pracy biurowej to faktycznie nie maja tego "bajeru" .
  • #18 3627777
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Trafil szlag elektronike bo za duzo tam czarujesz nalezalo tylko sprawdzic akumulatory jakie maja napiecie na biegu jalowym i w momecie kiedy startujesz ups-a(najczesciej to napiecie leci na łeb) mysle ze wymiana akumlatorow by wystarczyla a teraz nie wiadomo co tam narobiles!

Dodano po 2 [minuty]:

Tomasz.W :arrow: A skad ta pewnosc ze ma takie akumulatory?Moze ma dwa 12V?Ja z 6V w ups jeszcze sie nie spotkalem tylko 1×12V lub 2×12V!

Dodano po 2 [minuty]:

Nie wiem czy one byly do pracy biurowej czy innej po prostu wyjmowalem aku stare i wkladalem nowe i wszystko dzialalo warto bylo tylko sprawdzic ladowanie w UPS-e bo lubialo tez nawalac!
  • #19 3627811
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    marian1981.02 napisał:
    ....A skad ta pewnosc ze ma takie akumulatory?Moze ma dwa 12V?Ja z 6V w ups jeszcze sie nie spotkalem tylko 1×12V lub 2×12V!

1) Czy Ty umiesz czytać ? Napisałem "JAK MNIEMAM" .
    2) To że Ty nie spotkałeś świadczy tylko o tym że bardzo mało ich widziałeś . Dwa akumulatory 6 Volt są bardzo często stosowane i to przez wiele firm .
  • #20 3627813
    rubens
    -kolego marian1981 - siedzisz w UPS-ach zawodowo i nie widziałeś jeszcze takich modeli jak opisuję ?
    -to w takim razie niewiele jeszcze widziałeś

-nie podam w jakich modelach / firmach jest taka "logika" - jak trafisz na "ścianę" to sobie przypomnisz moje słowa ( bez urazy :-) )

- nawet na elektrodzie temat był wielokrotnie wałkowany :-)

---------------------------------------------------------

Wracając do tematu - nikt nie zapytał autora JAKI TO MODEL UPS-a i jakie ma tam akumulatory ( 2x6V czy 2x12V)

-to po pierwsze

po drugie - jeśli przepaliła się ścieżka to jest to skutek a teraz należy znaleźć przycznę

- trzeba sprawdzić wszystko w okolicy tej ścieżki

po trzecie:
    -akumualtory są zabezpieczone bezpiecznikiem 30A ( najczęściej samochodowym) lub innym - poszukaj w okolicy złącz od aku
  • #21 3627840
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ja nie twierdze ze niema 6V,lecz ja sie nie spotkalem-JESZCZE.Najczesciej mialem doczynienia z FIDELTRONIKAMI o roznych mocach wyjsciowych choc innymi tez ale juz rzadziej.Co do bezpiecznikow to autor pisal ze jest OK.
  • Pomocny post
    #22 3627862
    rubens
    -tak tyle że nie sprecyzował o który bezpiecznik chodzi
    -w UPS-ach często są trzy bezpieczniki

czekamy na konkretne wiadomości od autora:

1. typ UPsa
    2.jakie są tam aku
    3.które bezpieczniki sprawdzał
    4.z czym jest podłączona ścieżka która się spaliła
  • #23 3630805
    hipek99
    Poziom 20  
    marian1981.02 napisał:
    Trafil szlag elektronike bo za duzo tam czarujesz nalezalo tylko sprawdzic akumulatory jakie maja napiecie na biegu jalowym i w momecie kiedy startujesz ups-a(najczesciej to napiecie leci na łeb) mysle ze wymiana akumlatorow by wystarczyla a teraz nie wiadomo co tam narobiles!

Dodano po 2 [minuty]:

Tomasz.W :arrow: A skad ta pewnosc ze ma takie akumulatory?Moze ma dwa 12V?Ja z 6V w ups jeszcze sie nie spotkalem tylko 1×12V lub 2×12V!

Dodano po 2 [minuty]:

Nie wiem czy one byly do pracy biurowej czy innej po prostu wyjmowalem aku stare i wkladalem nowe i wszystko dzialalo warto bylo tylko sprawdzic ladowanie w UPS-e bo lubialo tez nawalac!

tak się składa ze w elektronice nic nie jest nagrzebane , (ja nie naprawiam na ślepo ) tylko naprawiłem ścieżkę

na UPS-ie nie ma gdzie odczytać jaki to model jest
    na akumulatorach nic nie jest napisane
    jest tylko jeden bezpiecznik na kablu od ładowania i jest ok więcej bezpieczników nie ma

ps. później napiszę z czym jest ta ścieżka połączona.

Dodano po 8 [minuty]:

to jest te UPS http://allegro.pl/item171056643_ups_amcom_350va_chyba_uszkodzony_.html

Uszkodzony UPS. Do przekaźnika nie dochodzi żaden prąd.
  • #25 3630868
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Hmmmm dziwne to jest bardzo ze niema zadnych danych UPS-a ani akumulatorow,chyba ze ktos nazlosc Ci zrobil i wszystko zdarł :D
  • #29 3841851
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Dzięki :) a mógłbyś jeszcze mniej więcej odrysować ścieżki w tym miejscu, lub zrobić jakieś zdjęcie z górnej strony płytki bo z dolnej myślę że dam rade odtworzyć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Uszkodzony UPS marki AMCOM (350VA) nie uruchamia się, ponieważ nie dochodzi prąd do przekaźnika. Na płytce zauważono spalony ślad prowadzący do nóżki przekaźnika, który został naprawiony drucikiem, jednak bez efektu. Podłączenie osobnego zasilania do przekaźnika powoduje jego załączenie, ale UPS sygnalizuje migającą żółtą diodą i piszczy bez dalszej reakcji. Właściciel wcześniej spowodował małe zwarcie na wyjściu, co prawdopodobnie uszkodziło ścieżkę i akumulatory. W UPS-ie znajdują się dwa akumulatory, z których jeden ma napięcie 0V, a drugi około 1,47V, co wskazuje na ich uszkodzenie lub rozładowanie. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana akumulatorów, gdyż UPS nie uruchomi się przy napięciu poniżej około 11V. Podłączanie akumulatora samochodowego jest odradzane ze względu na różnice parametrów i ryzyko uszkodzenia UPS-a. W dyskusji podkreślono brak procesora w tym modelu, co oznacza prostszą elektronikę. Wskazano również na konieczność dokładnego sprawdzenia okolic uszkodzonej ścieżki oraz bezpieczników, choć w tym przypadku jest tylko jeden bezpiecznik na kablu ładowania i jest sprawny. Dodatkowo pojawiła się prośba o zdjęcia płytki w celu dalszej analizy i odtworzenia ścieżek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA