logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik gwiazda-trójką w silniku trójfazowym.

dargal 25 Lip 2007 18:04 8384 25
REKLAMA
  • #1 4114063
    dargal
    Poziom 11  
    Witam.Posiadam silnik trójfazowy czeski i chciałbym podłaczyć włacznik gwiazda trójkąt. Silnik posiada 6 zacisków z czego trzy są zwarte. Do tej pory pracował podłaczany na ostro. Na tabliczce pisze 5,5KW , Y/^ 380/220 . Z innych postów wyczytałem ze nie moge połaczyć tego silnika w ^bo sie spali. Czy stosując przełącznik y/^ musze rozewrzeć zworkę?Czy moge zastosować taki przełącznik? Oraz czy w pozycji ^ na przełączniku nie uszkodze silnika? Za pomoc z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #3 4114157
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Witam

Właśnie że nie może.
    Zapis 220V/380V informuje nas na jakie napięcie zbudowane jest uzwojenie silnika. Taki silnik można więc połączyć w trójkąt ale przy napięciu międzyfazowym 220V lub w gwiazdę na napiecie 400V.
    W Polsce nie ma napięcia międzyfazowego 220V, więc ten silnik możesz podłączyć jedynie w gwiazdę.
  • #4 4114246
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Cytat:
    Z innych postów wyczytałem ze nie moge połaczyć tego silnika w ^bo sie spali

A gdzie takie nowości opisują ?
  • #5 4114880
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    tak kolega warbipower ma rację ten silnik może pracować tylko w gwiazdę
  • REKLAMA
  • #6 4116912
    dargal
    Poziom 11  
    Witam. Dzięki za zainteresowanie się moim problemem.
    Po analizie wypowiedzi powinienem usunąć zwore, podłączyć przełącznik */^ ale tylko dla pozycji gwiazda. Czy dobrze rozumuję?
    Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli przypadkiem przełącznik przestawię w ^ (przy nie podłączonym przewodzie od przełącznika do silnika dla tej opcji) to mogę uszkodzić silnik?

pozdrawiam
  • #7 4117072
    dragon2004
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Nie kombinuj z przełącznikiem gwiazda/trójkąt, bo to ci nic nie da. Zastosuj zwykły wyłącznik "na raz" , a silnik pozostaw w połączeniu w gwiazdę, tzn zwarte trzy końce uzwojeń. Jeżeli twoja sieć zasilająca nie wytrzymuje takiego podłączenia to pozostają ci trzy rzeczy do zrobienia:
    1. Zwiększenie zabezpieczeń na linii zasilającej.
    2. Wymiana silnika na silnik który ma znamionowe napięcie 380V dla skojarzenia go w trójkąt
    3. Zastosowanie układu rozruchowego ( falownik albo softstart):D
  • #8 4117118
    dargal
    Poziom 11  
    Wszystko się zgadza tylko ja już kupiłem ten przełącznik i raczej go nie zwrócę bo raz był wymieniany. A jeżeli chodzi o obciążenie sieci to spokojnie wytrzyma, ponieważ do tej pory był uruchamiany za pomocą wtyczki.
  • #9 4117186
    dragon2004
    Poziom 13  
    W takim wypadku zdejmij z niego wszystkie zewnętrzne mostki. Znajdź trzy styki załączone np w gwiazdę i zjednej strony podłącz zasilanie a z drugiej trzy przewody do silnika. W silniku załóż mostki w gwiazdę i będzie śmigać.
  • #10 4117187
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam musiałem szybko zareagowaćna te niesłuszne spostrzeżenia kolegów jakie napiencię miendzyfazowe wynosi u nas 220V Bzdura totalna a wienc 380 V to napiencię miendzyfazowe które silnik po połączeniu w trójkąt dostaje na poszczególne cewki uzwojenia a przy połoczeniu w gwiazde prosze panów cewki silnika zasilane są 220V te zworki na tabliczce własnie sa poto aby zewrzec końce uzwojeń cewek i wytworzyć sztuczne zero A nie jakieś herezje ktoś tu opisuje. Nic podobnego na silniku pisze 380V w poółoczeniu w trójkąt i 220V w połączeniu w gwiazdę Także idzie smiało taki silnik połączyć
    i nic mu się niestanie Bendzie rozruch bardzie łagodniejszy jesli chodezi o taką sieć domową Pozdrawiam

:arrow: W jakim języku ten post jest napisany?
    Tylu błędów ortograficznych w jednym krótkim tekscie jeszcze nie widziałem!

j.
    :cry:
  • #11 4117190
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Cytat:
    Wszystko się zgadza tylko ja już kupiłem ten przełącznik

No cóż, może się kiedyś przyda a teraz maszeruj do sklepu po drugi, tym razem właściwy. :D

Dodano po 3 [minuty]:

Cytat:
    W Polsce nie ma napięcia międzyfazowego 220V

Cytat:
    Witam musiałem szybko zareagowaćna te niesłuszne spostrzeżenia kolegów jakie napiencię miendzyfazowe wynosi u nas 220V

Hmm...?

P.S. Kolega ma jakies problemy z przyciskiem "pisownia"?
  • REKLAMA
  • #12 4117208
    dargal
    Poziom 11  
    Kolego karol123 ale na silniku pisze 380 dla y a 220 dla ^.
  • #13 4117277
    dragon2004
    Poziom 13  
    Cytat:
    Witam musiałem szybko zareagowaćna te niesłuszne spostrzeżenia kolegów jakie napiencię miendzyfazowe wynosi u nas 220V Bzdura totalna a wienc 380 V to napiencię miendzyfazowe które silnik po połączeniu w trójkąt dostaje na poszczególne cewki uzwojenia a przy połoczeniu w gwiazde prosze panów cewki silnika zasilane są 220V te zworki na tabliczce własnie sa poto aby zewrzec końce uzwojeń cewek i wytworzyć sztuczne zero

Wszystko się zgadza tylko kolega warbipower napisał że:

Cytat:
    Zapis 220V/380V informuje nas na jakie napięcie zbudowane jest uzwojenie silnika. Taki silnik można więc połączyć w trójkąt ale przy napięciu międzyfazowym 220V lub w gwiazdę na napiecie 400V.

a więc napięcie 220V jest napięciem międzyfazowym tego silnika a nie sieci. Kolega karol123 powinien dokładniej czytać wypowiedzi.

Jeżeli, z kolei, kolega dargal nie chce się rozstawać ze swoim łącznikiem to poprzez umiejętne zdjęcie części przynajmniej mostków zewnętrznych można z powodzeniem zaadoptować go do pracy bezpośredniej. W załączeniu orginalny schemat łącznika gwiazda trójkąt z usuniętymi mostkami, rozwiązanie co najmniej dziwne, ale skuteczne :D:D:D
    Załączniki:
    • Przełącznik gwiazda-trójką w silniku trójfazowym. bez tytułu.JPG (40.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4117343
    dargal
    Poziom 11  
    Czyli bez grzebania w przełączniku się nie obędzie. ja myślałem że usunę zwore na silniku i podłącze tyko przewód do przełącznika dla stanu y i po problemie.
  • #15 4117355
    dragon2004
    Poziom 13  
    Hmm... zastanawiając się nad tym to faktycznie nie musisz ściągać mostków z wyłącznika (chociaż ja dla pewności bym zdjął), tylko odpowiednio podłącz przewody zasilające i trzy przewody odchodzące na silnik , no i nie zapomnij o skojarzeniu silnika w gwiazdę
  • #16 4117424
    dargal
    Poziom 11  
    Chyba dzisiaj spróbuje. Za pomoc dziękuję.
  • #17 4118136
    twardyboro
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam.

Jeśli kolega ma wyłącznik OYD to wcale nie trzeba usuwać mostków silnika ani grzebać z mostkami na wyłączniku. Do zacisków wyłącznika opisanych L1,L2,L3 podłączamy zasilanie z sieci a do zacisków U1,V1,W1 podłączamy odpowiednie zaciski silnika - te nie zwarte . Niezaleznie od tego czy wyłącznik będzie włączony na pozycję gwiazda czy trójkąt silnik zawsze będzie pracował połączony w gwiazdę. Tak będzie najprościej i bez kombinacji.

Pozdrawiam.
  • #18 4119243
    dargal
    Poziom 11  
    Witam.
    Ale czy na pewno tak będzie dobrze? Skoro w tej chwili silnik ma zwarte jedne końce uzwojeń tzn. że pracuje w y i jest uruchamiany za pomocą wtyczki. Jeżeli teraz dorzucę przełącznik oy^ to nie spowoduje uszkodzenia silnika? Tak zrozumiałem wypowiedź kolegi twardyboro. Według mnie powinienem usunąć zwore na silniku, jedne końce uzwojeń podłączyć do silnika a drugie do przełącznika (do styków u1v1w1).
    Jeśli się mylę poprawcie.
  • #19 4119639
    twardyboro
    Poziom 16  
    Witam.

Silnik ma zwarte końce uzwojeń i tak zostaw. Początki czyli te nie zwarte zaciski (powinny mieć oznaczenia U,V,W) podłącz do zacisków U1,V1,W1 na włączniku. Zaciski L1,L2,L3 włącznika podłącz do zasilania z sieci czyli najprawdopodobniej do wtyczki. Takie połączenie będzie wymagało najmniej kombinacji i niezaleznie czy włącznik włączysz na gwiazde czy na trójkąt silnik będzie zawsze pracował w gwieździe. Kilka razy już tak podłączałem takie silniki do włącznika OYΔ. Jestem pewien że ten sposób połączenia jest dobry

Pozdrawiam.
  • #20 4119679
    dargal
    Poziom 11  
    Skoro tak mówisz to tak zrobię. Na silniku nie mam jednak opisanych końcówek. Czy będzie źle jak podłącze np U z V lub W z U. Wiem tylko gdzie są końce i początki uzwojenia. Z wyłącznikiem nie ma problemu bo jest nowy.
  • #21 4121116
    twardyboro
    Poziom 16  
    nic się nie stanie - najwyzej silnik bedzie sie kręcił w druga stronę
  • #22 4121934
    dargal
    Poziom 11  
    Witam.
    Spróbuje dzisiaj podłączyć, jak znajdę chwile czasu.

Pozdrawiam.
  • #23 4131296
    dargal
    Poziom 11  
    Witam.

Podłączyłem tak jak kolega twardyboro opisał i wszystko śmiga bez problemu. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #24 16769435
    radzio9701
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Witam . Mam pytanie dla znawców .
    Czy silnik o parametrach podanych na zdj mogę startować na softstarcie którego parametry są na drugim zdj ??
    Załączniki:
    • Przełącznik gwiazda-trójką w silniku trójfazowym. Screenshot_20171021-095241.png (647.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przełącznik gwiazda-trójką w silniku trójfazowym. 20151122_163030.jpg (235.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przełącznik gwiazda-trójką w silniku trójfazowym. 20151122_163055.jpg (263.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 16769509
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Silnik ten nie ma możliwosci pracy w połączeniu trójkąt dla napięcia polskiej sieci, chyba że użyje się transformatora zmniejszającego to napięcie pierwiastek z trzech razy. 5.5kW zwykle może pracować bez przełączników trójkąt/gwiazda, bo jego prąd rozruchowy nie jest duży, raptem jakieś maksymalnie 90A. Próba połączenia go w trójkąt skończy się przegrzaniem i uszkodzeniem silnika albo wyłączaniem wyłącznika silnkowego jeżeli jest takim zabezpieczony. Zworka trzech wyprowadzeń jest po to aby pracował on w gwieździe i dla tego silnika raczej nie należy jej demontować.
  • #26 16769530
    radzio9701
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    To właśnie wyczytałem . Chodzi najbardziej o to czy mogę go podpiąć w gwiazdę i rozpędzić tym softstartem .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przełącznika gwiazda-trójkąt do silnika trójfazowego o mocy 5,5 kW, oznaczonego na tabliczce 380/220 V (Y/^). Silnik posiada 6 zacisków, z których trzy są zwarte, co wskazuje na fabryczne połączenie w gwiazdę. Użytkownik pyta, czy można stosować przełącznik gwiazda-trójkąt oraz czy konieczne jest usunięcie zworki na silniku. W odpowiedziach podkreślono, że silnik ten jest przystosowany do pracy tylko w układzie gwiazdy przy napięciu sieciowym 380 V, a połączenie w trójkąt przy napięciu 220 V międzyfazowym w polskiej sieci grozi uszkodzeniem silnika. Zaleca się pozostawienie zwartej zworki na silniku i podłączenie przełącznika tak, aby niezależnie od pozycji przełącznika silnik pracował zawsze w gwiazdzie. W przypadku posiadanego przełącznika OYD wystarczy podłączyć zasilanie do zacisków L1, L2, L3, a silnik do U1, V1, W1, bez konieczności demontażu mostków na przełączniku. Wskazano, że usunięcie zworki na silniku i próba pracy w trójkącie może spowodować przegrzanie i uszkodzenie. Alternatywnie, dla łagodniejszego rozruchu można zastosować softstart lub falownik. Użytkownik potwierdził poprawność takiego podłączenia i brak problemów w działaniu silnika po zastosowaniu przełącznika zgodnie z zaleceniami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA