logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vw passat 1.9 tdi 97r brak ladowanie (nie dokladnie brak)

ogor21 08 Mar 2007 22:44 1889 7
REKLAMA
  • #1 3658596
    ogor21
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam
    panowie w moim pasaciku nie mam ladowania kontrolka z ladowania nie swieci sie jak mierze akumulator na zalaczonym silniku mam okolo 12.7v
    jak wylacze silnik mam juz okolo 12.4 i tak za kazdym odpaleniem silnika spada mierzylem + z alternatora do masy alternatora mam okolo 14v a jak mierze od - alternatora do + akumulatora mam 12.4v sprawdzilem niebieski kabelek na oko wporzadku .podejrzewam iz gruby kabel ktory idzie z alternatora do akumulatora jest gdzies przerwany ale wole zapytac moze ktos mial taki przypadek
    aha jeszce jedno mozna ten gruby kabel spiac bezposrednio z alternatora do akumulatora
    z gory dziekuje pozdrawia
  • REKLAMA
  • #2 3658651
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Kabel od alternatora (ten "gruby")do akumulatora musi być połączony i to solidnie.
    Na + alternatora musi być to samo napięcie co na + akumulatora. Zawsze można te punkty złączyć.
  • REKLAMA
  • #3 3658664
    ogor21
    Poziom 11  
    ten kabel jest podlaczony ale ladowania dalej nie ma
    mam tylko 14v ja mierze prosto z sruby do masy alternatora (podejzewam ze ten kabel jest przerwany ) wiec mozna jak odepne ten kabel i polacze bezposrednio + z alternatora do akumulator czy tak mozna zrobic
  • #4 3658679
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Tak
    Sprawdź też masę alternatora
  • REKLAMA
  • #5 3658699
    ogor21
    Poziom 11  
    czyli to normalne jak alternator zaczyna ladowac to automatycznie spadaja obroty silnika delikatnie kiedy lacze na krotko alternator z akumulatorem
  • REKLAMA
  • #6 3658732
    pekon
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jak najbardziej normalne bo alternator "stawia opór" (to tak w największym skrócie) i obroty spadają ale bardzo nieznacznie choc słychac to odgłosie pracy silnika.
    Pozdrawiam
  • #7 3658738
    ogor21
    Poziom 11  
    dziekuje bardzo za pomoc koledzy pozdrawiam
  • #8 3658801
    przemek_raq
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    tak jak bylo to powiedziane wczesniej, ten kabel od alternatora musi byc bardzo solidnie przymocowany, mozesz sprawdzic jaki jest spadek napięcia na samym przewodzie, u mnie w leonie przez niedokrecony przewod przy alternatorze mialem 13,4 zamiast 14.2. Sprobuj wymienic ten przewod jesli masz mozliwosc jakiejs podmianki w celu sprawdzenia.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagen Passat 1.9 TDI z 1997 roku występuje problem z ładowaniem akumulatora – kontrolka ładowania nie świeci, a napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika wynosi około 12,7 V, co jest zbyt niskie. Pomiar bezpośrednio na śrubie alternatora do masy wskazuje około 14 V, natomiast pomiar od minusa alternatora do plusa akumulatora pokazuje 12,4 V, co sugeruje przerwę lub uszkodzenie grubego przewodu łączącego alternator z akumulatorem. Zaleca się solidne połączenie tego przewodu, gdyż napięcie na plusie alternatora powinno być równe napięciu na plusie akumulatora. Można bezpośrednio połączyć przewód z alternatora do akumulatora, jednak należy również sprawdzić masę alternatora. Spadek obrotów silnika przy załączeniu ładowania jest normalny, ponieważ alternator stawia opór. W przypadku podejrzenia uszkodzenia przewodu warto zmierzyć spadek napięcia na przewodzie i ewentualnie wymienić go na nowy lub sprawdzić działanie na zamienniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA