Przymierzam się do zrobienia komputerka do samochodu. Jego głównym celem ma być obliczanie chwilowego i średniego zużycia paliwa. Nie wiem czy mi się to uda ale chcę wykorzystać kontroler ATTiny2313 i tu mam problem - potrzebuję zliczać czas wtrysku i ilość impulsów z czujnika ABS lub impulsatora na skrzyni, potrzebuję też odmierzać czas... i tu mam problem - procesor ma dwa liczniki/timery. Czas wtrysku musi być liczony na timerze ale co lepiej liczyć na drugim timerze/liczniku - impulsy drogi czy czas. Impulsy drogi mógłbym podpiąć pod przerwanie i zliczać je programowo, z drugiej strony precyzja odliczania czasu nie jest krytyczna (ale wtedy musiał bym zrezygnować z zegarka).
Planuje napisać program w BASICu.
Teraz napotkałem problem - czy timer ma wejście blokujące zliczanie (w opisie BASCOMa nie mogę znaleźć takiej informacji)? Tzn. podanie stanu niskiego na któreś z wejść włącza timer, a podanie stanu wysokiego wyłącza czy trzeba to realizować programowo (może leiej użyć timera jako licznik i dać NE555 generujący przebieg np. 10kHz kiedy ma być odmierzany czas)?
Planuje napisać program w BASICu.
Teraz napotkałem problem - czy timer ma wejście blokujące zliczanie (w opisie BASCOMa nie mogę znaleźć takiej informacji)? Tzn. podanie stanu niskiego na któreś z wejść włącza timer, a podanie stanu wysokiego wyłącza czy trzeba to realizować programowo (może leiej użyć timera jako licznik i dać NE555 generujący przebieg np. 10kHz kiedy ma być odmierzany czas)?