witam wszystkich
...po ostatniej mojej konstrukcji kolorofonu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic623993.html postanowiłem zaprojektować coś odmiennego...a mianowicie płytke testową procesorów AVR i nie tylko...
Jest to układ zawierający podstawowe "klocki" (umożliwiające stworzenie tzw.."rąk i nóg" procesora)...takie jak:
-wyświetlacz LCD 16*2 znaki
-dwa podwójne wyświetlacze 7-segmentowe
-linijka led 8-bitowa
-klawiatura 8-bitowa
-układ wyjściowy dużej mocy ULN2803
-pamięć EEPROM
-układ generatora czasu rzeczywistego PCF8583
-dwukierunkowy konwerter I2C PCF8574
-przetwornik A/C C/A PCF8591
-odbiornik podczerwieni
-układ transmisji szeregowej RS-232 (MAX232)
-programator ISP STK200/300
-adaptery z procesorami
-zasilacz 5V / 12V

...Układ główny...

...posiada poszczególne wyżej wymienione "klocki" oraz gniazda goldpin umożliwiające połączenie z adapterem na którym znajduje się procesor...nie bede dokładnie opisywał działania wszystkich układów bo na pewno większosci forumowiczów sa dokładnie znane..

.. rezystory oraz tranzystory sterujace wyswietlaczami segmentowymi a także podswietleniem wyswietlacza LCD umieściłem od strony druku..
..połączenia dokonywane sa za pomaca kawałków przewodów zakończonych goldpinami męskimi...zaizolowanych koszulką termokurczliwą..

..układ komunikacji i programatora..

..jest to osobny układzik na którym znaduje sie układ komunikacji szeregowej RS-232 oraz programator ISP STK200/300..połączony jest on z płytką główną za pomoca taśmy ze złączem FC2x5 pin...
..zasilacz..

..cóż tu duzo mówić o zasilaczu..

..standardowy układ na dwóch stabilizatorach 7812 oraz 7805..co pozwala na uzyskanie napiec 12V i 5V....
..adaptery..

...adaptery są układami pozwalającymi na umieszczenie mikrokontrolera...posiadają podstawki precyzyjne, rezonator kwarcowy, przycisk reset oraz diode sygnalizujacą zasilanie.
..od strony druku umieszczone sa goldpiny dzięki którym adaptery sa podłączone z zasilaniem, złączem programatora oraz umozliwiają szybką zmiane na inny...
..strona techniczna..
...całość została umieszczona w obudowie Z46A. Ważną jej zaletą jest możliwosc przykręcenia górnej pokrywy co moze chronic przed zabrudzeniem oraz uszkodzeniem mechanicznym podczas przenoszenia itp. Do umocowania płytki głównej oraz wyświetlacza posłuzyłem sie dystansami..

..efekt końcowy..

...zaprezentowany przeze mnie układ nie jest jeszcze w pełni skończony, zakładam jeszcze jego rozbudowe o dodatkowe urządzenie wykonawcze dużej mocy, w którym zamierzam umieścić 8-przekaźników, 8-tranzystorów mocy, triaki oraz buzzer, a także adaptery pod procesory. Obecnie mam wykonane 2 pod mikrokontroler ATtiny2313 i ATmega8515. Zamierzam jeszcze zaprojektować pod ATmega8 oraz 3 uniwersalne (40, 20, 8-pinowe) z osobno dołączanym kwarcem.
..w projektowaniu nie da sie od razu uniknąc błedów czy tez złych rozwiązań technicznych..i na pewno takie sa w moim układzie..choćby nawet brak przepływu powietrza wewnątrz obudowy(ze względu na zasilacz) ale to spróbuje skorygowac i wstawić na spodzie obudowy mały wentylator...

....mam nadzieje że komuś spodoba sie mój projekt....pozdrawiam..

Cool? Ranking DIY