Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Świecąca się kontrolka silnika co robić???

JacekGod 20 Mar 2007 17:22 3918 11
    JacekGod
    Level 2  
    Jestem posiadacze Opla Astry 1.6 16V z inst. gazową problem tkwi w jeździe zarówno na bezynie jak i na LPG, po przejechaniu kilku kilometrów i robieniu redukcji zapala się zółta lampka silnika a następnie pozostałe kontrplki zapłonu i silnik gaśnie.
    Gdy go odpalam ponownie problem znika ale za pare km znowu to samo.
    Byłem u "gazownika" i powiedział zę to nie wina gazu tylko jakiegoś czujnika silnika...:?::?::?:Wiecie może co trzeba robić . pozdrawiam.
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    odpowiedź na pytanie zawarte w temacie: NAPRAWIĆ AUTO
    a teraz dalszy ciąg, po pierwsze więcej danych na temat auta (rok, kod silnika)
    ale co by nie było to należy przeprowadzić jakąś diagnostykę bo tak to ciężko będzie
    marivs
    Level 17  
    Jeżeli nie masz zainstalowanego emulatora OBD to właśnie taki należy zamontować. Silnik głupieje bo dostaje sprzeczne informacje - pracuje ale nie jest podawane paliwo - stąd jest CHECK ENGINE. Jeżeli jazda na Pb jest nieprawidłowa to odłącz akumulator. Komputer silnika zresetuje się do ustawień fabrycznych.
    procekkk
    Level 24  
    bez odczytu kodow bl. sie nie obejdzie
    JacekGod
    Level 2  
    Astra jest z 95r, instalacje ma założoną rok temu, i nawet nie wiem czy jest tam założony emulator OBD...Jaki jest mniej więcej koszt takiego emulatora

Dodano po 1 [minuty]:

Czy można z tym jeździć czy moge uszkodzic coś w silniku???
    marivs
    Level 17  
    Ciężka sprawa z tym czy można... może spec od OPLA się znajdzie i odpowie na to pytanie.
    Zresztą jak napisałeś, zapala się 1 kontrolka, po chwili jest dyskoteka i silnik gaśnie więc.. wniosek nasuwa się sam: coś jest źle.
    Napisz: te objawy następują przy jeździe na Pb, czy może po przejściu z Pb na LPG?
    Anonymous
    Level 1  
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    JacekGod wrote:
    zapala się zółta lampka silnika a następnie pozostałe kontrplki zapłonu

czyli które kontrolki?
    zapewne chodzi o ładowanie, ciśnienie oleju... czy tak?
    JacekGod
    Level 2  
    problem ten pojawia się jak jeżdze na gazie, ale takze gdy jeżdze na Pb, nie wystepuje to przy samym momencie przełączania z gazu na bezyne...
    Tam się swieci najpierw żółta kontrolka silnika (taka z piorunem) a nastepnie zapala się reszta kontrolek i silnik gaśnie...
    procekkk
    Level 24  
    odczytaj kody migowe !! tak jak wczesniej pisalem
    momik12
    Level 31  
    niewiem jak inni ale ja uważam,że akurat tam niepotrzebny jest emulator OBD.Akurat ten multec go niepotrzebował.Usterka występuje nagle i to powoduje gaśniecie.Wygląda to na czujnik RPM lub inne cudo,ale bez wglądu w kody usterek nic z tego nie będzie.
    Pozdrawam