logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.8 16V dławi się na benzynie po uszkodzeniu komputera po montażu gazu

pfugel 26 Mar 2007 09:08 2085 10
REKLAMA
  • #1 3719935
    pfugel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    po zalozeniu gazu ulegl uszkodzeniu komputer i na benzynie przy 2000 obr dlawi sie przy mocniejszym wcisnieciu gazu; gaz w tej chwili jest odlaczony i probujemy z mechanikiem zrobic auto na benzynie; probuje on przeprogramowac komputer ale sa problemy jakies z epromem; u mnie jest 27C256NE a jak sie wlozy oznaczony 27C256 to nie widzi komputer jak to mozna wogole naprawic??
    a moze lepiej zalozyc nowy komputer??
    czy sa jakies sposoby by ten silnik jakos chcial wspolpracowac z instalacja gazowa??
    jesli tak to co trzeba zrobic?
    dziekuje z gory za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 3723139
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!!
    Najpierw doprowadz auto do normalnego stanu na benzynie a pozniej mysl o gazie.
    Jak komputer widzi wartosci z czujnikow (z map sensora)?
    Jaki rok auta? Domyslam sie ze chodzi o silnik x18xe.

Pozdrawiam!
  • #3 3723624
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Rozjechała się adaptacja, jedź do kogoś tko ma tech2 i ci przywróci
  • REKLAMA
  • #4 3724593
    pfugel
    Poziom 11  
    jest to rocznik 95 a silnik C18XEL
    nie wiem jakie sa odczyty musialbym zapytac mechanika
    on ma mozliwosc przeprogramowania komputera ale jest jakis problem z epromem ja az tak sie na tym nie znam
    komputer byl juz przeprogramowywany u innego mechanika i niby jest ok ale przy ok 2000obr pojawiwa sie dlawienie
    chyba zostal wgrany nieodpowiedni soft
    za wszelkie porady i pomoc z gory bardzo dziekuje
  • #5 3725202
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 387
    Kolega leinadzs wyczerpał temat.
  • #6 5550958
    pfugel
    Poziom 11  
    Podłaczanie techa nic nie pomaga problem jaki był taki pozostał.
    Samochód jest już po przeprogramowaniu a instalacja fizycznie odłączona więc o ponownej adaptacji raczej nie ma mowy. Przy 2000 obr występuje dławienie tak jakby odcięcie paliwa po czym powoli przechodzi przez te obroty by znów szybko pryspieszać. Czy w przeprogramowanym sterowniku mogą być jakieś stałe pozostałości z adaptacji?? problem jest taki że ciężko znaleźć taki model z takims ilnikiem by zrobić podmiankę i sprawdzić jak działa na nienaruszonym sterowniku.
  • REKLAMA
  • #7 5551296
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    Pewnie masz przepływomierz walnięty.

Gaz do tego silnika to najlepiej sekwencja.
    II gen też od biedy może być ale trzeba emulację odpowiednio ustawić. Poza tym tam jest sonda rezystancyjna, tzw 5V czego większość gaziarzy zdaje sie nie wiedzieć...
    Jakoś tam chodzić bedzie, ale nie idealnie, będa problemy przez pierwsze kilometry po przełączeniu na benzynę.
  • #8 5552537
    pfugel
    Poziom 11  
    Przepływomierz pompa paliwa i inne rzeczy były wkładane od sprawnych samochodów i problem pozostawał. Wiem u nas większość gazowników zna się jedynie na kolorach kabli jakie podane sa na schematach podłączeniowych. W przypadku tych gazowników co zakładali mi gaz założyli emulator sondy lambda 1V. Czy znacie przypdaki że klient wygrał z gazownikami ?? Mam instalację która nie działa a gazownicy wypieli tylki twierdząc że zamontowali dobrze.
  • REKLAMA
  • #9 5553731
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    Skoro nie działa to chyba nie zamontowali dobrze ?
  • #10 5554472
    pfugel
    Poziom 11  
    Wiekszosc to wie myślę że i oni sami to wiedzą ale w sądzie nie sądzimy się z nimi tylko z ich firmami ubezpieczeniowymi a te na pewno porażki nie przyjęłyby do wiadomości. Zresztą nie ma wyspecjalizowanych rzeczoznawców którzy znaliby się w temacie.
  • #11 5554508
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    Radeon 24 napisał:
    Jak komputer widzi wartosci z czujnikow (z map sensora)?

Dobre pytanie, z tym że ani ten ani X18XE nie mają MAPa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy silnika Opel Astra 1.8 16V (C18XEL, rocznik 1995), który po montażu instalacji gazowej i uszkodzeniu komputera sterującego dławie się na benzynie przy około 2000 obr./min. Komputer był przeprogramowywany, jednak pojawiają się problemy z EPROM-em (27C256NE vs 27C256) oraz z adaptacją sterownika, która nie została prawidłowo przywrócona mimo użycia narzędzia Tech2. Instalacja gazowa jest obecnie odłączona, a problem dławienia utrzymuje się. Podejrzewane są błędy w oprogramowaniu sterownika lub uszkodzenie przepływomierza, choć wymiana części na sprawne nie rozwiązała problemu. Wskazano, że do tego silnika najlepiej stosować sekwencyjną instalację LPG II generacji z odpowiednią emulacją sondy lambda 5V (rezystancyjnej), co jest często ignorowane przez instalatorów. Dyskusja podkreśla trudności z właściwym montażem i kalibracją instalacji gazowej w tym modelu oraz brak dostępności oryginalnych sterowników do podmiany. Pojawiły się też uwagi o problemach prawnych i braku specjalistycznych rzeczoznawców w zakresie instalacji LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA