Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens Siwamat Plus 7321-Silnik nie rusza, a wodę pobiera i wylewa

palma 29 Mar 2007 16:10 6611 6
    palma
    Level 11  
    Silnik nie rusza na żadnym programie. Wodę pobiera i wylewa. Płytka sterująca silnikiem nie ma widocznych śladów przepięcia. Może ktoś podejmie się uruchomienia z Warszawy lub okolic? Aha przed awarią podczas prania wyleciał prąd.
    magir
    Level 29  
    Wygląda to że prawdopodobnie zużyły się szczotki na komutatorze silnika co spowodowało zwarcie. Triak który jest na układzie płytki sterowania obrotów silnika też chyba oddał życie. Swego czasu sam przerabiając brak sterowania silnika (brak obrotów) dowiedziałem się że płytka ze szczotkami w hurtowni części zamiennych kosztuje bagatela 450 zł a płytka z elektroniką to wydatek 650 zł. Szczotki wymieniłem sam dorabiając je ze szczotek z odkurzacza ( trzeba było je doszlifować na wymiar a lice miedziane przylutować, a następnie doszlifować do komutatora ) co do triaka to można w katalogach dostępnych w necie dobrać zamiennik który ma dokładnie te same parametry. Jeżeli interesują Cię jakieś dodatkowe szczegóły naprawy to daj znać.

Pozdrawiam
    palma
    Level 11  
    Widzisz, napisałem, że podczas prania wyleciał prąd, ale nie wiem co było przyczyną zwarcia. Może szczotki, może triak, nie wiem nie jestem elektronikiem.

Żona wezwała "fachowca", który na wstępie powiedział bez specjalnych oględzin - płyta sterująca silnikiem - koszt 500 pln + robocizna. Wyszło 720 pln.
    Jest do kupienia płytka sterująca siemensa ale modelu 7421, może ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy 7321 a w/w. Dodam, że instrukcja którą mam dotyczy zarówno modelu 7321 jak i 7421.

Wymontowałem płytkę i pozwolę sobie zamieścić zdjęcia
    Siemens Siwamat Plus 7321-Silnik nie rusza, a wodę pobiera i wylewaSiemens Siwamat Plus 7321-Silnik nie rusza, a wodę pobiera i wylewa
  • Helpful post
    staszekf
    Level 33  
    Należy sprawdzić grzałke czy nie ma przebicia lub upływności do masy.Powodzenia.
    magir
    Level 29  
    To co powiem nie będzie odkrywcze ale naprawianie metodą prób i błędów to nie jest najlepsze rozwiązanie, to tylko brnięcie w koszty i nic więcej.
    Rozważ z małżonką lepiej kupno nowej pralki ( gwarancja 3 lata) albo niech serwisant naprawi ją bez Twojego udziału - innego wyjścia nie widzę.

Pozdrawiam
    palma
    Level 11  
    Staszek miał rację, grzałka do wymiany. Widoczne ślady pęknięcia i przepalenia. Wymieniłem na oryginalną 2500W- Siemens. Silnik jednak nadal nie startuje.
    palma
    Level 11  
    Według rady Staszka wymontowałem silnik. Okazało się, że szczotek nie ma, a i komutator jest czarny jak smoła. Szczotki koszt 100 pln, czyszczenie i przeszlifowanie komutatora, odtłuszczenie izopropanolem i pralka działa. Gdybym się zgodził na zatrudnienie "fachowca" to koszty wyniosłyby:
    płytka sterowania z wymianą 720 zł, niezbędna wymiana grzałki (przepalona) w serwisie Siemens 190 zł, (AWRO 49 zł) i koszt wymiany szczotek + czyszczenie komutatora. W sumie zabawa nieopłacalna. Dzięki Wam usunięcie usterki kosztowało 149 zł i za to i wszelkie rady jestem wdzięczny.