logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Siemens Siwamat XS 432 - silnik czasem startuje, problem z przekaźnikami

CezS 07 Mar 2008 01:01 6790 6
  • #1 4881873
    CezS
    Poziom 2  
    Silnik pralki zazwyczaj się nie uruchamia, czasami przy pozostawieniu włączonej pralki na jakiś czas silnik zaczyna się obracać i wtedy działa prawie do końca programu. Zatrzymuje się przy końcowym odwirowaniu, a pralka nie wyłącza pompy. Sprawdziłem szczotki są w porządku. Zauważyłem, że nie słychać jak załączane są przekaźniki, natomiast przy normalnej pracy załączanie było słyszalne. W pralce zastosowano programator AKO 546 641 AK01. Nie znalazłem żadnych informacji na temat podobnego problemu z tym modelem. Jednak może ktoś spotkał się z podobnym problemem i udzieli mi jakichś wskazówek, z góry dziękuję.
  • #2 4882092
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    sprawdż elektronikę sterującą pracą silnika,miernikiem zmierzyć silnik
  • #3 4882889
    CezS
    Poziom 2  
    A w jaki sposób mogę sprawdzić poprawność działania sterownika?
    Nie udało mi się znaleźć schematu pralki lub sterownika, czy ktoś z kolegów dysponuje takim schematem?
  • #4 4884628
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    A szczotki silnika sprawdzone ?
  • #5 4888003
    brummer
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Wiesz przyczyn może być wiele. Gdy już posprawdzasz szczotki
    szczotkotrzymacze, komutator i bedzie wszystko ok. to odpal ten silnik
    z instalacji zewnętrznej /konieczniecznie poprzez autotransformator
    i to na niskim napięciu ok.50-70 v i niech ci tak popracuje ok.10 min./
    Jeżeli silnik będzie zachowywał sie poprawnie to niestety ale musisz
    dokopać się do modułu elektronicznego i tam szukać usterki /oczywiście
    zakładam że posprawdzałeś wszystkie elementy wykonawcze w pralce/.
    Powodzenia
  • #6 4893549
    CezS
    Poziom 2  
    Szczotki sprawdzałem i są w porządku, silnik też jest sprawny.
    Na wyjściu ze sterownika skąd zasilany jest silnik nie ma napięcia, w związku z tym podejrzewam, że jest to uszkodzenie jakiegoś elementu w sterowniku. Niestety nie mam schematu sterownika i nie wiem jak go zdiagnozować. Nie udało mi się znależć serwisu, który naprawia sterowniki, zazwyczaj proponuja wymianę.
    Czy możecie polecić jakiś serwis, który naprawia sterowniki, a jeżeli nie naprawia się sterowników to gdzie oprócz serwisu centralnego BSC mozna kupić taki sterownik?
  • #7 4895388
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Poszukaj po przewodach do sterownika kostki i dalej po ścieżkach znajdź triaka sterującego silnikiem oraz elementy w obwodzie triaka, sprawdź też przekaźniki i czy nie ma zimnych lutów na płytce.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Siemens Siwamat XS 432 ma problem z uruchamianiem silnika, który czasami zaczyna działać po dłuższym pozostawieniu włączonej pralki, lecz zatrzymuje się przy końcowym odwirowaniu, a pompa nie wyłącza się. Szczotki silnika zostały sprawdzone i są sprawne. Brak słyszalnego załączania przekaźników wskazuje na możliwą usterkę w układzie sterowania silnikiem. Na wyjściu ze sterownika nie ma napięcia, co sugeruje uszkodzenie elementu elektronicznego w sterowniku. Zalecane jest sprawdzenie triaka sterującego silnikiem, przekaźników, połączeń oraz lutów na płytce sterownika. Wskazano również możliwość testowania silnika zewnętrznym zasilaniem przez autotransformator na niskim napięciu. Brak dostępnych schematów sterownika utrudnia diagnozę, a serwisy zazwyczaj proponują wymianę modułu sterującego zamiast naprawy. Poszukiwane są informacje o serwisach naprawiających sterowniki oraz źródłach zakupu oryginalnych modułów poza centralnym serwisem BSC. W pralce zastosowano programator AKO 546 641 AK01.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA