logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić układy 5-12V z sieci 230V bez użycia transformatora?

Wiking18 01 Kwi 2007 21:01 2727 11
REKLAMA
  • #1 3742461
    Wiking18
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam chodzi mi pogłowie sterowanie oświetleniem w moim pokoju mam kilka koncepcji które przychodzi mi do głowy. oświetlenie sterowane będzie przez pilota radiowego podłączenie do komputera no i klasyczny włącznik z tym że wszystko działało by na zasadzie schodówki to znaczy nie dosłownie ale zasada działania że przełączenie któregokolwiek z włączników czy to radiowego czy zwykłego ściennego zmienia stan Zapalenia światła. Problem pojawia się będę używał uprocka i innej elektroniki która przeważnie działa 5-12v a mi nie podłodze stosować trafo chociaż by z tego względu że projekt w przyszłości rozszerzyć na cały dom a każde trafo to miejsce [więcej kucia w ścianach] i koszt. Czy ktoś zna w miarę dobry sposób zasilania takich układów prosto z 230v jakie panuje w sieci??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3744767
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Proponuje zasilacz beztransformatorowy (z kondensatorem). Należy tylko pamiętać, że takie urządzenie może mieć potencjał sieci i kogoś "kopnąć", tym samym jeśli podłączasz pod nie jakieś przyciski, niech będą dobrze izolowane.

Pozdrawiam
  • #4 3745206
    Wiking18
    Poziom 14  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic273446.html mam pytanie bo wiadomo że uprocki mogą szaleć na takim nie stabilizowanym napięciu i czy podłączać pod to jeszcze stabilizator czy tylko kondensatorami prostować

jeżeli chodzi o przyciski to nie ma problemu bo to będzie zwykły włącznik ścienny jak zwykłą żarówkę zapalasz to też tam jest wysokie napięcie a co do komunikacji z kompem to chyba transoptory pójdą w ruch
  • REKLAMA
  • #5 3745257
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jak chcesz komunikować się między kompem, wyłącznikiem i pilotem, będzie jakaś transmisja i urządzenia będą działać niezależnie czy rozbudujesz instalacje domową aby moc założyć typowe wyłączniki schodowe z tym, że użyjesz w ich miejsce swoje układy?

Sam myślałem o jakiejś komunikacji po sieci domowej aby móc zastosować kilka odbiorników i nadajników, a nie ciągnąc dodatkowych przewodów (komunikacja radiowa wychodziła drogo), ale nic nie wymyśliłem. :(
  • #6 3745272
    Wiking18
    Poziom 14  
    na razie będzie to jeden pokój testowo wiec będzie się różniło od wersji końcowej ale myślę zrobić tak komputer podłączony przez RS232 do uprocka a ten już portami podpięty do każdego innego [przewiduje w każdym pokoju jeden] jednym portem mogę sterować 2 procki tyle informacji co na 4 bitach może iść to wystarczająco na wiele rzeczy ten procek będzie miał normalne zasilanie ale tamte to jak do każdego trafo dam to trochę drogo wyjdzie :[
    przewody będę ciągną dokładnie skrętkę komputerową 8 przewodów zupełnie wystarczy nawet na przyszłe pomysły w sumie to i tak bogato :]
  • REKLAMA
  • #7 3745452
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4224
    To zwracam uwagę, że skrętka nie ma izolacji na 230V~.

I tak myślę: jak to ma być w kilku pokojach, to może by się dało użyć jednego transformatora
    do zasilania całości, i przez tę skrętkę rozsyłać niskie napięcie zasilania po całej "sieci"?

Oczywiście sterowanie wysokim napięciem (230V~) poprzez transoptory lub optotriaki.
  • #8 3747537
    Wiking18
    Poziom 14  
    nie no skrętke to już odizolowany sygnał bym nadawał ale właściewie to jeszcze myśle jak to zrobić który sposób wybrać

myślałem nad jednym trafem ale na jedno piętro i od niego ciągnąć zasilanie w sumie tak chyba będzie najlepiej trochę kucia ale przynajmniej bezpieczniej to teraz zostaje tylko dopracować projekt i do dzieła :]
  • Pomocny post
    #9 3751322
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Co do kucia, to jak chcesz pociągnąć kabel do sterowania, to i tak będzie
    kucie, a w kablu masz 8 żył, więc wystarczy ich i do zasilania, i do sterowania.

Proponuję jeszcze przeliczyć spadek napięcia na przewodach - jeśli będzie
    znaczący, to może trzeba będzie kablem rozsyłać napięcie niestabilizowane
    o kilka V większe, a w tym, co jest z niego zasilane, montować stabilizatory.

Aha, nie zapomnij o bezpieczniku przy trafie - szeregowo z jego uzwojeniem
    pierwotnym - żeby odłączał je w razie jakiejś awarii w układzie, zwłaszcza jakby
    zrobiło się zwarcie w trafie - czasem trafo przy zwarciu potrafi się zapalić.
  • #10 3780948
    Wiking18
    Poziom 14  
    Przepraszam że tak późno odpowiadam ale na świętach byłem :] co do tego kabla masz racje faktycznie można by nim zasilanie pociągnąć :] co do spadku napięcia to raczej nie powinno być duże jeżeli pociągnę12V tylko teraz pozostaje ile mi taka skrętka wytrzyma układ mikroprocesorowy + stycznik myślę że się zmieszczę jak poprowadzę napięcie 4 przewodami po 2 na + i 2 na masę a pozostałe 4 będą na kontakt z głównym mikroprockiem jeszcze muszę przemyśleć rodzaj kontaktu bo nie wiem czy zmieszczę się w 4 przewodach chociaż to już zależy jaki program napisze na upartego to i przewody by wystarczyły :] a informacje wysyłał bym za pomocą częstotliwości co w sumie było by chyba lepszym rozwiązaniem :]

Np. 100 Hz jedna informacja 200Hz druga itp. :] taki rodzaj komunikacji w obie strony był by chyba najlepszy co do zakłóceń to wyeliminuje się je programowo tylko ze te częstotliwości chyba podniosę przynajmniej do kilku kilo tak żeby ani instalacja elektryczna nie zakłócała ani inne rzeczy radiowe :] póki co to prace w toku nad prototypem [ jeden pokój] mam mało czasu wolnego więc niestety prace wolno idą :[ jeszcze będę miał kilka pytań od strony praktycznej ale to w późniejszym etapie dziękuje Ci _jta_ za pomoc.
  • #11 3781367
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Co do prądu, to skrętka ma chyba przewody 0.3mm, może nawet nieco grubsze, więc wytrzyma prąd
    choćby 0.5A, na mikroprocesor to pewnie będzie z dużym zapasem, pytanie co ze stycznikiem, czy nie
    będzie zakłócał mikroprocesora (przez zasilanie), jeśli będzie je miał z tego samego przewodu?

Komunikację chyba prościej będzie zrobić wysyłając impulsy i stosując kody do detekcji błędów.
  • #12 3782318
    Wiking18
    Poziom 14  
    Jeżeli chodzi o stycznik to będzie zasilany przez tranzystor z niestabilizowanego napięcia nie powinno być problemów raz spotkałem się z tym że mi procek wariował szukałem ze znajomym przyczyny i obstawialiśmy żeby dać kondensatory aby jakoś zakłócenia wyeliminować minimalnie pomogło minimalnie zmieniłem tranzystor sterujący stycznikiem na większy i jak ręką odjął :] ale teraz myślę że gdy bym bazę odizolował światłem to też by było jak kto lubi :] Jeżeli hodzi o komunikacje to i tak i nie to znaczy komunikcja będzie zwrotna tak ze na kompie będzie widac jakim pokoju pali sie swiato czy stycznik jest popsuty czy dobry czy tranzystor jest popsuty czy dobry dlatego sygnał zwrotny musi być ciągły a jak już stosuje mikro procki to zaden problem jeżeli hodzi o częstotliwoś to taki mój wymysł chociaż nie mówie ze może sa inne lepsze sposoby nie długo ukaże schemat blokowy i jakie informacje będzie wysyłał procek to może mi doradzisz jaka ta komunikacja moze być póki co to dziękuje ci za dobre rady :]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania układów elektronicznych (mikroprocesorów i sterowników) pracujących na napięciach 5-12V bez użycia tradycyjnego transformatora z sieci 230V. Proponowane rozwiązania obejmują zasilacze beztransformatorowe wykorzystujące kondensatory lub rezystory do ograniczenia napięcia, jednak z uwagi na potencjał sieci i bezpieczeństwo zaleca się izolację przycisków i elementów sterujących. W projekcie planowane jest sterowanie oświetleniem w trybie schodowym za pomocą pilotów radiowych, klasycznych włączników oraz komunikacji z komputerem przez RS232 i mikroprocesory. Wskazano, że do rozprowadzenia niskiego napięcia zasilania po kilku pokojach można zastosować jeden transformator na piętro, a do transmisji sygnałów sterujących wykorzystać skrętkę komputerową (8 żył), która jednak nie jest izolowana na 230V i wymaga odpowiedniego zabezpieczenia. Poruszono kwestie zakłóceń generowanych przez styczniki i sposoby ich eliminacji, m.in. przez kondensatory i izolację optyczną (transoptory). Komunikacja między urządzeniami ma być dwukierunkowa, z wykorzystaniem modulacji częstotliwościowej sygnałów (np. 100 Hz, 200 Hz) oraz kodów detekcji błędów, co pozwoli na monitorowanie stanu oświetlenia i elementów wykonawczych. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania stabilizatorów napięcia przy rozprowadzaniu zasilania oraz zabezpieczeń (bezpieczników) przy transformatorze. Projekt jest w fazie testów na jednym pokoju z planami rozszerzenia na cały dom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA