logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto II - Wspomaganie kierownicy przestaje działać, błąd silnika elektrycznego

WBART 01 Kwi 2007 21:37 13272 7
REKLAMA
  • #1 3742633
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    witam forum już przetrzepałem na ten temat całe , najpierw może o usterce , standardowo wspomaganie czasami przestaje działać i zapala się kontrolka układu , examiner czyta błąd silnika elektrycznego , wspomaganie są momenty że działa cały dzień , a czasem przy odpaleniu zimnego auta już nie działa , i moje pytanie może ktoś z kolegów już zabierał sie za naprawę tego silnika , warto czy lepiej kupic nowy , czytałem coś o zimnych lutach i przekaźnikach ale to chyba chodziło o moduł , a ja moduł podmieniałem i to samo , jeżeli ktoś jest w stanie podsunąc jakąś mądra myśl z góry wielkie dzięki
    a dodam jeszcze ze w momencie kiedy wyłącza sie wspomaganie podobno słychac jak by strzelił przekażnik i czuć szarpniecie kierownicą
  • REKLAMA
  • #2 3743046
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3743445
    WBART
    Poziom 19  
    przekaźnik znajduje się chyba w sterowniku a ja go podmieniłem kiedy nie działało i nic , dalej nie chodziło
  • REKLAMA
  • #4 3951282
    malum
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    WBART napisał:
    witam forum już przetrzepałem na ten temat całe , najpierw może o usterce , standardowo wspomaganie czasami przestaje działać i zapala się kontrolka układu , examiner czyta błąd silnika elektrycznego , wspomaganie są momenty że działa cały dzień , a czasem przy odpaleniu zimnego auta już nie działa , i moje pytanie może ktoś z kolegów już zabierał sie za naprawę tego silnika , warto czy lepiej kupic nowy , czytałem coś o zimnych lutach i przekaźnikach ale to chyba chodziło o moduł , a ja moduł podmieniałem i to samo , jeżeli ktoś jest w stanie podsunąc jakąś mądra myśl z góry wielkie dzięki
    a dodam jeszcze ze w momencie kiedy wyłącza sie wspomaganie podobno słychac jak by strzelił przekażnik i czuć szarpniecie kierownicą

Mam dokładnie taki sam problem, ale na mniejszym poziomie zaawansowania.
    U mnie wspomaganie nie włącza się co kilka dni, ale wyłączenie stacyjki i ponowne odpalenie samochodu jak na razie skutkuje.
    Gdzie dokładnie znajduje się ten felerny przekaźnik, lub jeśli to jest coś innego to co i gdzie tego szukać?
  • #5 3952037
    herPitek
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Miałem takie uszkodzenie w punto 2000r. Wymontowałem silnik od wspomagania, rozebrałem i zalutowałem ponownie wyprowadzenia przekażników. Przyczyną są roztopione luty na płytce przekażników, które sterują uzwojeniem silnika. Płynie przez nie duży prąd i cyna się topi. Nie musiałem wymieniać przekaźików, pomogło lutowanie. 2 lata spokoju narazie.
    Załączniki:
    • Fiat Punto II - Wspomaganie kierownicy przestaje działać, błąd silnika elektrycznego Kopia servo4.jpg (74.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3969921
    WBART
    Poziom 19  
    sorry zupełnie zapomniałem o temacie , klientowi wymieniłem na nowy , ale stary rozebrałem , faktycznie wypalają się styki w przekaźnikach , przekaźniki są standardowe ,rozmawiałem z mechanikiem z Fiata i mówi że zauwaźył że klientom którym to pada najczęściej jeździli non stop na city . Problem rozwiązany wiec zamykam . dzięki elektrit , poraz kolejny widzę że prawie nic cię nie zaskoczy

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Punto II występuje problem z elektrycznym wspomaganiem kierownicy, które czasami przestaje działać, a na desce rozdzielczej zapala się kontrolka układu. Diagnostyka wykazuje błąd silnika elektrycznego wspomagania. Usterka objawia się nieregularnym działaniem wspomagania, szczególnie po zimnym starcie, oraz charakterystycznym dźwiękiem przekaźnika i szarpnięciem kierownicą w momencie wyłączania wspomagania. Przyczyną są wypalone styki i zimne luty na płytce przekaźników umieszczonych w obudowie silnika wspomagania, które sterują uzwojeniem silnika i są narażone na duży prąd. Naprawa polega na rozebraniu silnika wspomagania i ponownym przelutowaniu wyprowadzeń przekaźników, co eliminuje problem bez konieczności wymiany całego modułu. Wymiana samego modułu nie rozwiązuje problemu, gdyż przekaźniki są integralną częścią silnika. Problem częściej występuje u użytkowników jeżdżących głównie w trybie miejskim (city). Wymiana przekaźników lub lutowanie zapewnia długotrwałą poprawę działania wspomagania bez konieczności resetowania komputera sterującego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA