logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części

pol_s 02 Kwi 2007 17:08 24589 66
REKLAMA
  • #1 3744947
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Zainspirowany tematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic726487.html postanowiłem zaproponować założenie wątku dotyczącego aparatów zabytkowych (sprzed roku 1950). Ci co dysponują mogliby się pochwalić zdjęciami (zewnątrz, wewnątrz), schematami. Mógłby zaistnieć również kącik wymiany starych części lub podzespołów.

Co Wy na to.

Pozdrawiam

Dodano po 21 [minuty]:

Tak na początek może niezbyt stary CB-49
    Załączniki:
    • Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Img_0020.jpg (159.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3745085
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Taki całkiem nie stary (żeby nie pisać wiekowy) to powinien być na fotce poczciwy Polski Tulipan,Aster,CB64.

ps

Ten na fotce to prawie jak z filmu "Stawka większa niż życie" :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3745187
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Fajny temat.
    pokaże mojego MB 59 z RWT z 1961. daaaawno temu skompletowałem go z prawie oryginalnych części i pracował bardzo długo jako środek łączności pomiędzy mieszkaniem a wolno stojącym garażem. Jest już mocno wysłużony, ale ten dźwięk dzwonka...... Pracował zawsze po kosztach na jakichś starych bateriach z latarki.
    U mnie pracował do pary z innym młodszym modelem pod centrale ręczne.Jak znajdę schemat to dorzucę.
  • REKLAMA
  • #4 3745190
    pol_s
    Poziom 25  
    Z filmu Stawka większa niż życie może być ten
    Metryczka wskazuje na 25.01.1938r.
    Załączniki:
    • Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części IMG_0015_1.jpg (74.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części IMG_0014_1.jpg (90.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Img_0019.jpg (153.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3745202
    pol_s
    Poziom 25  
    Dodam, że sznur czeka na naprawę
  • #6 3745235
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Ten model (MB 73) to było chyba najmłodsze i jedno z ostatnich wykonań pod centrale ręczną. Narazie schemat tylko.
  • #7 3745262
    Jack14
    Poziom 38  
    I kto go naprawi (chodzi o sznur) jeśli z odzysku nic nie będzie to nie wiem kto ma takie do sprzedania.

ps

nie próbujcie czasem lutować :D
  • #8 3745307
    pol_s
    Poziom 25  
    Takie sznury zakańcza się poprzez owijanie nicią bawełnianą albo zaciskając element blaszany do mocowania jak również zaciska się widełki (pazurki) na poszczególnych żyłach.
    Załączniki:
    • Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Img_0016.jpg (117.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Img_0015.jpg (154.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3745372
    pol_s
    Poziom 25  
    A taki sznur przeżyje wiele współczesnych sznurów renomowanych firm nie mówiąc w ogóle o tych, które są w handlu luzem.
  • #10 3745618
    Jack14
    Poziom 38  
    No tak ale skręcać się nie chcą jak współczesne od mikrotelefonów i RJ prościej zacisnąć niż prawidłowo końcówki widełkowe na bawełnie.

ps

żartuję ale też takie pamiętam.
    Tylko jak je naprawiać (bo do krawca po nici to nie bardzo) :D

Też czegoś poszukam z zamieszchłych czasów.
  • #11 6763121
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2938
    Czy ktoś może wie co to za aparat?
  • #12 12415401
    fidzio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odgrzeje kotleta :)

@zybex - Jest to telefon MB-38 produkowany przez PZT. Wykonanie widełek umożliwiało ustawienie go jako biurkowy bądź ścienny (mikrotelefon zawsze leżał). Z ciekawości zapytam czy telefon jest sprawny?
  • #13 12416721
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2938
    Aparat dawno temu znalazł nowego właściciela. Niestety, sam go nie podłączałem do linii i nie wiem czy był sprawny.
  • #14 12416810
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    A gdzie on miał induktor..?
  • #15 12417906
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Aparat na zdjęciu nie jest kompletny. Góra z innej części aparatu a dół z innej.
  • #17 12419089
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Jak by ktoś był spostrzegawczy to zauważył by że nie wszystkie telefony mają na tarczach tą samą kolejność wyświetlania cyfr.

Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części

Dodano po 2 [minuty]:

Stare aparaty telefoniczne.

Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części
  • #18 12419157
    irekr
    Tarcze z jedynką na dole koło zera były stosowane w centralach rejestrowych Ericssona systemu Salme. Widziałem kiedyś takie aparaty w Krakowie i łodzi, gdzie były takie centrale.
    W niektórych centralach abonenckich Siemensa były stosowane tarcze o 32 oczkach.
  • #19 12420321
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 12423411
    irekr
    Fotki nie mam, ale widziałem taki aparat w Muzeum Poczty w Berlinie.
  • #21 12458201
    powder-phun
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    i ja coś od siebie dożycę:
    trochę nowszy, polski telefon Telkom Telcza Elektrim aster/a
    gustowny, prawda?
    Jestem w trkcie uruchamiania, poniewarz nie ma wtyczki
    Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części
    dlaczego niektóre telefony mają inne układy cyfr na tarczy?
  • #22 12458426
    irekr
    Czaplinek robił naprawdę dobre i trwałe aparaty.

Aparaty w których 1-ka była obok zera to był taki epizod w systemach rejestrowych, a takimi był systemy np Salme i Rotary. Na upartego można było takie zastosować w dekadowej Pentaconcie, trzeba tylko poprzestawiać magazyny w rejestrach. Ale muszą być przestawione rejestry lub w parametrach abonenckich zdefiniować jaka grupę rejestrów należy użyć. W starych Pentacontach można było zdefiniować do 16tu rodzajów abonentów którzy mogli być obsługiwani w dowolny sposób.
    Odmienna kolejność cyfr zawsze jest problemem przy połączeniu różnych sieci o sterowaniu dekadowym.
  • #23 14273264
    staltel
    Poziom 2  
    Czy ktoś jeszcze tu wpada??? Posiadam dużo części , chętnie wymienię.
  • #24 15338454
    SGKD
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Z miłą chęcią wymieniłbym się częściami, jeżeli to nadal aktualne.
  • #25 15815037
    kangyooni
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Witam - na jestem tu nowy, trafiłem przypadkiem, więc może pare słów o sobie - kolekcjonuję aparaty telefoniczne, głównie interesują mnie polskie z czasów PRL, staram się zdobyć telefony w stanie fabrycznym. Telefony zagraniczne interesująmnie w ograniczonym zakresie, głównie stare "klasyki" o ciekawej estetyce (jak Ericsson DBH1001).

A oto mój CB-35 - polska produkcja 1936r. A więc 80 lat - aparat działa idealnie, obecnie służy mi z bramką VoIP. Aparat zakupiłem okazyjnie na portalu aukcyjnym w Holandii i po wyczyszczeniu wygląda prawie jak z fabryki. Dźwięk dzwonka jest niesamowity, głęboki i niski, nie to co "gierkowskie" aparaty RWT. Wybieranie numeru daje bardzo fajny, cykający dźwięk z głośnym "odbiciem" na końcu.

Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części

Dodano po 20 [minuty]:

Skoro już się przywitałem to wrzucę jeszcze dwie ciekawostki. Oto znajomo wyglądający aparat Aster-72. Nie jest to jednak ten sam nudny układ elektryczny znany od przed-wojny. Ten wynalazek z Poznania (PZT) działał na jednej parze ze zwykłym telefonem, na modulacji AM 24 i 36kHz (tzw. telefonia nośna TN1+1) umożliwiając podłączenie nowych abonentów tam, gdzie już brakowało par kablowych. Zasilanie czerpał z linii naturalnej gromadząc energię w akumulatorkach Ni-Cd (na zdjęciu brak). Potrzebne były specjalne zwrotnice, z reguły instalowane w piwnicy budynku.

Układ elektroniczny posiadał znane elementy w ciekawych wykonaniach wyższej jakości (może militarne wersje?) np. tranzystor BC107A w wersji oznaczanej BCAP07A; rezystory wysokiej jakości (tolerancje <1%), wzmacniacze operacyjne itd. Dzwonek zrealizowany był na wkładce słuchawkowej - tej samej co do rozmowy, z jednostajnym niemodulowanym tonem (kiedyś postaram się go odtworzyć, potrzebuję tylko generator 36kHz).

Ostatnia fotka - aparat Aster w wykonaniu na zwykłą linię.
    [PS. wiem - to nie antyki, rozpędziłem się i odbiegłem od tematu :) ]
    Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części

A tu - podobne rozwiązanie ale kilka dekad wcześniej (ZAT-CB-58). Jedna para kablowa, dwie niezależne linie, tym razem jednak rozmowa możliwa tylko na jednej w danym momencie. Myślę że dyskryminacja aparatów zrealizowana na zasadzie odrotnej polaryzacji linii, stąd mostki selenowe w środku. Dzwonka brak, nie wiem czy były to aparaty jednokierunkowe czy dzwonej był może w zewnętrznej skrzynce. Po podniesieniu słuchawki, aby zająć linię należało wcisnąć przycisk. Przekaźnik koercyjny. Aparatu nie udało mi się uruchomić, posiadana dokumentacja jest trochę zbyt obszerna i nie mam czasu tego rozgryźć (zgłoszenia patentowe aparatu i przystawki do centrali Strowger).

Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części Stare aparaty telefoniczne sprzed 1950 - zdjęcia, schematy, wymiana części
  • #26 15817007
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    kangyooni napisał:
    Skoro już się przywitałem to wrzucę jeszcze dwie ciekawostki. Oto znajomo wyglądający aparat Aster-72. Nie jest to jednak ten sam nudny układ elektryczny znany od przed-wojny. Ten wynalazek z Poznania (PZT) działał na jednej parze ze zwykłym telefonem, na modulacji AM 24 i 36kHz (tzw. telefonia nośna TN1+1) umożliwiając podłączenie nowych abonentów tam, gdzie już brakowało par kablowych. Zasilanie czerpał z linii naturalnej gromadząc energię w akumulatorkach Ni-Cd (na zdjęciu brak). Potrzebne były specjalne zwrotnice, z reguły instalowane w piwnicy budynku.

W załączeniu schemat tego aparatu systemu 1+1. Może się komuś przyda. Dodam jedynie, że urządzenie abonenckie było produkowane w dwóch wersjach. Jedno w obudowie aparatu Aster oraz jako osobne urządzenie zwane - przetwornik abonencki.
    I jeszcze jedno. System telefonii nośnej 1+1 był produkowany przez Zakłady Wytwórcze Sprzętu Teleelektronicznego TELKOM - TELCENT z Kobyłki.
    Załączniki:
    • U A TN1 1.pdf (264.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 15817286
    kangyooni
    Poziom 21  
    Zutket napisał:
    I jeszcze jedno. System telefonii nośnej 1+1 był produkowany przez Zakłady Wytwórcze Sprzętu Teleelektronicznego TELKOM - TELCENT z Kobyłki.

Ale co robił Telkom PZT? Takie logo widniało na telefonie. Chyba że masz na myśli stronę centralową.

Wielkie dzięki za schemat, niesamowite że ludzie mają jeszcze takie rzeczy.
  • #28 16127939
    kangyooni
    Poziom 21  
    Odświeżam temat pytaniem - czy ktoś kojarzy / posiada telefony RWT Cyklamen i Chaber? Czym one się różniły? Z zewnątrz wyglądają tak smo.
    Z tego co słyszałem były to pierwsze w Polsce aparaty z wybieraniem tonowym, chyba wprowadzone z okazji zakupu licencji na Pentaconte ale to już moja spekulacja. Ciekawy design. Poniżej wrzucam zdjęcia znalezione w sieci.

• #29 16128298
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    kangyooni napisał:
    Chyba wprowadzone z okazji zakupu licencji na Pentaconte ale to już moja spekulacja.

To było po wprowadzeniu centrali Elektronicznych typu E-10. Choć mimo wprowadzenia E-dziesiątek dalej trzaskano Pentacontki bez wybierania D T MF.

Wprowadzono na Pentacontach D T MF dużo później,

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kolekcjonowania i wymiany informacji o starych aparatach telefonicznych sprzed 1950 roku oraz nieco młodszych modeli z lat 50. i 60. Uczestnicy dzielą się zdjęciami, schematami oraz doświadczeniami z naprawą i konserwacją tych urządzeń. Poruszono kwestie konstrukcji, różnic w układach tarcz wybierających, a także specyfikę sznurów telefonicznych i metod ich naprawy (owijanie nicią bawełnianą, zaciskanie widełek). Wspomniano o produkcji polskiej, m.in. firm TELKOM-TELCENT, PZT, RWT oraz o licencjach na modele Ericssona. Omówiono modele takie jak CB-35, CB-47, CB-49, MB-59, MB-73, CB-631, Telkom Telcza Elektrim, Cyklamen, Chaber, a także aparaty sekretarsko-dyrektorskie CBG-55 i CB-SD-66. Wskazano na różnorodność konstrukcji i zastosowanych komponentów w powojennych modelach, a także na funkcje przycisków uziemiających stosowanych w centralach abonenckich. Uczestnicy polecają źródła schematów, m.in. stronę telesfor99.org oraz portal muzealny myvimu.com, gdzie można znaleźć zdjęcia i opisy eksponatów. Dyskusja obejmuje także aspekty historyczne i techniczne dotyczące systemów centralowych Pentaconta i E-10 oraz ich wpływ na rozwój telefonii w Polsce. Wątek zawiera liczne fotografie i linki do zasobów online, a także propozycje wymiany części i doświadczeń kolekcjonerskich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA