logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil Bolero – wasze opinie o brzmieniu i skuteczności tych kolumn

Piter20 05 Paź 2003 17:14 14468 22
REKLAMA
  • #1 349736
    Piter20
    Poziom 13  
    Proszę , napiszcie mi co sądzicie na temat Tonsil Bolero . Słyszałem , że ładnie grają , a jaką mają skuteczność ?? :)
  • REKLAMA
  • #3 350441
    j.kosciolek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mialem kiedys okazje posluchac tych kolumn - graja pieknie .... charakteryzują sie bardzo mocnym basem.... kilka lat temu Bolero dostepne byly w polskich sklepach z RTV ... i nie byly tanie
  • #4 350602
    Piter20
    Poziom 13  
    A czy przy mocy znam 100 W ale efektywności tylko 86 db da się na takich kolumnach robić głośne imprezki w domu ? :)
  • #5 350693
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Moc muzyczna 200W
    Moc znamionowa 100W
    Efektywność 82dB. Te 86 to jest dla wersji LUX.
    Pasmo przenoszenia 35Hz-20Khz.
    Miałem je dość długo. Bas przyjemny i miękki. Średnie kartonowe, Wysokie "czy czy". Ogólnie znacznie lepiej je oceniam niż Altusy.
    Wymagające są w stosunku do wzmacniacza. Na niskim modelu tachnicsa grały cieniutko, ale z marantzem już się dało słuchać. Sprzedałem je gościowi co ma , któryś z ostanich modeli Diory i również jest O.K.
    Te 100W mocy one mają z paluszkiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 350731
    Piter20
    Poziom 13  
    Ale wymagające , to chodzi Ci o to żewzmacniacz musi miec dużą moc , czy byc dobrej jakosci ? A mi chodzi głownie o to , czy one będa potrafiły bardzo głośno zagrac przy tak malej efektywności .
  • #7 350847
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Wystarczająco glośno grają. Wymagające są w stosunku do wzmacniacza, bo przypuszczam, że mają bardzo nierówną charakterystykę impedancji w funkcji czestotliwość. Tani technics wogóle nie panował nad głośnikami niskotonowymi i bas był warkliwy. Chodzi o wsółczynnik tłumienia i impedencję wy wzmacniacza , a nie o moc. Czyli jednym słowm chodzi o wydolność prądową wzmacniacza.
  • #8 351046
    Piter20
    Poziom 13  
    A czy wzmacniacz zrobiony np. na lm 3886 wysterowałby te kolumny ?
  • #9 351066
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Podejrzewam że to zalezy od tego jakie trafo zastosujesz, lepszym wyborem będzie TDA7294 która daje chyba wiekszą moc ok 90 W w porównaniu do 68 LM3886 i ma jeszcze mosfetowy stopeń wyjściowy. Do tak prądorzernych kolumn (swoją drogą nie wiem dlaczego mają być tak prądorzerne - tandem niskotonowy na GDN 20/60/3, poza tym normalna konstrukcja 3 drożna - opis masz w RE 5/93) daj maksymalnie sztywny transformator toroid na stereo przydałoby się 300W, napięcie np 2 x 24-26 V AC i baterię kondziorów 2 x min 10000uF.
  • REKLAMA
  • #10 351073
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Ja bym zrobił do tego układ na dyskretach...
    Najlepsze rozwiązanie...
    A napewno lepsze niż TDA 7294 czy LM 3886 :!:
  • #11 351089
    Piter20
    Poziom 13  
    A czy przypadkiem to tda 7294 nie nalezy do tych wybuchających ?
  • #12 351093
    Świr
    Poziom 34  
    No miałem chyba ze 2, albo 3 przypadki kiedy mi się rozleciał :D
    1. Przesadziłem z kondensatorem Bootstrap,
    2. Niepamiętam :)
    3. Całkowicie bez powodu...
    Założyłem drugi w miejsce rozwalonego i działał OK :!:

Tak przypadkiem, to nie ma ktoś z Was projektu tych kolumn Bolero :?:
    Bardzo prosiłbym o podesłanie.
  • #13 351096
    Piter20
    Poziom 13  
    A wracając do Tonsil Bolero ... Proszę o następne opinie na temat tych kolumn :)
  • #14 351554
    Jaco18
    Poziom 26  
    Nie - TDA7294 nie wybucha, w przeciwieństwie do TDA1514 z którymi były problemy.

:arrow: Świr - jak cos sknociłeś z układem to sie później nie dziw że sie spalił :!: Sam z siebie sie nie uszkodzi - zawsze trzeba mu jakoś pomóc - np: zwierając jakieś nóżki pod napięcem, zlutowaniem kilku scieżek ze sobą, stosując zbyt wysokie zasilanie itp, z tym scalakiem jest chyba najmniej problemów a poza tym jakość jest wyśmienita.

:arrow: Piter20 jeżeli chcesz uzyskać naprawdę duże prądy i wielką moc przy zniekształceniach rzędu 0,1% na full to rozejrzyj się za hybrydową końcówką SANYO np: STK4048 ew. 4046 przy odpowiednio dużym i sztywnym trafie wyciągniesz do 150 W RMS.
  • REKLAMA
  • #15 351758
    Świr
    Poziom 34  
    Nie nic nie sknociłem, bo jak wlutowałem drugi układ (nic więcej nie dotykałem) to zaczął od razu chodzić OK.
  • #16 352259
    Jaco18
    Poziom 26  
    To go widocznie uszkodziłeś w czasie lutowania lub dostałeś popsuty element, co jednak jest dziwne bo nigdy mi się to nie zdarzyło w mojej 10 letniej praktyce :?
  • #17 352267
    Świr
    Poziom 34  
    No właśnie podejrzewałem, że to był scalak sieknięty, ale zdarzyło się to poraz pierwszy w mojej 7-dmio letniej praktyce 8O
  • #18 405770
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Cze mam takowe kolumienki od kilku lat. Jak je kupowałem to były drogie jak na moją kieszeń (ok. 1700 za parę)
    Na początku ich brzmienie sie mi nie podobało wydawało mi się że za dużo basu. Ale ponieważ mam wzmacniacz pioniera pod kino domowe dodatkowo przypiołem dwa głośniki tylne też tonsila. Wiem że wzmacniacz nie cudo ale ja obecnie jestem bardzo zadowolony dzwięk się stał milszy. Fajne jest to że jak na wzmacniaczu (który nie ma nie wiadomo jakiej mocy - 80 na przód) przy podkręceniu gałeczki od głośności na 90% nie słychać charczenia itp. dzwięk jest czysty.
  • #19 2982621
    ambrozy02
    Poziom 11  
    posiadam te tonsile w domu i jak dla mnie to poprostu bajka.
    Podpiete sa pod wzmacniacz pioneera.
    a jesli chodzi o skutecznosc...no coz mam je juz z 4 lata i jak do tej pory nigdy nie odwazylem sie sluchac powyzej 3/4 mocy wzmacniacza czyli ok 50W.
  • #20 2984351
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Brzmienie bolero 200 to glownie potega basu niestety niezbyt dobrze kontrolowanego. Taki subwoferowy dominujacy oderwany od reszty bas. Kolumny maja problemy ze srednimi i wysokimi tonami w zasadzie tylko ten bas slychac. Wiekszosci ludzi sie to podoba ale do wyzszej klasy kolumny nie maja wstepu. Potem Tonsil poprawil konstrukcje i wypuscil kolumny classic pod nazwa TLC (na rynek niemiecki) i te juz calkiem przyzwoicie graly. Bylo jeszzce Tango jako flagowiec tonsilu. No ale Bolero bylo pierwsze i jest to kopia dobrego zespoly glosnikowego firmy Jamo o nazwie Concert VII
  • #21 2984547
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    mam 20/60/3 x2 w układzie bandpass - izobaryk czyli tandemik z jednym BR. Ten układ jest bardzo niestabilny na wzmacniaczach z małym zasilaczem. Zaczął grać dopiero porządnie przy mocach około 20-40W przy 400W końcówce (oczywiście w zakresie do 100W). 30-40 Watowe wzmacniacze szalały.

Ambrozy nie ma czegoś takiego jak 3/4 mocy ja na przykład mam duzo doświadczenia z muzyką ale nie potrafie okreslić kiedy jest te 3/4 mocy i nie jest to 3/4 regulatora... U mnie na starym wzmacniaczu na połowie był już MAX. Powyżej pierdziało wszystko wokoło. Wystarczy wsadzić inen xródło na wejscie - np stary walkman i na 100% regulatora prawie nic nie slychać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 7470125
    dymus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    He powiem szczerze bo jak się czasami słucha takich pierdół to aż nie chce sie wchodzić na to forum a wiec:

Bolero 200 Lux bo takowe posiadam wszystkie opinie na temat tych kolumn są prawdziwe a mianowicie mało kontrolowany bas wycofana średnica i słaba góra Jeśli sie je podłączy pod słaby wzmacniacz

A wiec Bolero 200 są to kolumny za te pieniądzie wręcz GENIALNE mało który audiofil by się ich nie powstydził cały pic polega na odpowiednim wzmacniaczu i źródle dźwięku U mnie zdeklasowały MONITOR AUDIO RS1 !!

Tak i to nie żart Pod każdym względem Scena, Średnica, Góra bass ogólnie kilka klas lepsze kolumny dlatego zanim ktoś stwierdzi ze są to słabe kolumny niech Podepnie je pod dobry sprzęt a nie pisze taki głupoty jeśli ktoś by chciał zapraszam na odsłuch

A jeszcze jedno Bolerka są bardzo wymagającymi kolumnami dlatego tak wiele różnych opinii często negatywnych one poprostu potzebują odpowiedniego prądu u mnie grają z Yamaha CA-810 Doi tego także nie doceniany GS-424 ADAM po modyfikacjach wkładka Ortofon 530MKII
    do tego CD AKAI CD-57 kable Klotz LaGrage kolumnowe Procab LS25

Moderowany przez Artur k.:

Temat z 2006r!
    Regulamin p.13

• #23 7470745
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    dymus chyba nie miałeś porównania. Tocałkiem inny typ obudowy, zapewne, im o to chodziło, po prostu przyzwyczajenie do BR lub do comactów.

Podsumowanie tematu

✨ Tonsil Bolero, zwłaszcza model Bolero 200 Lux, charakteryzuje się skutecznością około 82-86 dB i mocą znamionową 100 W (muzyczną do 200 W). Kolumny te mają mocny, dominujący bas, który bywa krytykowany za słabą kontrolę i wycofaną średnicę oraz wysokie tony, co sprawia, że nie są to kolumny wysokiej klasy, lecz dla wielu użytkowników bas jest atutem. Wymagają one wzmacniacza o dobrej jakości i odpowiedniej wydolności prądowej, gdyż mają niestabilną charakterystykę impedancji i mogą być trudne do wysterowania na tanich lub słabych wzmacniaczach. Zalecane są wzmacniacze o mocy około 100 W z sztywnym zasilaniem, np. hybrydowe końcówki SANYO STK4048 lub układy na dyskretnych elementach. Wzmacniacze na układach TDA7294 lub LM3886 mogą być stosowane, ale wymagają odpowiedniego transformatora toroidalnego i dużej pojemności filtrów. Kolumny dobrze sprawdzają się w domowych warunkach, oferując czysty dźwięk przy umiarkowanej głośności, choć przy niskiej efektywności nie są idealne do bardzo głośnych imprez. W porównaniu do innych modeli Tonsila, Bolero są bardziej wymagające, ale przy odpowiednim sprzęcie mogą przewyższyć nawet droższe kolumny, takie jak Monitor Audio RS1. Konstrukcja to 3-drożny układ z tandemem niskotonowym GDN 20/60/3 w obudowie typu bandpass izobaryk z jednym portem BR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA