logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzężenie zwrotne przy maksymalnym master i gain w wejściu high – jak wyeliminować?

Hadziaj22 12 Kwi 2007 14:50 1751 20
REKLAMA
  • #1 3780251
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    mowiąc krótko po odkręceniu mastera i gaina na "full" sprzęga mi coś strasznie, prawdopodobnie za sprawą sprzężenia zwrotnego, w gniazdu low ono nie występuje, tylko w high, próbowałem już dawać wieksze rezystory na to sprzężenie i troche dawało efekt ale nie taki jakbym chciał, obeznie jest 400k, dla przypomnienia na schemacie jest 100k
  • REKLAMA
  • #3 3780386
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    bez gitary nie sprzega
  • #4 3780389
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    No widzisz. Niektórzy potrafią ten efekt twórczo wykorzystać. Inni kupują dobre przetworniki gitarowe. Tak czy owak ze wzmacniaczem jest najwyraźniej wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #5 3780390
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    ale to nie jest jej wina, bo na innej to samo było, sprzega bardziej kiedy presence jest na ful
  • #6 3780395
    jethrotull
    Oczywiście że to nie "wina" gitary. Gitary sprzęgają, to jest normalne zjawisko. Jedne bardziej, inne mniej, ale sprzęgają. jakby nie sprzęgały to by taki Kurt Cobain nie dostał angażu w swojej pierwszej kapeli ;)
  • #7 3780396
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    i to nie jest sprzęganie takie jak wtedy gdy np za blisko wzmacniacza stoje z instrumentem, to taki raczej pisk, i towarzyszy temu buczenie

Dodano po 48 [minuty]:

mała pomyłka po wyciągnięciu jacka gitarowego z wtyczki we wzmacniaczu też sprzęga, co to może być? jest to preamp typu master volume ale odwracacz jest ze schematu 1959slp ma to jakieś znaczenie? wg mnie nie różnią sie niczym
  • REKLAMA
  • #8 3791717
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Hadziaj22 napisał:

mała pomyłka po wyciągnięciu jacka gitarowego z wtyczki we wzmacniaczu też sprzęga, co to może być?

Brak ekranowania, niewłaściwie poprowadzone przewody, błędne prowadzenie masy itp.
  • #9 3793738
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Czy kabel od sprzężenia zwrotnego też ma byc ekranowany?
  • #10 3798231
    jdubowski
    Hadziaj22 napisał:
    Czy kabel od sprzężenia zwrotnego też ma byc ekranowany?

Zwykle nie ma takiej potrzeby, ale różnie bywa.
    Generalnie załącz schemat bo tak na sucho to trudno coś powiedzieć. Przyda się też fotografia tego twojego tworu...
  • #11 3798306
    woytomas
    Poziom 15  
    - jak 'ament' w pacierzu masz sprzężenie pojemnościowe "przez powietrze" pomiędzy elementami wejściowymi a wyjściowymi, np. pomiędzy lampą V1 a trafem głośnikowym. Rada? Ograniczyć wzmocnienie dla wyższych częstotliwości, np. dając na wejście 68k - tak jak w marszalach, dać 22p/1kV pomiędzy anodę V1 i siatkę S1 tejże (można wstawić 22p na niższe napięcie, ale wtedy podłącz go za pierwszym C separującym, możesz dać 1n/400V równolegle do drugiego, trzeciego R anodowego, itd, itp, Możesz dać po 100 - 150p/400 równolegle do Ra odwracacza i dodatkowo pomiędzy anody, możesz dać po 1 - 2,2n pomiędzy anody i +HT........, zaekranuj V1, ułóż prawidłowo przewody sygnałowe, zwróć uwagę na ich zaekranowanie........
  • REKLAMA
  • #12 3800994
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    schemat to typowy marszal z master volume, ja mam JCM800 tylko że na 50W
  • #13 3801028
    jdubowski
    Hadziaj22 napisał:
    schemat to typowy marszal z master volume, ja mam JCM800 tylko że na 50W

Obwód sprzężenia zwrotnego racej jest niewinny, uważnie przeczytaj co radzi kolega Woytomas powyżej - on się na tym zna i dobrze ci radzi ;)
  • #14 3801349
    jethrotull
    Nie powiedziałbym że tak dobrze. Wzmacniacz potraktowany takimi metodami jkie proponuje Kolega straci pazur, bo wysokie częstotliwości w sposób nieunikniony zostana ograniczone. JCM800 musi grać bez pisków bez stosowania czegokolwiek oprócz rezystorów antyparazytowych i ekranowania ługich przewodów sygnałowych. Założę się że jak piszczy to znaczy że jest źle rozplanowana konstrukcja. Zdjęcie by wiele wyjaśniło.
    Pozdrawiam.
  • #15 3801703
    woytomas
    Poziom 15  
    Faktycznie, słuchaj wyłącznie tego pana - ma wystarczająco dobre przygotowanie i nie mniej długą praktykę. Ja się nie znam, a przytoczone brednie przeczytałem w internecie.
  • #16 3803280
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Fotke zrobie jak bede miał jasno w domu bo aparat tylko z tel mam. Pozmieniałem troche rzeczy, mianowicie kable ekranowane inaczej ułożyłem i działa jak powinno, poza małym wyjątkiem, potencjometr treble kiedy odkręcam na całośc podczas gdy gniazdko high jest aktywne (gain i master na ful) zaczyna też sprzegać, ale inne ułożenie kabli poprawiło o niebo sytuacje.
    Dzieki jetro
  • #17 3822798
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Sprzezenie ustalo calkowicie, natomiast kolejną wadą jest "buczenie"jak sie tego pozbyć? jesli są przewody źle ulozone, czy ktoś móglby mi dać rysunek jak je prawidlowo umiescic?
  • #18 3823628
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Hadziaj22 napisał:
    jesli są przewody źle ulozone, czy ktoś móglby mi dać rysunek jak je prawidlowo umiescic?

Czy ktoś jest duchem świętym aby wiedzieć jak aktualnie są ułożone przewody i czy zachodzi potrzeba zmiany ich ułożenia? Miały być zdjęcia i co? Odnoszę wrażenie, że zbliża się czas zamknięcia tego tematu.
  • #19 3825780
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Oto zdjęcia
    Załączniki:
    • PICT1912.JPG (536.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PICT1911.JPG (466.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3827804
    jdubowski
    Hadziaj22 napisał:
    Oto zdjęcia

A pomyslałeś z jakiej okazji ktoś ma oddawać swoje punkty by oglądać twoje zardzewiałe trafa i blachę ze szrota? ;)

Do rzeczy:
    - ekranowanie przewodów w porządku, spróbój dodać pod chassis połączoną z masą przegrodę oddzielającą preamp od końcówki i odwracacza.
    - kubki ekranujące na lampach - lepiej z lampy odwracacza przełożyć kubek na drugą lampę preampu, trzecią też na próbę zaekranować.
    - sprawdzić czy kubki kontaktują z masą (nie wyglądają na oryginalne od tych podstawek)
    - ta miedziana owijka dokoła trafa wyjściowego ma sens tylko wtedy gdy jej końce będą połączone (tak jak masz to to zaledwie ekran elektrostatyczny, a mógłbyś zmniejszyć pole rozproszenia)
    - sprawdzić czy winny sprzężeniom nie jest sam kabel gitarowy - sprawdzić czy sprzęga gdy zamiast kabla wetkniesz do wejścia zwartego jacka, dla porównania zrobic próbę co będzie gdy na koniec kabla nałożysz zwarte gniazdo.
  • #21 3834284
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    przepraszam za te punkty ale zapomniałem zaznaczyć że nie pobieram prowizji, chociaż w polu gdzie sie wpisywało zostawiłem 0, za porady z miłą częcią oddam z naddatkiem więc panie dubowski myśle ze 4 powinny wystarczyć:)
    zrobiłem jak Pan powiedział i faktycznie lepiej, pokombinuje jeszcze z przewodami od masy, poprostu podłącze je do gniazda gdzie wpinam wtyczke z 220V, a nie tak jak obecnie do nogi od trafa wyjsciowego, co wy na to?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy sprzężenia zwrotnego w lampowym preampie typu master volume, które pojawia się przy maksymalnym ustawieniu mastera i gaina na wejściu high, natomiast na wejściu low nie występuje. Sprzężenie objawia się piskami i buczeniem, które nasilają się również przy pełnym ustawieniu potencjometru presence i treble. Przyczyną mogą być niewłaściwe ułożenie i ekranowanie przewodów sygnałowych oraz masy, a także pojemnościowe sprzężenia "przez powietrze" między elementami wejściowymi a wyjściowymi, np. między lampą V1 a trafem głośnikowym. Zastosowanie większych rezystorów w pętli sprzężenia zwrotnego (zamiast oryginalnych 100k użyto 400k) przyniosło niewielką poprawę. Zalecane jest prawidłowe ekranowanie przewodów, stosowanie kubków ekranowanych na lampach, poprawne ułożenie masy (np. podłączenie do gniazda zasilania 220V zamiast do nóżki transformatora wyjściowego) oraz ewentualne wprowadzenie filtrów pojemnościowych (np. kondensatory 22pF, 100-150pF) między anodą a siatką lampy w celu ograniczenia wysokich częstotliwości powodujących sprzężenie. Zdjęcia układu pomogły w diagnozie, a zmiana ułożenia i ekranowania przewodów znacząco poprawiła sytuację, eliminując sprzężenie, choć pozostało lekkie buczenie. Wzmacniacz JCM800 50W z preampem typu Marshall 1959SLP jest podstawą dyskusji, a problem nie wynika z gitary ani kabla gitarowego, lecz z konstrukcji i okablowania wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA