logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd pliku exe w grach na PC z Intel Celeron D 335 i GeForce 6600

swirek 12 Kwi 2007 17:23 3190 11
REKLAMA
  • #1 3780748
    swirek
    Poziom 11  
    Ocena: 53
    Szukalem juz mnostwo na ten temat.
    Troche znalazlem, ale niestety nie udalo mi sie rozwiązać problemu.
    Polega on na tym, że zaraz po zaladowaniu gry wyskakuje blad pliku exe gry (ten ktorym uruchamiam gre) lub blad wyskakuje dopiero po chwili grania.
    Dzieje sie to z duza iloscia gier. np. w sudden strike już błąd się nie pojawia.
    Wyczytałem, że jest to problem płyty lub też pamięci ram.
    W płycie zaktualizowałem biosa ale nie pomogło. 3 krotna reinstalacja systemu też nie dała oczekiwanych skutków.
    Juz nie mam pomyslow
    mój sprzęt
    Intel Celeron D 335, 2800 MHz
    Gigabyte GA-8SGXP
    A dokładniej
    Gigabyte GA-8S648FXP-RZ©
    512mb pamięci
    2 dyski 10gb i 160gb
    zasilacz 400V
    Grafika G-Force 6600 256mb

Dane z programu everest home

Temperatury
    Płyta główna 41 °C (106 °F)
    Procesor 36 °C (97 °F)
    WDC WD1600JB-22GVC0 44 °C (111 °F)

Wentylatory
    Procesor 4327 RPM

Napięcie rdzenia procesora 1.34 V
    +1.8 V 1.84 V
    +3.3 V 3.14 V
    +5 V 4.14 V
    +12 V 11.58 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 4.76 V

Microsoft Windows XP Professional SP2 (orginał)
    Directx 9c (ten najnowszy)
    i zauważyłem jeden mankament.
    W biosie health status przy napięciu 2.5V (pamięć ddr) pisze fail. Przy pozostalych jest ok
    Niegdys wyskakiwal mi blad pliku Pole nv4_disp.dll
    Z tego co wiem jest to sterownik ekranu z directx-a, ale tego bledu sie pozbyłem

Prosze jakiegoś profesjonaliste o pomoc. Jak czegos zapomnialem podac to dopisze.
    Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3780799
    blue girl
    Poziom 11  
    Proszę przeskanować pamięć memtestem oraz zainstalować najnowsze sterowniki do grafiki, dokładnie usuwając stare :!:
  • #3 3780811
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    swirek napisał:
    [...]zasilacz 400V[...]
    Zasilacz komputerowy na napięcie międzyfazowe? Cóż to za cudo? Proszę podać producenta i model.

Jaka wersja sterowników i DirectX?
  • REKLAMA
  • #4 3781507
    swirek
    Poziom 11  
    Przepraszam że tak długo czekałem. zasilacz 350. Przepraszam. Sterowniki zainstalowałem najnowsze usuwając wcześniej stare programem. Directx 9,0c czy jakoś tak. już robie memtesta
  • REKLAMA
  • #5 3781557
    Lukashh
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Myślicie ze memtestem da sie sprawdzić w 100% czy pamięć jest dobra czy nie ?

Bo mam tez problem z komputerem i chyba bedzie to pamięć chociaż ani memtest ani goldmemory nie wykryl błędów :)
  • #6 3781746
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    swirek napisał:
    [...]zasilacz 350.[...]
    Co 350?
    Umie kolega czytać ze zrozumieniem?
    figi napisał:
    [...]Proszę podać producenta i model.[...]

swirek napisał:
    [...]Sterowniki zainstalowałem najnowsze usuwając wcześniej stare programem.[...]
    Jakim programem?
    Najnowsze, to znaczy jakie? 93.71?

Jakie gry nie działają?

:arrow: Lukashh
    Przeczytaj i wykonaj to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html#2797042
    a jak nie pomoże, to załóż swój własny wątek, podaj pełną konfigurację i opisz co już zrobiłeś.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3782128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3782301
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    swirek napisał:
    wyskakuje blad pliku exe gry

Forumowe wróżki zabawiły na świętach, a szklaną kulę zbił mi pies.

JAKI BŁĄD :?:

Czy zawsze przy tego typu tematach trzeba ciągnąć za język :?:

Nirvanoviec napisał:
    Lukashh tak memtest to najbardziej wiarygodny program.Oto strona programu
    www.memtest86.com

A w którym miejscu jest gwarantowana wiarygodność tego programu :?:
  • #9 3782561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3785691
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Co do memtesta dodam tylko, że gdy już wysypie błędy na ekran, pozostaje dylemat: kość pamięci, czy jej kontroler w płycie? Sam miałem takie zdarzenie, memtest przy pierwszym przebiegu sypnął błędami, mój wniosek - pamięć walnięta! Dałem tą kość koledze jako uszkodzoną, on włożył do swojego komputera i chodzi mu stabilnie :D A ja swoją ówczesną płytę główną po kolejnym miesiącu użerania się z niestabilnością systemu, powiesiłem na ścianie jako obraz :D
    Wniosek - jak się da, testować pamięć w dwóch płytach i swoją płytę z inną pamięcią :!:
    Pozdrawiam
  • #11 3799594
    swirek
    Poziom 11  
    Problem resetów załatwiła wymiana zasilacza na 400W
    ale jest nadal problem z exe-kami uruchamiającymi gry. np. skoki narciarskie 2007.
  • #12 3800695
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Kolego swirek, moze kolega raczylby odpowiedziec na powyzsze pytania, które zostały bez odpowiedzi? :evil:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy błędów plików exe uruchamiających gry na komputerze z procesorem Intel Celeron D 335 i kartą graficzną GeForce 6600. Błędy pojawiają się zaraz po załadowaniu gry lub podczas rozgrywki w różnych tytułach, np. w "Skoki narciarskie 2007". Sprzęt to płyta główna Gigabyte GA-8SGXP (dokładniej GA-8S648FXP-RZ©), 512 MB pamięci RAM, dwa dyski twarde (10 GB i 160 GB) oraz zasilacz początkowo błędnie opisany jako 400V, później poprawiony na 350W, a następnie wymieniony na 400W, co rozwiązało problem resetów. Temperatura podzespołów jest w normie, napięcia zasilania lekko odbiegają od nominalnych wartości, zwłaszcza +5 V (4.14 V). Zalecane działania to testowanie pamięci RAM programem Memtest86, który jest uznawany za najbardziej wiarygodny do wykrywania błędów pamięci, choć nie daje 100% gwarancji. Wymiana zasilacza na mocniejszy poprawiła stabilność systemu, jednak problem z błędami exe w grach pozostał. Sugerowano także dokładne usunięcie i ponowną instalację najnowszych sterowników graficznych oraz sprawdzenie wersji DirectX (użytkownik posiada DirectX 9.0c). Dyskusja podkreśla trudności w jednoznacznym zdiagnozowaniu problemu, wskazując na możliwe uszkodzenia pamięci RAM lub płyty głównej, a także konieczność testowania komponentów na innych platformach w celu wykluczenia wad sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA