Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wężownica w WRP 250-5KB. Czym najlepiej umyć po wyciągnięciu?

mskawin 12 Apr 2007 21:39 4874 4
    mskawin
    Level 10  
    Hej kilka pytanń :D Około 1,5 miesiąca temu czyściłem miedzianą nagrzewnicę w piecyku - wszystko było ok,ciepła woda leciała, płomień był niebieski lecz od kilku dni widze że znowu jest troche zapchana - (żółty płomień na kilku dyszach). Czym najlepiej ją umyć po wyciągnięciu? Czy wystarczy przemyć tylko wodą czy czymś jeszcze?
    Jak najlepiej wyregulować piecyk aby spalanie było dobre i ponownie nie pojawiała się sadza na wężownicy (tzn jak ustawić te pokrętła?)
    Dodam że mieszkam na 10 piętrze (pięter jest 11 w bloku), wentylacja jest niby ok tak powiedział kominiarz, otwory w drzwiach łazienkowych są, kratka wentylacyjna jest.
    Czym najlepiej oprócz papieru ściernego wyczyścić elektrodę jonizacyjną
    Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi
    Pozdrawiam
    Paweł Szeredi
    Level 17  
    Witam,
    właśnie ostatnio przerabiałem problem wężownicy.
    http://www.bdsklep.pl/popup_image.php?pID=2746
    tym udało mi się usunąć idealnie sadzę z radiatora nagrzewnicy.
    A jeśli chodzi o kamień wewnątrz nagrzewnicy, idealny okazaał się kret w żelu (zalałem na 3 godzinki ) Wcześniej przerabiałem CILIT, DOMESTOS, i gotowanie w occie i za każdym razem pomagało jedynie trochę na kilka dni. Po occie było nawet gorzej. W sumie, osobiście za regulację pieca bym się nie zabierał. U mnie problem z nadmiernym osadazaniem się sadzy wynikał z pracy na zwiększonych obrotach (zakamieniona nagrzewnica).

Pozdrawiam
    jmk
    Level 28  
    A co ma wspólnego kolor płomienia na palniku z drożnością wężownicy?????
    Oczyśc palnik z nagromadzonego kurzu aby gaz się SPALAŁ!!!
    Zdemontuj palnik- nie jest to najłatwiejsze i po rpzbiórce na 3 podzespoły oczyść wloty z nagromadzonego kurzu!!- ODKURZACZEM, podobnie oczyść dysze podające gaz do palników-też odkurzacz wystarczy.
    daj spoko weeżownicy i innym pomysłom przedstawionym prze poprzedniego "fachowca".
    Paweł Szeredi
    Level 17  
    "FACHOWCU", co wspólnego ma kolor płomienia z zapchanymi dyszami i osadzaniem się sadzy? Kolor płomienia zależy tylko od ilości tlenu biorącego udział w procesie spalania i CO2 którego systm kominowy nie jest w stanie odprowadzić. Zbyt mała ilość gazu doprowadzona przez zapchane dysze spowoduje jedynie niższą temperaturę ale płomień będzie niebieski.
    mskawin
    Level 10  
    Hej dziś odkręciłem i wyczyściłem całą nagrzewnicę wodą, poodkurzałem palnik ale niestety 3 dysze palą się na żółto (obrazek) reszta niebieskawy płomień.Co zrobić? Czy wymienić tylko te dysze które są zapchane czy można cały palnik rozebrać i wtedy go wyczyścić? Jeśli można rozebrać to czy dźwignąć blaszki bo nigdzie nie widzę tam śrubek żeby poodkręcać?
    Pozdrawiam