logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wartość kondensatora w pilocie VW Passat między tranzystorem a trymerem?

SiwusGSM 14 Kwi 2007 15:02 4544 11
REKLAMA
  • #1 3786782
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam.
    Mam problem z pilotem oryginalnym w kluczyku od VW passat.
    Mianowicie brakuje jednego elementu (podejrzewam że to kondensator)
    Jest umiejscowiony szeregowo między kolektorem tranzystora SMD a nóżką trymera.
    Jest ktoś w stanie podać jego wartość?
    Nie jest to scyzoryk.Pilot dwuprzyciskowy.
  • REKLAMA
  • #3 3790812
    adasw
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    niestety nie jestem elektronikiem ale mam taki kluczyk i ten element jest koloru "czekoladowy braz" bez opisu. moj aparat padl i nie moge uraczyc zdieciem, mam nadzieje ze taka wskazowka Ci pomoze :D
  • REKLAMA
  • #4 3791084
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Pomogła na tyle, że upewniłem się iż jest to kondensator. Przeważnie elementy tej wielkości bez cyferek to kondensatorki :(. Potrzebny będzie elektronik z lutownicą i multimetrem z pomiarem pojemności.
    Trzeba wylutować ten element i zmierzyć ile ma piko lub nano Faradów.
  • #5 3804693
    Szymon
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    kolego siwus z nieba mi spadles zrobimy wymiane ja podam ci jaki jest twoj brakujacy element a ty podaj mi to co mi wypadlo :D w moim przypadku brakuje trymera ale nie wiem jakiej wartosci jestem w stanie podac tobie jaki kondensator ma byc u ciebie mam dokladny miernik pojemnosci.

Dodano po 9 [minuty]:

czy ten trymer ma moze kolr bialy?
  • #6 3804950
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Dokładnie biały. Pomierzę trymer i dam ci znać. Też mam dokładny miernik HIOKI 3802
  • REKLAMA
  • #7 3805269
    Szymon
    Poziom 20  
    super takze pomierze i dam odpowiedz
  • REKLAMA
  • #8 3805639
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Nie chciałem kręcić nastawem tego trymera.Ma w granicach 50-70pF.
  • #9 3807168
    Szymon
    Poziom 20  
    u mnie ten kondziorek ma 1nF

P.S a mozesz mi powiedziec jaka wartosc masz ustawiona na trymerce? bo mi cos wogole pilot nie dziala to znaczy nie swieci leda
  • #10 3807435
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    W pobliżu 60pF. Led zapala się po ok. sekundzie od wciśnięcia switcha. Miga co sekundę krótkim błyskiem jak trzymasz.
    W tych modelach często mikrostyki nie łączą. Trzeba je przemyć płynem do styków.
  • #11 5699360
    lotrzyk3
    Poziom 2  
    Dobry wieczór widzę że chyba dobrze trafiłem
    Mam problem z właśnie takim pilotem. Ostatnio zauważyłem że świeci się w nim czerwona dioda, poprzyciskałem przyciski i ustało po przyciśnięciu 2 na raz, później była wymiana baterii i po paru dniach pilot zamarł. Znowu była wymian baterii z tym że teraz od razu po dotknięciu płytki do złącz baterii świeci się dioda. Rozebrałem styczniki-przyciski że teraz nic nie ma w każdym z 2 przycisków wystaje złącze – metalowa okrągła blaszka jest osobno, bo jeżeli zwarcie to tylko tam, ale tu już nie ma co zwierać a dioda świeci.
    I oto jest zagadka.
    Proszę o diagnozę dla tego konkretnego przypadku.

VW polo 2000r
  • #12 5708569
    adasw
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    taki pilot mam i ja i ostatnio mialem taki sam przypadek ze wkladajac baterie swiecila dioda a po przycisnieciu obydwoch przestawala swiecic. po wymianie na nowe baterie problem pozostal i zauwazylem ze mocno naciskajac pilot daje znaki zycia. przelutowalem plytke ze strony procesora i po problemie, jeszcze zaprogramowalem go i smiga. przelutuj ostroznie plytke lutownica z ostrym szpicem powinno pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem braku kondensatora w oryginalnym pilocie dwuklawiszowym do kluczyka VW Passat, umieszczonego szeregowo między kolektorem tranzystora SMD a nóżką trymera. Element ten jest najprawdopodobniej kondensatorem ceramicznym o wartości około 50-70 pF, co potwierdzono pomiarami trymera i kondensatora za pomocą precyzyjnych mierników pojemności (np. HIOKI 3802). Kondensator jest koloru czekoladowo-brązowego, bez oznaczeń. Wymiana i pomiar elementów wymaga lutownicy i multimetru z funkcją pomiaru pojemności. Dodatkowo omówiono problemy z działaniem pilota, takie jak miganie diody LED i problemy z mikrostykami, które można rozwiązać przez przemycie styków. W podobnych modelach VW Polo 2000 r. opisano przypadki świecenia diody po wymianie baterii, które rozwiązano przez przelutowanie płyty PCB i ponowne zaprogramowanie pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA