logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 - siłownik centralnego zamka nie zamyka drzwi kierowcy

JanuszRum 14 Kwi 2007 22:57 6523 8
REKLAMA
  • #1 3788384
    JanuszRum
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kupiłem pare dni temu Passata B5 jest taki problem-przy ryglowaniu od wewnatrz wszystkich drzwi,nie zamyka drzwi kierowcy-to znaczy siłownik zamyka i zaraz otwiera pozostałe drzwi są prawidłowo zamkniete,proszę o pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3788459
    hasiek
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Myślę że problem jest z mikrowyłącznikiem w zamku tych drzwi.
  • REKLAMA
  • #3 3788895
    scenicdti
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    mialem identyczny problem musisz rozebrac silownik i sprawdzic czy niema zimnych lutów umnie takowe byly na dwoch sciezkach i to powodowalo takie zachowanie ponowne zalutowanie usunelo problem
  • #4 3788896
    scenicdti
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    mialem identyczny problem musisz rozebrac silownik i sprawdzic czy niema zimnych lutów umnie takowe byly na dwoch sciezkach i to powodowalo takie zachowanie ponowne zalutowanie usunelo problem
  • #5 3789245
    Duduś_2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Tak jak napisał kolega hasiek , problem leży w mikrowyłączniku , sterownik nie dostaje sygnału o zamknięciu drzwi.
  • REKLAMA
  • #6 6328638
    voodziak
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam mam podobny problem przy zamykaniu z pilota drzwi od kierowcy na chwile sie zamkna i zaraz otworza, natomiast przy otwieraniu na chwile sie otworza i zaraz zamykaja, reszta dziala bez zarzutu oswietlenie tez, mozecie napisać pokrótce jak rozebrać sprawnie zamek od kierowcy zeby sie bliżej przyjrzeć pod kątem zimnych lutów, zeby niczego bardziej nie popsuć. Bylem u mechnika krzyknął mi 400zl nowy zamek + wymiana cena troche mnie zaszokowała
  • REKLAMA
  • #7 6329214
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    voodziak napisał:
    mozecie napisać pokrótce jak rozebrać sprawnie zamek od kierowcy zeby sie bliżej przyjrzeć pod kątem zimnych lutów, zeby niczego bardziej nie popsuć.

link po angielsku ale po samych fotkach można się kapnąć o co biega :
    http://www.taligentx.com/passat/maintenance/doorlockmechanism/
  • #8 6337940
    tomsprin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    sprawdz sobie również moduł komfortu pod nogami kierowcy bo bardzo czesto się zdarza że tam jest woda. normalnie nawet dywaniki nie są mokre a po dostaniu się do modułu okazuje się że cała podłoga zalana
  • #9 6339873
    voodziak
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    z tego co czytalem moduł komfortu jezli jest zalany to raczej auto "głupieje" nie działa ostwietlenie lub jego część i inne dziwne rzeczy ja obstawiam u mnie na te zimne luty, w niedziele bede rozbierał zamek i zobacze co i jak, u mnie jest to klopotliwe ponieważ zamek od kierowcy nie zamyka sie z pilota a z kluczyka sie zamykal ale zaczal sie przycinac a teraz sie obraca tu obstawiam na słynne wiosełko ktore prawdopodobnie sie złamało, przy okazji bede musial i to wymienic, bo aktualnie drzwio od kierowcy mam caly czas otwarte :D

Regulamin pkt 14

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 występuje problem z siłownikiem centralnego zamka drzwi kierowcy, który przy ryglowaniu od wewnątrz zamyka drzwi, ale zaraz je otwiera, podczas gdy pozostałe drzwi zamykają się prawidłowo. Przyczyną może być uszkodzony mikrowyłącznik w zamku drzwi kierowcy, który nie przekazuje sygnału o zamknięciu do sterownika. Inną częstą przyczyną są zimne luty na płytce siłownika, które powodują niestabilne działanie mechanizmu; ich ponowne zalutowanie rozwiązuje problem. Wskazane jest rozebranie zamka kierowcy i dokładna inspekcja pod kątem uszkodzeń lutów oraz mechanizmu, zwłaszcza tzw. „wiosełka”, które może się złamać i powodować zacinanie się zamka. Dodatkowo warto sprawdzić moduł komfortu umieszczony pod nogami kierowcy, który często ulega zalaniu wodą, co może powodować różne anomalie w działaniu centralnego zamka i oświetlenia. Koszt wymiany zamka u mechanika jest wysoki, dlatego samodzielna diagnostyka i naprawa lutów jest zalecana. Przydatny może być anglojęzyczny poradnik z instrukcją demontażu zamka dostępny pod wskazanym linkiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA