logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 - centralny zamek otwiera się samoczynnie, szyby opuszczają się

htho4 22 Lis 2007 17:55 9750 19
REKLAMA
  • #1 4509133
    htho4
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam mam pewien problem w autku jak wyzej po zamknieciu drzwi centralny sie zaraz otwiera i szyby jada na dol. czy ktos sie spotkal z czyms takim??
  • REKLAMA
  • #2 4509225
    szym31
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jest jedno takie miejsce w samochodzie gdzie trzeba wymienić dużo kabli więc jedz z tym lepiej do warsztay który zajmuje się elektryką i pewnie bez patrzenia powiedzą ci ile to będzie kosztować.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 4509717
    piter_ok1
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    W zamku są krańcówki od otwierania i zamykania centralnego, często zdażają się tam zimne luty lub uszkodziła się blaszka sprężysta w mikrostyku w zamku i podczas drgań załącza się sama, Sprawdź sobie też przewody między drzwiami a słupkiem czy nie są poprzełamywane.
  • REKLAMA
  • #4 4509827
    htho4
    Poziom 12  
    hmmm panowie dzieki za info czy jestem w stanie to zrobic sam ?? czy spotkaliscie sie z tym kiedys?? piszcie co jest walniete a nie jakies tajemnicze zdania :) auto potrafi sie samo otworzyc nawet po pewnym czasie. Ważna jest dla mnie odpowiedz czy na pytanie czy ktos kiedys sie spotkal z podobna sytuacja
  • #5 4509859
    piter_ok1
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    Spotkałem się i to bardzo często, a jesli to co napisałem jest dla ciebie skomplikowane to nie mam pojęcia po co pytasz jak to naprawić. Najprostrzą naprawą będzie wymiana całego zamka.
  • #6 4509874
    htho4
    Poziom 12  
    spokojnie kolego bardziej chodzilo mi o slowa twojego przedmówcy to za co konkretnie mi sie radzisz zabrac?? samochod jest w sumiue znajomego i fajnie jakby mi sie udalo go zrobic z gory dzieki
  • #7 4511121
    rx7hew
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Sterownik do tego wszystkiego jest pod nogami kierowcy, tam trzeba zaglądnoć bo często się zdaża że pływa w wodzie i przewody od niego gniją.
  • #8 4511516
    adam109m
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    tak jak napisał rx7hew od tego trzeba zacząć bo jest to typowy problem w tym aucie.Jak zabrudzą się przewody odwadniająca na podszybiu to wlewa się woda do środka i zbiera się w miejscu umieszczenia tego sterownika.
    Mogą być też zawilgotniałe złącza w drzwiach kierowcy /miałem taki problem w audi B4 po kilku godzinach sam się otwierał/
    Napisz jak sprawdzisz pozdrawiam adam
  • REKLAMA
  • #9 4626855
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    W tym aucie, jeśli chodzi o opisywane przez ciebie objawy, są dwa bolące miejsca. Topiący się sterownik pod dywanikiem kierowcy i krańcówka w kasecie zamka.
    O ile do tego pierwszego dostać się jest jeszcze prosto, to aby dostać się do zamka, trzeba wymontować szybę i sporo sie napocić. Usterka banalna - microswitch ale dokopać się do niego, to długa droga.
  • #10 4627034
    Pawel wawa
    Ocena: 4424
    Stawiam na mokry moduł, w przeciwnym razie szybki by się nie otwierały :)
  • #11 4757878
    htho4
    Poziom 12  
    no wiec robilem paska sprawdzilem przewody w przelotkach i nic, modul plywal w 6 litrach wody wyciagnalem podjalem probe reanimacji ale wygladal wrecz fatalnie ( moge wklic fotke) a generalnie cmoze ktos wie ktoredy ta woda sie dostaje pod ten dywanik?? czy myslal ktos jak rozwiazac ten problm ??
  • #12 4782329
    rysyou
    Poziom 1  
    Witam mialem podobny problem i rozwiazanie jego jest wmiare proste, wydlubac wszystko, przedzwonic przewody w razie uszkodzen polutowac duzo izolacji termoskurczliwej, troche silikonu i gotowe. P.S. niestety kable trzeba przeciac zeby izolacja ladnie naszla
  • #13 4782438
    MakroSerwis
    Ocena: 343
    Uszkodzony sterownik (prawdopodobnie zawilgocony) i proponuję mu się przyjrzeć, zanim korozja go uśmierci. Usterka przewodów nie powodowałaby otwierania szyb.
  • #14 4846081
    rombanek59
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Podłącz komputer powinien pokazać konkretnie ale MakroSerwis ma rację sterownik jest przy silniku szyby
  • #15 4846700
    htho4
    Poziom 12  
    tak tak sorki ze nie pisalem ale wymienilem modul komfortu i wszystko jest juz ok. Robiłem ostatnio dwa takie przypadki. Jeden modul plywal, a w drugim nie bylo wody ale bylo wilgotno. Generalnie panujaca wilgoc pod dywanikiem byla powodem uszkodzenia. Teraz tylko trzeba sie zastanowic skad ona sie bierze i jak ja usunac.
  • #16 4955438
    piglap
    Poziom 1  
    hej witam. woda bierze sie na pewno z ukladu drenazowego ktory znajduje sie pod akumulatorem. ja mialem taki przypadek w moim pasku.pewnego pieknego dnia dzwoni do mnie zona ze w samochodzie jest basen za fotelem kierowcy.bylo tam pewnie z 10litrow wody, jak nie wiecej, w zyciu tyle nie widzialem, w serwisie od razu mi wskazali na zapchany drenaz ktory znajduje sie pod akumulatorem.usterka usunieta,dywaniki wysuszone,wszystko ok.no moze poza tym ze pewnie zaczyna konczyc mi sie przez ta usterke moj modul bo przestaly mi sie zapalac swiatla w kabinie gdy otwieram drzwi i jak wyjmuje kluczyk !! jednym slowem koniec swiata z tymi pasatami
  • #17 9026170
    grabol26
    Poziom 10  
    To jest typowa usterka passatów , w moim przypadku woda lała sie przez wszystko co możliwe . Pod akumulatorem miałem stare zgnite liscie , pęknięta obudowa klimy nad nogami pasażera , musiałem uszczelnić uszczelke dachową , ale najgorsze to ze jakiś genialny mechanik majstrował przy tylnych drzwiach i nie uszczelnił płyt opuszczania szyb , były urwane uszczelki . Woda przez uszczelke szyby lała sie do środka . Wymieniłem uszczelki szyb i uszczelniłem sylikonem plyte opuszczania szyby i problem minoł . Wszystko zajeło mi około 3 dni , musiałem wyciągnąc wykładzine bo było pod nią około 4 cm wody
  • #18 9026747
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Warto zerknąć na gumową przelotkę, przez którą przechodzi linka otwierania maski, ostatnio miałem klienta, u którego była wyciągnięta, efekt- 20l wody w samochodzie (równo z progiem :D )
  • #19 9026884
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    Pawel wawa napisał:

Otwierałyby się, otwierałyby.
    W Golfach Mk4 moduł komfortu jest przy kolumnie kierowniczej w miejscu nie narażonym na wilgoć a c.z. szwankuje i szyby również jadą w dół a winę ponoszą pęknięte luty na płytce drukowanej wewnątrz obudowy zamka przy wyjściu na wtyczkę. Dodatkowo albo wyrabia się bruzda w plastikowo-gumowej powłoce mimośrodu sterującego przełączaniem mikrostyku zewnętrznego albo łamie się bolec mikrostyku. Zamek w Passacie to ten sam co w Golfie 4. Nie wykluczam winy po stronie zalanego modułu ale jak napisałem nawet jeśli będzie sprawny to szyby jadą w dół przy usterkach zamka. Na forum Passata oraz Golfa jest fotoporada jak krok po kroku zdemontować obicie drzwi by dostać się do zamka jak i naprawić sam zamek. Linków nie zamieszczam bo nie wolno.
    Moderowany przez carrot:

Nie wolno zamieszczać linków prowadzących do treści krótkotrwałych (aukcje itp), do innych forów nie widzę przeciwwskazań

• #20 9028695
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Sztomel napisał:
    Pawel wawa napisał:

Otwierałyby się, otwierałyby.
    W Golfach Mk4 moduł komfortu jest przy kolumnie kierowniczej w miejscu nie narażonym na wilgoć a c.z. szwankuje i szyby również jadą w dół a winę ponoszą pęknięte luty na płytce drukowanej wewnątrz obudowy zamka przy wyjściu na wtyczkę. Dodatkowo albo wyrabia się bruzda w plastikowo-gumowej powłoce mimośrodu sterującego przełączaniem mikrostyku zewnętrznego albo łamie się bolec mikrostyku. Zamek w Passacie to ten sam co w Golfie 4. Nie wykluczam winy po stronie zalanego modułu ale jak napisałem nawet jeśli będzie sprawny to szyby jadą w dół przy usterkach zamka. Na forum Passata oraz Golfa jest fotoporada jak krok po kroku zdemontować obicie drzwi by dostać się do zamka jak i naprawić sam zamek. Linków nie zamieszczam bo nie wolno.

Jeżeli chodzi o golfy to często same jadą w dół od tylnej klapy (przynajmniej ja miałem same takie przypadki) Efekt: Zamykasz drzwi przychodzisz a auto otwarte a szyby na dole. Przyczyna: przebicie na przewód otwierania/zamykania centralnego przez bagażnik (brązowy/czarny w module komfortu). Niepełna masa (poprzez rezystancję) może powodować interpretracje polecenia otwarcia z bagażnika) ;)

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 problem samoczynnego otwierania centralnego zamka i opuszczania szyb jest często spowodowany uszkodzeniem sterownika komfortu umieszczonego pod dywanikiem kierowcy, który narażony jest na zalanie wodą z zatkanego układu drenażowego pod akumulatorem. Wilgoć powoduje korozję i uszkodzenia elektroniki modułu, co skutkuje nieprawidłowym działaniem centralnego zamka i szyb. Inną przyczyną mogą być uszkodzone krańcówki (mikrostyki) w zamku drzwiowym, zimne luty lub uszkodzone przewody przechodzące między drzwiami a słupkiem, które mogą powodować samoczynne załączanie się zamka. Naprawa wymaga często demontażu zamka i wymiany mikrostyków lub całego zamka, co jest pracochłonne. Zaleca się sprawdzenie i oczyszczenie przewodów oraz układu drenażowego, osuszenie i ewentualną wymianę modułu komfortu. Uszczelnienie szyb i wymiana uszczelek również pomaga zapobiegać przedostawaniu się wody do wnętrza. Diagnostyka komputerowa może pomóc w identyfikacji uszkodzeń sterownika. Problem jest typowy dla Passata B5 i podobnych modeli z grupy VW, a rozwiązania obejmują zarówno naprawę elektryki, jak i uszczelnienie elementów karoserii.
REKLAMA