logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt jednostopniowego preampu na EF80 do wzmacniacza 2x5W - uwagi i sugestie

METALOWIEC 17 Kwi 2007 16:46 3240 14
REKLAMA
  • #1 3795507
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam. POstanowiłem sobie zmajstrować takiego maluszka do słuchania muzyki. Zrobiłem już końcówkę mocy i zasilacz, z przedwzmacniaczem się trochę męczę, gdyż jest to preamp dwu stopniowy i sie przesterowuje... Dlatego postanowiłęm zrobić jednostopniowy preamp na EF80 i zaprojektowałem coś takiego, jak w załączniku. Chciałbym prosić, abyście podzielili się ze mną swoimi uwagami do tego układu albo pomysłami na ulepszenie jakości dźwięku. Myślę, że to powinno grać, ale pewności nie mam...
    Załączniki:
    • Projekt jednostopniowego preampu na EF80 do wzmacniacza 2x5W - uwagi i sugestie preamp.jpg (119.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3795534
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    możesz mi wyjaśnić w jakim celu w szereg z kondensatorem sprzęgającym 22nF z anody EF80 włączyłeś rezystor 220 w kierunku do siatki pierwszej lampy wzmacniacza mocy?

Pozdrawiam
  • #3 3795591
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    żeby zmniejszyć o około 0,2 sygnał sterujący ;]
  • #4 3796131
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    METALOWIEC napisał:
    żeby zmniejszyć o około 0,2 sygnał sterujący ;]

to chyba nie tędy droga, lepszym rozwiązaniem jest zmiejszenie wartości rezystora anodowego, lub wprowadzenie ujemnego szeregowego-prądowego sprzężenia zwrotnego, poprzez podzielenie rezystora katodowego w EF80.
    Dając ten rezystor w szereg z kondensatorem sprzęgającym, podwyższasz wartość dolnej częstotliwości granicznej wzmacniacza.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3797266
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Okej, to sie wytnie w takim razie:] Kombinowałem dzisiaj jeszcze z katodyną w preampie aczkolwiek, nie jest to coś czego bym chciał... wzmocnienie olbrzymie, zniekształcenia też, a ustawiając głośność na tyle aby było czysto, nie widać po końcówce mocy oznak jakiejś cięższej pracy typu przygasanie niebieskich pasków wewnątrz anody... poza tym dziwnie chodzi sprzężenie zwrotne...
  • #6 3797418
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    METALOWIEC napisał:
    [...]nie widać po końcówce mocy oznak jakiejś cięższej pracy typu przygasanie niebieskich pasków wewnątrz anody... poza tym dziwnie chodzi sprzężenie zwrotne...

Tobie świeci się lampa końcowa na niebiesko wewnątrz anody? Jeżeli tak to to zły objaw - zagazowania lampy, albo dużo za dużego napięcia anodowego. Masz inną, dobrą lampę, aby ją do testów wsadzić zamiast tej?
  • #7 3797550
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Chodzi o niebieskie paski na wewnętrznej stronie anody, tzw. "blue glowing" to jest raczej normalne przy lampach mocy ;]
  • #8 3798015
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Czy celowo zwierasz do masy prawie cały sygnał sprzężenia zwrotnego
    za pomocą kondensatora bocznikującego rezystor katodowy lampy wejściowej (oprócz najniższych częstotliwości (?) nie moge się doczytać wartości Ck) ?
  • REKLAMA
  • #9 3799680
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ten Ck ma wartość 2n. W normalnym stonpiu triodowym podnosił troszke wysokie tony, reszta bez zmian.
  • #11 3809066
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Elektrolit w zasilaczu to czterosekcyjny kondensator z OTV. Mam nadzieję, iż nie muszę tłumaczyć dlaczego koniec mocy zasilany jest z drugiego elektrolitu w zasilaczu, a to wyjście na pierwszym elektrolicie jest wyjściem napięcia z prostownika na drugi, identyczny filtr drugiego kanału wzmacniacza :]
  • REKLAMA
  • #13 3810518
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Prawde powiedziawszy dlatego, że nie widziałem jeszcze schematu gdzie lampa mocy pracująca w klasie A jest zasilana nieodfiltrowanym napięciem anodowym. Kiedyś się bawiłem i przy takim podłączeniu jak mówi Aktyp wyraźnie było słychać w głośniku drugą harmoniczną z napięcia zasilającego.
  • #14 3810915
    aktyp
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/regent60/schemat.gif

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ksiazki/bambino3.htm

Dodano po 5 [minuty]:

Proponuję trzeci elektrolit z którego napięcie można dać na lampy, jest to jeszcze lepsze rozwiązanie.
  • #15 3810990
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    aktyp napisał:

Proponuję trzeci elektrolit z którego napięcie można dać na lampy, jest to jeszcze lepsze rozwiązanie.

Czy mógłby mi kolega wytłumaczyć, co ma na myśli? :? :? :?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu jednostopniowego przedwzmacniacza na lampie EF80 do wzmacniacza mocy 2x5W. Autor zmaga się z problemem przesterowania w dwu stopniowym preampie i proponuje uproszczenie układu do jednego stopnia. Wątpliwości budzi zastosowanie rezystora 220 kΩ szeregowo z kondensatorem sprzęgającym 22 nF na anodzie EF80, który ma zmniejszać sygnał sterujący o około 0,2 V, jednak sugeruje się lepsze rozwiązania, takie jak zmniejszenie rezystora anodowego lub wprowadzenie ujemnego sprzężenia zwrotnego przez podział rezystora katodowego. Zastosowanie rezystora w szereg z kondensatorem sprzęgającym podnosi dolną częstotliwość graniczną wzmacniacza. Dyskutowano również o kondensatorze bocznikującym rezystor katodowy (wartość 2 nF), który podnosi wysokie tony. Pojawiły się uwagi dotyczące układu zasilania, gdzie elektrolity 220 µF są częścią czterosekcyjnego kondensatora filtrującego zasilacz, a napięcie anodowe lamp mocy jest filtrowane oddzielnie, co zapobiega pojawianiu się drugiej harmonicznej w sygnale wyjściowym. Wzmiankowano o zjawisku "blue glowing" (niebieskie paski na anodzie lampy mocy), które jest normalne. Zaproponowano także rozważenie zastosowania trzeciego elektrolitu do zasilania lamp, co może poprawić jakość zasilania i dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA