Witam
Mam taki problem, zrobilem sobie uklad z Atmega8L i Mcc1000, zasilam to 3,3V i teraz chce do tego dolaczyc triaka badz przekaznik, ktory potrzebuje 5V. Jak to rozwiazac? Czy 3,3V wystarczy dla nich czy bedzie malo?Potem bede chcial to zasilac z bateri 3,3V.
Optotriak wysterujesz napieciem 3.3V - w srodku w optotriaka jest przeciez zwykla dioda LED. Dasz wiec rezystor 220om i bedzie chodzilo. A jesli chodzi o przekaznik to chyba trudno bedzie znalezc taki na 3.3V. Bedziesz musial dodac sobie powiedzmy 5V, do ktorych dolaczysz jeden koniec cewki przekaznika a drugi do kolektora tranzystora npn, ktory zalaczal/wylaczal bedzie mase a tym samym przekaznik (nie zapomnij oczywiscie o diodzie chroniacej przed przepieciami).
3,3V nie wysteruje mi triaka MOC3063 prubowałem nie działa.
Jak jeszcze inaczej moge sprobowac?
Jeden triak bedzie sterował lampka drugi halogenami. Jakie polecilibyście wymagania aby spełnić, żeby przedłużyć żywotność żarówek, halogenów i aby układ był bezpieczny dla użytkownika oraz jak najlepiej wykonać detekcję zera?Programowo czy sprzętowo?
Maksymalny spadek napięcia na diodzie LED optotriaka to 1,5V, a do jego prawidłowego działania wystarczy by popłynął przez nią prąd 5mA. Nie rozumiem więc dlaczego miałby nie dać się wysterować z 3,3V?
Prawdopodobnie podłączyłeś coś nie tak, źle skonfigurowałeś wyjście procesora... itp... itd...
Może jakiś kawałek schematu jak to łączyłeś?
Tak na marginesie: MOC3063 to (jak już wspomniałem) optotriak, a nie triak. Jest on przewidziany do sterowania triakiem, a nie bezpośrednio obciążeniem. Opis i schemat jak go wykorzystać można znaleźć w dokumentacji i na forum.
Z całą pewnością nie znajdziesz przekaźnika mechanicznego, przystosowanego do przełączania sporych obciążeń pod napięciem sieci 230V i jednocześnie z cewką na ok. 3V, która w dodatku pobierała by tylko 5÷10mA... A skoro planujesz zasilanie bateryjne to prąd pobierany przez obwody wyjściowe jest chyba dość ważny?
MOC3063 ma wbudowany układ detekcji zera sieci. Procesor nie potrzebuje więc tej informacji, no chyba, że masz zamiar regulować jasnością świecenia fazowo. W takim wypadku ten optotriak się nie nadaje... Przekaźnik zresztą też
Są jeszcze przekaźniki półprzewodnikowe, przykładowo coś takiego ma VF=1,4V maksymalnie. Ale to już dość droga zabawka...
Poziom bezpieczeństwa użytkowników będzie zależał głównie od staranności wykonania całości i dokładnego przemyślenia swoich poczynań konstrukcyjnych. Koniecznie trzeba zapewnić separację galwaniczną obwodów sterujących od sieci. Temat rzeka...
Rezytor wsadziłem 220 ohm
Masz jakiś może schemat bądź co byś polecił do zrealizowania ściemniacza do lamp i halogenów, aby nie skracał żywotności urządzeń.
Tak prąd pobierany jest ważny, chodzi o to by był jak najmniejszy.Czy taki traik nadaje się do zasilania bateryjnego?
Witam
Zastosuj tani komparator analogowy jeśli masz dostęp do napięcia sprzed stabilizatora. Ewentualnie dobierz rezystor tak by prąd LEDa nie przekroczył 10mA
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie, aby teraz zrealizować efekt ściemniania trzeba wykryć moment przejścia przez 0 i załączać odpowiednio triak, tylko MOC3063 ma już wbudowany układ detekcji zera sieci.Czyli jak teraz to rozwiązać?
Jak zreazlizować ten efekt? Załączać licznik, aby zliczył jakiś czas i załączyć triaka? Jak obliczyć ten czas?
✨ Dyskusja dotyczy problemu sterowania triakiem i przekaźnikiem wymagającymi napięcia 5V z układu zasilanego napięciem 3,3V, opartego na Atmega8L i Mcc1000. Wskazano, że optotriak (np. MOC3063) można wysterować napięciem 3,3V, ponieważ wewnątrz znajduje się dioda LED o spadku napięcia około 1,5V i prądzie sterującym około 5mA. Problem z działaniem triaka przy 3,3V najczęściej wynika z nieprawidłowego doboru rezystora (zalecany rezystor to około 220Ω lub mniejszy, aby zapewnić odpowiedni prąd). Przekaźniki mechaniczne z cewką na 3,3V są trudne do znalezienia, dlatego sugeruje się zastosowanie tranzystora NPN do sterowania cewką przekaźnika zasilanego 5V oraz diody zabezpieczającej przed przepięciami. W kontekście zasilania bateryjnego ważne jest ograniczenie prądu pobieranego przez układ wyjściowy. MOC3063 posiada wbudowany układ detekcji zera sieci, co ułatwia realizację funkcji ściemniania lamp i halogenów. Efekt ściemniania można osiągnąć poprzez wykrycie momentu przejścia przez zero i opóźnione załączenie triaka, np. za pomocą licznika czasowego, którego czas załączenia należy obliczyć na podstawie częstotliwości sieci. Wskazano również możliwość zastosowania komparatora analogowego do wykrywania napięcia przed stabilizatorem. Wygenerowane przez model językowy.