logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Car radio Easy Touch EC-37603 - podłączenie zasilania i zapłonu, instrukcja kabli

lukaszo 25 Kwi 2007 22:32 5669 15
REKLAMA
  • #1 3822036
    lukaszo
    Poziom 10  
    Witam
    kupiłem sobie ostatnio radio samochodowe i mam taki problem ze nie moge włączyć radia, włączy sie dopiero wtedy gdy włącze zapłon. Jeśli coś pomoze to w kostce są u gory kable od glośników czyli 8 kabli,a w dolnej jest ich 4 ta dolnia jest chyba zasilająca.
    Opisze jak mam napisane w instrukcji bo nie wiem jak wkleić fotke, czyli tak są tam 4 kable i

tak są opisane;

4.Pamięć stała +12V
    5.Wyjście antenowe
    7.+12V podłączenie do zapłonu
    8.Uziemienie

Moderowany przez Jaś Kula:

Poprawiłem tytuł.

• REKLAMA
  • #2 3822058
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam .Wielka prośba ,podaj typ tego radia lub zobacz w dziale 'szukaj"
    jest tam "gałkologia" .kolory przewodów .jak to nie pomoże to po nazwie
    radia podam kolory jak dołączyć.
  • #3 3822343
    kakiszon18
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    hmmm wg twojego opisu masz typowe zlacze iso jeśli chcesz żeby radio właczało sie bez krecenia kluczykiem połacz 7 pin(czerwony) w złaczu z 4 pinem(żółty) . zalezy także od auta jesli masz opla ....piny te są zamienione i wtedy te dwa plusy podpinasz pod 4 pin
  • REKLAMA
  • #4 3823601
    lukaszo
    Poziom 10  
    tak kolego mam opla vectre dokładnie,i jest tam kostka iso,zobacze dzisiaj tak podpiąć jak pisze kakiszon18
  • #5 3826677
    lukaszo
    Poziom 10  
    koledzy zrobiłem tak jak pisał kakiszon18 czyli połączyłem 7pin z 4 i wpiełem te dwa połączone do 4,i jest taki problem ze jak złącze te 2 piny ze sobą to świecą mi kontrolki tak jakbym załączył zapłon
  • #7 3826796
    lukaszo
    Poziom 10  
    no tylko ze jest taki problem ze jak rozkręce radio to strace gwarancje na nie;[
  • REKLAMA
  • #9 3828653
    kakiszon18
    Poziom 16  
    lukaszo -trzeba bylo od razu napisać, że złacze masz wbudowane w radio - ja miałem na mysli wiązkę kabli które są przewaznie dodawane jesli w radiu jest inne złacze wtedy przelotka jest ISO ---> złacze w radiu ( inne niż iso) w załączniku masz tąprzelotke iso --> iso - takie cos jak tobie potrzeba
    Załączniki:
    • Car radio Easy Touch EC-37603 - podłączenie zasilania i zapłonu, instrukcja kabli zrs-iso-iso_16.jpg (40.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3829428
    lukaszo
    Poziom 10  
    A powiedz mi jeszcze kolego czy jak będe miał tą złączke to musze ciągnąć plusa[+] od akumulatora?
  • REKLAMA
  • #11 3830031
    kakiszon18
    Poziom 16  
    nie w tym złaczu masz co najmniej 1 + stały ( jest bezpośrednio od aku ) - normalnie pod to zasilanie podlaczone jest podtrzymanie pamieci itp . 2 + w tym złaczu jest to 12v po stacyjce ( prąd pojawia sie po przekreceniu kluczyka i wtedy mozesz właczyc radio ) i jest jeszce 3 + do którego podlaczone jest podswietlenie radia ( w momecie właczenia świateł podswietlane sa klawisze radia niezaleznie od tego czy radio jest właczone czy nie ) :) pamietaj ! czerwony przewód w przelotce ucinasz w polowie. koniec idący od strony radia łaczysz z żółtym. wszystkie łaczenia zaizoluj bo mozesz sobie biedy narobic :) jeśli nic nie pomieszasz ..musi chodzic !
  • #12 3831546
    kakiszon18
    Poziom 16  
    koledzy jakos przez zamyślenie popełniłem bład fatalny :D w oplu stałe napiecie jest pod 7 pinem (czerwony przewód ):D przepraszam za pomyłkę mysle ze jeszcze kości nie pociąłes. tak wiec zółty podpinasz pod czerwony.z reszta . . . zawsze mozna zamienic je miejscami w przelotce
  • #13 3831966
    lukaszo
    Poziom 10  
    kolego więc rozumie to tak ze mam kupić kostke iso --> iso i w tej kostce od strony radia mam spiąć 7pin z 4 i włozyć te dwa spięte razem piny w miejsce gdzie był 4 pin?Niewiem zabardzo jakie są tam kolory bo jeszcze niekupiłem tego iso.Sory ze tak sie pytam ale mało sie znam na elektryce.
  • #14 3832248
    kakiszon18
    Poziom 16  
    to taki szybciutki rysunek schematyczny :D mysle ze jest wystarczajaco czytelny :D
    Załączniki:
    • Car radio Easy Touch EC-37603 - podłączenie zasilania i zapłonu, instrukcja kabli ŁĄCZENIE ISO OPEL.JPG (37.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3834283
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Ładnie się temat rozwinął, ale nie spełnia on jednego podstawowego kryterium - nie podałeś marki i modelu tego radia. Nie tylko w temacie ale nawet w treści swoich postów, chociaż w pierwszej odpowiedzi wyraźnie o to poproszono. Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11.
    Jeżeli nie podasz tej informacji w najbliższym swoim poście temat wyląduje w Koszu. Popracuj nad ortografią i interpunkcją.
    Pozdrawiam.
  • #16 3837575
    lukaszo
    Poziom 10  
    Model radia,easy touch EC-37603.Odtwarza CD,MP3,CD-R,CD-RW,PLAYER, moc 4x40w

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zasilania i zapłonu w radiu samochodowym Easy Touch EC-37603. Problem polega na tym, że radio włącza się tylko po przekręceniu kluczyka zapłonu. Radio posiada typowe złącze ISO z dwoma kostkami: górną z 8 kablami głośnikowymi oraz dolną z 4 kablami zasilającymi opisanymi jako: pamięć stała +12V, wyjście antenowe, +12V podłączenie do zapłonu oraz uziemienie. W przypadku samochodu Opel Vectra, występuje zamiana pinów zasilania stałego i zapłonowego (czerwony i żółty przewód). Aby radio mogło działać bez konieczności włączania zapłonu, zaleca się zastosowanie przejściówki ISO-ISO, w której po stronie radia łączy się pin 7 (+12V stałe) z pinem 4 (+12V zapłon), a następnie podłącza do odpowiedniego pinu w samochodzie. Ważne jest, aby łączenia wykonywać po stronie radia, a nie w instalacji samochodowej, oraz odpowiednio izolować przewody. Dodatkowo, w złączu ISO znajdują się przewody do podświetlenia radia, które działają niezależnie od włączenia radia. Podłączenie zasilania stałego zapewnia podtrzymanie pamięci radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA