logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira 1,8XE 125kM rok 2000 ile powinien pobierać prądu

slawinek 26 Kwi 2007 09:18 7298 7
REKLAMA
  • #1 3822698
    slawinek
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Witam.
    Czy może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie ile opel Zafira 1,8XE 125kM rok 2000 powinien pobierać prądu z akumulatora na postoju.
    Chciałem porównać z moim odczytem.Miałem problem z za dużym poborem prądu ,usunięto kilka usterek ale może być że jeszcze bierze za dużo aktualnie 0,15A.
    Może ma ktoś podobne auto i mógł by zrobić lub robił kiedyś taki pomiar.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3822847
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    troszke za duzo pobiera pradu.po kilku dniach postoju akumlator sie rozladuje.ale niejest tragicznie.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3822945
    slawinek
    Poziom 12  
    wiem wiem z obliczeń wychodzi mi że około 12 dni mi wytrzyma oczywiście zależnie od stanu akumulatora (do momentu wykrycia kilku usterek brał 2 razy więcej o wytrzymywał na postoju 4 doby) ale muszę koniecznie wiedzieć ile taki sam model zafiry u kogoś innego pobiera.Potrzebuję to dla porównania.Widocznie jeszcze coś gdzieś w elektryce jest nie halo i może uda się do tego dojść.
  • REKLAMA
  • #4 4681424
    slawinek
    Poziom 12  
    Jeszcze raz ponowię prośbę.
    Ile moje auto powinno pobierać prądu na postoju.
    Aktualnie mam ciągle 150mA mam już jedną informację że 50mA ale niestety nie zmierzona tylko sugerowana.Może ma ktoś taki model Zafiry i może mi zmierzyć i podać pomiar.Jestem umówiony z elektrykiem i chciałbym coś wiedzieć żebvy nie zapłacić za "nicniezrobienie".

Moderowany przez Błażej:

Nie pisz posta pod postem! Używaj funkcji ZMIEŃ!

• REKLAMA
  • #5 4681532
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4419
    No i dobrze Ci powiedziano, 30 do 50 mA, czasem trzeba poczekać na przejście w stan "uśpienia" (zależy od urządzeń peryferyjnych). Powinno to nastąpić po około 30 minutach.
  • #6 4681551
    slawinek
    Poziom 12  
    Dzięki za to info.Rozładowuje mi aku w kilka dni postoju.Sprawdzałem 2 dni temu po postoju 8 godzinnym dalej pokazuje 150mA.Muszę ten temat wreszcie skończyć bo jak tylko przyjdzie zima to problem z roku na rok mi się powtarza a zwykle aku pada wtedy gdy auto jest najbardziej potrzebne.
    Swoją drogą naprawdę jestem już ciekaw co to bierze.Większość rzeczy była sprawdzana przez różnych elektryków.Pozostał mi ostatni w mieście :D
    Jak się dowiem to napiszę co to :)
    Pozdr.
  • #7 4708332
    slawinek
    Poziom 12  
    Cześć.
    Ciąg dalszy mojego problemu.Dzisiaj byłem u elektryka z problemem rozładowywania się akumulatora.
    Okazało się,że pod maską jak sie wyjmie jeden bezpiecznik60A (niebieski) to przestaje.Nie ma on jednak schematu do mojego auta i nie bardzo wie.Powiedzial że będzie szukał.Zauważyłem ,że po wyjęciu tego bezpiecznika nie działają następujące urządzenia:wyświetlacz od kompa,radio,szyby elektryczne i brak jest oświetlenia wewnątrz kabiny.Elektryk coś sugerował o jakimś plusie i że chyba będzie dużo szukania.Czy może ktoś wie gdzie znaleźć schemat do mojej zafirki (mam rok 2000 październik ,nr silnika Z 18XE20R...... o mocy 92 kW >>>oznaczenie handlowe Zafira -A-1.8 16V typ /wariant/wersja T98MONOCAB/HE11/2A08AS16CBA7. )
    Zalączam fotkę tej skrzynki z bezpiecznikami https://obrazki.elektroda.pl/40_1200678356.jpg
  • #8 4708795
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4419
    Schemat znajdziesz na elektrodzie! Bardzo podobny będziesz miał też od astry, ale jest i zafirka :)

Podsumowanie tematu

✨ Opel Zafira 1,8XE z 2000 roku powinien pobierać prąd na postoju w granicach 30-50 mA po przejściu układów w stan uśpienia, co następuje zwykle po około 30 minutach. Aktualny pomiar 0,15 A (150 mA) jest zbyt wysoki i powoduje szybkie rozładowywanie akumulatora w ciągu kilku dni postoju. Po usunięciu kilku usterek pobór prądu zmniejszył się, ale problem nadal występuje. Wskazano, że wyjęcie bezpiecznika 60A pod maską eliminuje nadmierny pobór, jednak brak jest schematu elektrycznego do tego modelu, co utrudnia dalszą diagnostykę. Schematy elektryczne do Zafiry A można znaleźć na forach motoryzacyjnych, często podobne do tych z Opla Astry. Problem może wynikać z nieznanego obwodu zasilanego przez ten bezpiecznik, który zasila m.in. wyświetlacz komputera pokładowego, radio, szyby elektryczne oraz oświetlenie kabiny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA