logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamienniki dla tranzystorów KTD 178 i KTB 688 - jakie modele wybrać?

Yond 12 Paź 2003 15:19 2254 21
REKLAMA
  • #1 358335
    Yond
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jakie są zamienniki to tranzystorów KTD 178 i KTB 688
  • REKLAMA
  • #2 358882
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    wydaje mi sie ze to rosyjskie trazystory więc znalezienie zamienników może być problemem
    jeżeli nie uda ci się nic znaleźć (proponuję rosyjskie fora) to opisz dokładnie gdzie te tranzystory pracuję, podaj napięcia zasilania -coś się dobierze ;)
  • #4 358898
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    KTB688=si, pnp,80W,120V,8A czyli np.BDT55,BD546D itp.drugiego nie znalazłem ale może to jest npn o parametrach jw.
  • #5 360336
    Yond
    Poziom 11  
    Nie ma zadnych informacji na temat tych tranzystorów BDT55, BD546D może jakieś inne podobne?
  • #6 360543
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    W przypadku, kiedy blok wzmacniacza mocy zasilany jest napięciami nie przekraczającymi wartości ±45V to możesz zastosować dobrze wszystkim znaną parę BD911, BD912. Jeżeli napięcia zasilające są wyższe to możesz wybrać tranzystory takie jak 2SA1302 i 2SC3281 (koszt około 6zł / szt.).
    http://www.mospec.com.tw/pdf/power/2SA1302.pdf
    http://www.mospec.com.tw/pdf/power/2SC3281.pdf
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 360928
    Yond
    Poziom 11  
    Zasilanie na blok wzmacniacza wynosi ± 40V
  • #8 361054
    Yond
    Poziom 11  
    Kurde kupiłem owe tranzystory bd911 i bd912 wlutowałem podłączyłem i .. BUM następne poszły się ..... I teraz pytanie czy jest jakies zwarcie na płytce czy to tranzystory nie podpasowały?
  • #9 361160
    ufol
    Poziom 23  
    A czy sprawdziłeś stopnie sterujące??? Sprawdź dokładnie wszystkie tranzystory w bloku wzmacniacza mocy... Przy uruchamianiu nie podłączaj obciążenia (kolumn głośnikowych) i sprawdź czy na wyjściu nie ma napięcia stałego...
    W przypadku kiedy wzmacniacz był nieobciażony, a tranzystory poleciały zaraz przy włączeniu to może to być przyczyną odwrotnej polaryzacji tranzystorów (pomyłka w montażu).
    Pozdrawiam
  • #10 361203
    Yond
    Poziom 11  
    wzmacniacz był pod obciążeniem, ale pomyłka w mątarzu jest wykluczona, tranzystory sprawdzałem (być może coś przeoczyłem). Może wydac się to gupie pytanie ale jestem poczatkujący: co to są stopnie sterujące? (poprostu nie kojażę nazw z oczywistymi rzeczami)
  • #11 361220
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Witam

Stopnie sterujące to tranzystory zaraz przed tranzystorami mocy. Najczęściej połączone bezposrednio ze sobą, zobacz po ścieżkach jakie tranzystory strują bazami tych nowych - to są sterujące.
    A przy okazji sprawdż wszystkie w pobliżu - wzmacniacze mocy to to bezpośrednio połączone kilka tranzystorów (stałoprądowo) uszkodzenie któregokolwiek powoduje najczęściej zniczczenie sterujących i końcowych.
    Wszystkie pracujące ze sobą muszą być OK - inaczej efekt jaki już przetestowałęś.
  • #12 361240
    ufol
    Poziom 23  
    Może problem tkwi w innym układzie wyprowadzeń tranzystorów wyjściowych??? W notach katalogowych tranzystorów KTBxxx i KTDxxx nie doszukałem się opisu ich wyprowadzeń, więc nie jestem w stanie stwierdzić czy są one zgodne z tranzystorami BDxxx...
    Przy następnym (wstępnym) uruchamianiu pamiętaj, aby nie podłączać obciążenia!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 361275
    Yond
    Poziom 11  
    O jakie wyprowadzeni a ci chodzi? o B, C i E ?
    A i jeszcze jedno na płytce znajduje się takie coś długie cienkie czarne z 7 nózkami w jednym rzedzie -nie mam pojęcia jak to się nazywa! Może to coś z tym?
  • REKLAMA
  • #14 361301
    ufol
    Poziom 23  
    Tak, chodzi mi o układ wyprowadzeń - baza, kolektor, emiter - tych tranzystorów.
    Jakie oznaczenia ma element, o którym piszesz??? Bez oznaczeń będzie ciężko określić jego rolę w układzie.
    Pozdrawiam
  • #15 361310
    Góral X
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    A czy too długie i czarne się rusza ??? 8O . ( zaraz dostane upomnienie, ale nie mogłem się powstrzymać - przepraszam :D :D ).
    A tak poważnie to będzie jakaś drabinka rezystorowa -chyba, albo układ scalony. Co jest na tym napisane ?

pozdrawiam :)
  • #16 361318
    Yond
    Poziom 11  
    Wiem jakie oznaczenia maja tranzystory! W katalogach jest wszystko napisane. Układ wyprowadzeń tranzystorów zastępczych zgadza się z tymi orginalnymi!

:arrow: NIE to długi czarne się nie rusza !
    NEC
    UPA63HI L29I
    coś takiego z zachowaniem miejsca umieszczenia napisu :-)
  • #17 361403
    Góral X
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    To układ scalony, ale ciężko coś więcej powiedzieć na jego temat ( brak go w katalogach).
    Jednak przy twoim problemie nie skupiał bym na nim uwagi, a raczej na końcówce mocy.

powodzenia !
  • #18 363445
    Yond
    Poziom 11  
    A co jesli jeden z tranzystorów sterujących zachowuje się w ten sposób że gdy mierze miernikiem n atest diody to na każdą kombinacje wyprowadzeń pokazuje jakąś wartość a nie pokazuje zwarcia?
  • #19 364212
    ufol
    Poziom 23  
    Co to jest za tranzystor (podaj jego oznaczenie)?? Jeżeli jest to "zwykły" tranzystor bipolarny bez żadnych (wewnętrznych) elementów usprawniających to kwalifikuje się od razu do wymiany na nowy. Najlepiej wymień oba tranzystory sterujące na nowe…
    Pozdrawiam
  • #20 364214
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Yond napisał:
    A co jesli jeden z tranzystorów sterujących zachowuje się w ten sposób że gdy mierze miernikiem n atest diody to na każdą kombinacje wyprowadzeń pokazuje jakąś wartość a nie pokazuje zwarcia?

ale jaką wartość ok80-100 Ohmów czy 1000000, jeśli to pierwsze to jest walnięty ;)

-----------------------------------------------------
    wtępnie tranzystory testuję omomierzem
  • #21 364572
    Yond
    Poziom 11  
    omów? u mnie w mierniku wartość jest pokazywana w mV !

:arrow: np. 2sc2235, 2sa965
  • #22 366787
    ufol
    Poziom 23  
    2SC235 :arrow: http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/data/Toshiba/docs/e000698.pdf
    2SA965 :arrow: http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/data/Toshiba/docs/e000604.pdf
    :arrow: Yond: Są to typowe tranzystory bipolarne, bez elementów usprawniających, dlatego w Twoim przypadku wyniki pomiarów wskazują na uszkodzenie tranzystora. Wymień najlepiej oba tranzystory sterujące...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tranzystory KTD 178 i KTB 688 są rosyjskimi tranzystorami końcowymi stosowanymi w niemieckim wzmacniaczu mocy zasilanym napięciem ±40V. Jako zamienniki dla KTB 688 (PNP, 80W, 120V, 8A) proponowano m.in. BDT55, BD546D, jednak brak jednoznacznych informacji potwierdzających ich kompatybilność. Przy napięciu zasilania ±40V rekomendowana para zamienników to BD911 (NPN) i BD912 (PNP). W przypadku wyższych napięć można zastosować 2SA1302 i 2SC3281. Problemy z uszkodzeniem nowych tranzystorów mogą wynikać z uszkodzonych stopni sterujących, które są tranzystorami pośrednimi sterującymi bazami tranzystorów mocy. Zaleca się sprawdzenie ich stanu oraz układu wyprowadzeń (baza, kolektor, emiter) zamienników, gdyż różnice mogą powodować uszkodzenia. Przy uruchamianiu wzmacniacza należy unikać podłączania obciążenia (głośników). Wskazano również na konieczność wymiany uszkodzonych tranzystorów sterujących, które można testować omomierzem lub testem diodowym. W dyskusji pojawił się także element scalony NEC UPA63HI, jednak nie jest on kluczowy dla problemu zamienników tranzystorów mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA