logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić stary monitor CRT na oscyloskop z cewkami odchylającymi?

METALOWIEC 05 Maj 2007 23:53 4506 3
REKLAMA
  • #1 3852968
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam. Pałęta mi sie po piwnicy dwudziestoletni monitor pracujący w trybie tekstowym o przekątnej kineskopu jakieś 12'. Mimo swojego wieku jest w pełni sprawny lecz wpadłem na pewien pomysł, jak możnaby do wykorzystać. A mianowicie zbudować z niego oscyloskop. Nie byłoby problemu z tym, bo pełno w necie schematów oscyloskopów, gdyby nie fakt, iż w lampie oscyloskopowej odchylanie wiązki jest realizowane za pomocą płytek odchylających a w lampie kineskopowej za pomocą cewek. I teraz pytanie brzmi: jak przystosować taki układ do pracy z cewkami? I co w ogóle myślicie na ten temat ?
  • REKLAMA
  • #2 3853028
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Pomysł słaby, płytki odchylające są zdecydowanie szybsze niż cewki, co mocno ograniczy częstotliwości pracy oscyloskopu. Poza tym dochodzi jeszcze kwestia poświaty, czyli czasu gaśnięcia luminoforu.

Lepiej kupić za niewielkie pieniądze lampę oscyloskopową.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3853747
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    A można to zrobić w ten sposób, że zmontować jakąś przystawkę do tego monitora, pod którą by się go podłączało i przebieg sygnału byłby wyświetlany na ekranie?
  • #4 3854507
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Jest jeszcze jeden bardzo ciekawy pomysł na stary telewizor a w zasadzie sam kineskop.
    Prezentuje go Krzysztof Daukszewicz i żeby się nie powtarzać prezentuję jego rozwiazanie.
    Załączniki:
    • Tyle mi zostało, co mi nakapało - Krzysztof Daukszewicz.mp3 (261.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA