logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jcm800 wzbudza się na częstotliwości ponadakustycznej.

kolu$ 09 Maj 2007 18:43 1637 7
REKLAMA
  • #1 3866649
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Witam. Mam problem z w/w przedwzmacniaczem, mianowicie wzbudza się on na częstotliwości ponadakustycznej. Nie pomaga zwarcie wejścia do masy, po skręceniu potencjometru gain zakłócenia znikają. Po wyciągnięciu drugiej lampy zakłócenia znikają, tak więc pewnie stopnie sprzęgają się przez zasilanie. Dodałem kondensator 10n (taki akurat miałem pod ręką) w zasilaniu pierwszego stopnia, ale nic się nie zmieniło. Czy jest jakiś sprawdzony sposób na te dolegliwość?
    Zamieszczam zdjęcie przebiegu na wyjściu ze zwartym wejściem. jcm800 wzbudza się na częstotliwości ponadakustycznej.
    Z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3868139
    mroovka
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Między kolejnymi anodami szeregowo rezystor w linii zasilającej i pojemność złożona z elektrolitu i zwykłego kondensatora za tymże rezytorem z drugiej strony podłączona do masy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3868411
    kolu$
    Poziom 17  
    to znaczy odseparować od siebie wszystkie stopnie? Pierwszy i drugi sa już w ten sposób odseparowane od reszty, a problem nadal występuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3868533
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To jest chyba kwestia zasilania stopni, a raczej ich filtracji, jeżeli jest to ten JMC800 https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?v...cniacze/JCM%20800%20Marshal%20(A).gif#schemat to nie powinno się dopuścić do takiej sytuacji, żeby na pierwszym stopniu siedziała ta sama pojemność co na ostatnim, a na pewno już nie może ona być większa, bo wystąpi pętla masy przez zasilanie, tym bardziej że to są układy o dużej czułości! Spróbuj, ten pierwszy elektrolit od strony zasilania podmienić na 150uF, potem dołóż 10K między czwartą a trzecią anoda i znowu kondensator, ale już 100uF, za drugą anodą dołóż 50uF, a na pierwszej anodzie podmień na 33, albo 22uF, tak żeby każdy stopień miał swój filtr dolno przepustowy! Pozostaje jeszcze kwestia, jaka pojemność siedzi na grecu, według wszelkich prawideł, powinna być większa jak te 150uF! Spróbuj tak zrobić i napisz czy coś się poprawiło, jeżeli to nie pomoże, to pozostaje tylko kwestia prowadzenia masy!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3869840
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    janek11389 napisał:
    nie powinno się dopuścić do takiej sytuacji, żeby na pierwszym stopniu siedziała ta sama pojemność co na ostatnim, a na pewno już nie może ona być większa, bo wystąpi pętla masy przez zasilanie

Coo??!!

Pozostali koledzy: nie mogę odnaleźć w dyskusji dlaczego założyliście że wzbudzenie jest przez zasilanie. Ja bym stawiał na zwykłe sprzężenie między anodą a siatką sterującą (przez powietrze).
  • #6 3870876
    kolu$
    Poziom 17  
    :jethrotull ja założyłem, być może błednie, w pierwszym poście, że wzbudzenie jest przez zasilanie, ponieważ pojawia się na anodzie pierwszej triody. Przewody od wejścia do siatki są ekranowane, najdłuższy odkryty odcinek ma mniej niż 1 cm. Lampy również są ekranowane kubkami ekranującymi. Zauważyłem teraz, że identyczny objaw ma kanał czysty, nawet gdy nie włożone są lampy kanału przesterowanego. Może więc należałoby przebudować zasilacz? Jak to wtedy zrobić, żeby było najlepiej?
  • Pomocny post
    #7 3872521
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ok. Jeśli więc to faktycznie przez zasilanie to spróbuj zrobić osobne ogniwo RC filtru zasilacza dla każdego stopnia oddzielnie (może wystarczy zrobić oddzielnie tylko dla pierwszego stopnia skoro to on robi problemy).
    Daj np 10k-22u i podłącz minus kondensatora bezpośrednio do rezystora katodowego pierwszego stopnia. Oczywiście pojemność tego kondensatora nie jest krytyczna i na pewno nie wprowadzi on żadnej pętli masy :D
    Powodzenia.
  • #8 3873950
    kolu$
    Poziom 17  
    Jednak miałeś racje, było to wynikiem złego poprowadzenia przewodów anodowych. Teraz już wszystko chodzi jak powinno.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzbudzania się przedwzmacniacza lampowego JCM800 na częstotliwościach ponadakustycznych. Wzbudzenie pojawiało się na anodzie pierwszej triody i nie znikało po zwarciu wejścia do masy, ale ustępowało po zmniejszeniu gain lub wyjęciu drugiej lampy, co sugerowało sprzężenie przez zasilanie. Proponowano separację stopni za pomocą rezystorów i kondensatorów filtrujących, tworząc indywidualne filtry dolnoprzepustowe RC dla każdego stopnia, z różnymi wartościami pojemności elektrolitów (np. 150uF, 100uF, 50uF, 22-33uF) oraz rezystorów (np. 10kΩ). Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniej filtracji zasilania i unikania pętli masy. Pojawiła się też sugestia, że wzbudzenie może wynikać ze sprzężenia powietrznego między anodą a siatką sterującą, jednak autor potwierdził ekranowanie przewodów i lamp. Ostatecznie problem rozwiązało poprawne poprowadzenie przewodów anodowych, eliminujące wzbudzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA