logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem trójfazowym z pralki AEG Lavamat 568 – podłączenie, obroty

maciek11 10 Maj 2007 23:03 4090 7
  • #1 3871753
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Dysponuje silnikiem z powyższej pralki. Chcę go użyć do czegoś innego, lecz nie wiem za bardzo jak nim sterować. Czy ktoś ma może opis do takiego silnika, lub robił podobne rzeczy?

Chodzi mi na razie o sposób podłączenia tego silnika tak aby były możliwe prawe i lewe obroty. Z tego co się dowiedziałem, jest to prawdopodobnie silnik trójfazowy.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 3881306
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jeśli nie jest silnik od pralki przemysłowej tylko od pralki domowej to napewno jest jednofazowy i oczywiście jest możliwość wykorzystania silnika do innych celów a także możliwa jest zmiana kierunku obrotów silnika. Można również nazwać ten silnik jako pseudotrójfazowy gdyż do dwóch uzwojeń podłączone jest napięcie bezpośrednio a trzecia ma podłączoną fazę poprzez kondensator o odpowiednio dobranej mocy, który stwarza tzw przesunięcie fazowe i wygląda to tak jakbyśmy podłączyli zasilanie do silnika trójfazowego. Mówiąc prościej mamy do podłączenia trzy uzwojenia silnika w następujący sposób: do jego zacisku podłączamy fazę do drugiego zero a do trzeciego fazę lub zero przez kondensator, zmiana połączenia dwóch pseudofaz powiduje zmianę kierunku obrotów. To jeszcze nie wszystko bo ten sam silnik posiada jeszcze możliwość innego połączenia uzwojeń aby zwiększyć obroty dla potrzeb wirowania. Jeśli masz (bez obrazy) jakieś pojęcie o elektryce powinieneś to zrozumieć. Pozdrawiam.
  • #3 3881343
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    maciek11 napisał:
    Dysponuje silnikiem z powyższej pralki. Chcę go użyć do czegoś innego, lecz nie wiem za bardzo jak nim sterować. Czy ktoś ma może opis do takiego silnika, lub robił podobne rzeczy?

Chodzi mi na razie o sposób podłączenia tego silnika tak aby były możliwe prawe i lewe obroty. Z tego co się dowiedziałem, jest to prawdopodobnie silnik trójfazowy.

Z góry dziękuję za pomoc.

wrzuć parę fotek silnika ,tabliczka znamionowa ,kostka połączeniowa
  • #4 3882015
    maciek11
    Poziom 17  
    Czyli jeśli dobrze rozumiem, zaciski "zerowe" zwieram, a do pozostałych daję fazę, zero i fazę lub zero przez kondensator? W takiej konfiguracji silnik będzie pracował tylko na dwóch fazach (tak mi się wydaje :D ), bo oba zaciski jednego uzwojenia będą podłączone do zera.

Jeśli chodzi o zdjęcia, to jakoś we wtorek postaram się zamieścić.
  • #5 3887445
    maciek11
    Poziom 17  
    Zamieszczam zdjęcia silnika i tabliczki znamionowej.

W razie czego zamieszczam dane z tabliczki znamionowej:

AEG
    UZ 112 G63
    080291/V 764 1148
    220V 50Hz ISKL.B/F
    S.NR.645 146 420
    SBP 218 060/2

I jeszcze jedno, obejżałem dokładnie silnik i ma on 2 zaciski do szczotek, 2 do prądniczki i 3 na uzwojenie. Sorki za wprowadzenie w błąd.
    Patrząc na zdjęcie są to kolejno od lewej strony uzwojenie(1,2,3) szczotki(4,5) i prądniczka(6,7)
    Załączniki:
    • Sterowanie silnikiem trójfazowym z pralki AEG Lavamat 568 – podłączenie, obroty Obraz 005[1].jpg (6.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterowanie silnikiem trójfazowym z pralki AEG Lavamat 568 – podłączenie, obroty Obraz 004[1].jpg (6.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterowanie silnikiem trójfazowym z pralki AEG Lavamat 568 – podłączenie, obroty Obraz 003[1].jpg (7.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterowanie silnikiem trójfazowym z pralki AEG Lavamat 568 – podłączenie, obroty Obraz 002[2].jpg (5.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterowanie silnikiem trójfazowym z pralki AEG Lavamat 568 – podłączenie, obroty Obraz 001[1].jpg (7.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3887665
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    co zamierzasz napedzać >>>tym silnikiem ???

tachometr pominiemy

resztę uzwojeń należy połączyc w szereg pomijając odczep uzwojenia

sterowanie prędkością jak w odkurzaczu (sterownik z odkurzacza )
    lewo prawo na przekażnikach
  • #7 3887734
    maciek11
    Poziom 17  
    Na razie chcę tylko uruchomić silnik i sterować kierunkiem i ilością obrotów.
  • #8 3888089
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania silnikiem z pralki AEG Lavamat 568, który jest silnikiem jednofazowym szeregowym, a nie trójfazowym, jak początkowo sądzono. Silnik posiada trzy zaciski uzwojenia stojana, dwie szczotki oraz prądniczkę tachometryczną. Do sterowania kierunkiem obrotów należy zmienić połączenie uzwojeń i szczotek, co umożliwia odwrócenie kierunku pracy silnika. Silnik jest zasilany napięciem 220V 50Hz, a prądniczka służy do współpracy z regulatorem obrotów (np. na układzie TDA1085C). Do zmiany kierunku obrotów wystarczy zmiana podłączenia mostka szczotek i uzwojeń. Sterowanie prędkością można realizować za pomocą autotransformatora lub prostych sterowników, np. stosowanych w odkurzaczach. Prądniczka tachometryczna pozostaje niepodłączona, jeśli nie jest używany regulator obrotów. Silnik umożliwia również inne połączenia uzwojeń dla zwiększenia prędkości wirowania. Zamieszczono dane tabliczki znamionowej: AEG UZ 112 G63, 220V 50Hz, co potwierdza specyfikację silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA