logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - silnik gaśnie, brak iskry, wymiana pompki i cewki nie pomogła

Damian. 11 Maj 2007 21:09 2267 18
REKLAMA
  • #1 3874615
    Damian.
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.Kolejny problem z autkiem wyskoczył.Jak jechałem to nagle stało sie tak,jakby paliwa zabrakło(pół baku jest),po oględzinach stwierdziłem,ze ni pompuje mi pompka paliwa,więc ja wymieniłem.Ale okazało się,ze nadal nie chce odpalić.Doszedłem do wniosku,że na świecach nie ma iskry więc i cewkę wymieniłem,też chyba nie pomogło.Chyba,bo jak mnie znajomy holował,to udało mi sie go wtedy odpalić,ale jak go zgasiłem,to z kluczyka to sie nie udało.Później jak jechałem,to co jakiś czas silnik mi na chwilkę przerywał.Jak go zgasiłem i chciałem odpalić znowu,to nic to nie dało.W czym może tkwić usterka?
  • REKLAMA
  • #2 3874640
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    sprawdz dysze, palec rozdzielacza, kable zaplonowe, akumulator, wężyki paliwa, filtr paliwa
  • #4 3874653
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Przyczyny unieruchomienia silnika w maluchu z jakimi się spotkałem:
    - przebita świeca,
    - uszkodzony przewód wn,
    - uszkodzona cewka,
    - urwane kółko zębate w aparacie zapłonowym,
    - uszkodzony przerywacz,
    - uszkodzony kondensator,
    - zapchane dysze w gaźniku,
    - urwany pływak w gaźniku,
    - zapchany smok ssący w zbiorniku,
    - zatkane odpowietrzenie w zbiorniku,
    - wydmuchana świeca,
    - starta krzywka na wałku rozrządu,
    - urwany zawór,
    - luźne gniazdo zaworowe,
    - odwalona głowica,
    - lewe powietrze,
    - pęknięty wał,
    - cylinder rozcięty przez wysunięty z tłoka sworzeń.
    I jeszcze coś by sie znalazło. Wybierz sobie...
  • REKLAMA
  • #5 3874670
    Damian.
    Poziom 12  
    Filtr paliwa odpada-nówka,jutro wymienię kondensator,bo on mi się bardzo prawdopodobny wydaje.Gaźnik czyściłem ze 3 tyg temu i to dokładnie.Aha,jest to maluszek typ FL czyli palec rozdzielacza odpada
  • REKLAMA
  • #6 3874779
    kryszt44
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    A co filtrujesz paliwo zanim bak zatankujeż że jesteś pewny.Sprawdź co ?
  • #7 3875048
    zuczysko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    sprawdź przerywacz.sprawdź poziom oleju ,czy nie masz za dużo-moze paliwo w oleju
  • #8 3876743
    Damian.
    Poziom 12  
    niestety,wymiana kondensatora i czyszczenie gaźnika nic nie pomogło
    .Paliwo do gaźnika dochodzi,bo nawet świece pozalewało.Jest jeszcze cos takiego,że jak zmierzyłem opór kabli wn,to jeden miał ok 12 kiloohmów,a drugi niecałe 8.Czy to też może mieć wpływ na to,ze nie chce odpalić?
  • #9 3876905
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Nie, to nie ma wpływu na usterkę, kable WN z zasady wykonywane są jako "oporowe". podłącz żarówkę do śrubki na aparacie zapłonowym i kręć wałem silnika czy będzie się zaświecać w GPZ, jeśli tak to pozostaje ci cewka WN do wymiany. Oczywiście nie sprawdzałeś czy masz iskrę i w którym momencie położenia tłoka ?
  • #10 3876939
    Damian.
    Poziom 12  
    Cewka jest nowa.Za jakieś pół godziny będę dalej sprawdzał,bo akurat zdechł mi akumulator i musi sie podładować.Iskra jest,ale jakby słaba.
  • REKLAMA
  • #12 3876969
    Damian.
    Poziom 12  
    Rozrząd ma jakieś pół roku,a kilometrów ok 3 tyś.Wydaje mi sie,ze to nie będzie w tym przyczyny,ponieważ wykręciłem świecę i podłączona do przewodu wn położyłem ją na silniku (przy włączonym zapłonie) i jak kręciłem aparatem,to iskra następowała w tym samym miejscu,co wcześniej(chociaż powinienem sprawdzić jeszcze położenie tłoka) Zaraz idę wszystko jeszceraz sprawdzać

Dodano po 44 [minuty]:

Po naładowaniu akumulatora auto odpaliło(chwilkę musiałem jednak pokręcić)Niby wszystko ok,ale zrobiłem rundkę po mieście i w pewnym momencie coś przerwało na chwilę.Auto było na biegu i dodanie gazu powodowało odgłos taki,jakby silnik nie chciał wejść na obroty(coś w rodzaju pracy tylko jednej świecy)Jak wcisnąłem sprzęgło i dodałem gazu to wskoczył na normalną pracę. Ten odgłos to tak mi sie kojarzył,że podobnie sie dzieje jak jedna świeca nie pracuje,z tym,że mam kilka świec i je ciągle zamieniałem.Aha,jeszcze jedno,jak już zgasiłem auto,to już nie chciało zapalić.
  • #13 3877127
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2156
    Pewnie gubi się zasilanie -wyrobiona wkładka elektryczna w stacyjce, może też być słaba masa na silniku.P
  • #14 3877136
    Damian.
    Poziom 12  
    To postaram sie jeszcze zdobyć drugą stacyjkę i też sprawdzę
  • #15 3877410
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    A może brakuje Ci masy? Tylna belka jest połączona miedzianą taśmą. Często gnije i brak połaczenia.
    Pozdro.
  • #16 3877413
    Damian.
    Poziom 12  
    Masa jest podłączona,tą taśmę mam w miarę nową.Nawet dodatkowo WD-40 spryskałem,żeby lepszy kontakt był
  • #17 3877447
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Sprawdź kostki od zasilania stacyjki a najlepiej wszystkie kostki w bagażniku bo często w kostkach śniedzieje i na dołkach jak auto podskakuje to zanika kontakt na wsówkach
  • #18 3879735
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Sprawdź tłumik szmerów , kiedyś miałem przypadek że zniego wylatywały jakieś śmieci i zapychały co chwilę dyszę i nie było jazdy .
  • #19 3909646
    fuks
    Poziom 12  
    Zerknij na pierścień zabezpieczający na osi przerywacza.
    Ja kiedyś spodkałem się z przypadkiem że podkładka metalowa (?) pod tym zabezpieczeniem zwierała metalową część młoteczka do masy i czasem silnik pracował a czasem nie. Być może młoteczek przesunął sie wtedy na plastiku ,
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat 126p (typ FL) pojawił się problem z gaśnięciem silnika i brakiem iskry. Pompa paliwa i cewka zostały wymienione, jednak problem nie ustąpił. Silnik przerywał podczas jazdy, a po zgaszeniu nie chciał ponownie zapalić z kluczyka. Sprawdzono i wyczyszczono gaźnik, filtr paliwa jest nowy, a palec rozdzielacza w tym modelu jest wykluczony. Podejrzewano kondensator, jednak jego wymiana nie pomogła. Pomiar oporu przewodów wysokiego napięcia wykazał wartości około 8-12 kΩ, co jest normalne. Iskra jest obecna, lecz słaba. Po naładowaniu akumulatora auto odpaliło, lecz podczas jazdy silnik chwilowo przerywał, szczególnie przy dodawaniu gazu na biegu, co ustępowało po wciśnięciu sprzęgła. Podejrzewano problemy z zasilaniem elektrycznym, takie jak wyrobiona wkładka stacyjki, słaba masa silnika lub korozja w kostkach elektrycznych w bagażniku. Masa została sprawdzona i jest prawidłowa, a kostki wymagają dalszej kontroli. Również zwrócono uwagę na możliwe zwarcie lub przesunięcie elementów w aparacie zapłonowym, np. pierścienia zabezpieczającego na osi przerywacza, które mogą powodować przerywanie pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA