logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenia w układzie TN-C dla domu jednorodzinnego 12kW, 0,4kV?

zdaniu 15 Maj 2007 00:52 6184 12
  • #1 3885661
    zdaniu
    Poziom 11  
    Witam serdecznie!

Mam kilka dość ważnych i nurtujących mnie pytań, które wcześniej tutaj nie były zadane lub odpowiedzi na podobne pytania opierały się na sporze odpowiadających, a nie na konkretnej odpowiedzi :)

Dlatego bardzo proszę o odpowiedzi osoby, które mają doświadczenie potwierdzone uprawnieniami. Tematem interesuje się z racji zainteresowania ;) oraz niedalekiego startu budowy domu ;)

Na początek podam wszystkie istotne dane przyłącza do obiektu:
    * budynek jednorodzinny (domek po prostu)
    * warunki dotyczą przyłączenia obiektu projektowanego
    * moc przyłączeniowa 12kW
    * na napięciu 0,4kV
    * zakwalifikowanego do V grupy przyłączeniowej
    * wymagane zabezpieczenie przedlicznikowe 20A.

Jednocześnie w umowie jest punkt informujący o tym, że sieć nn pracuje w układzie TN-C i należy w instalacji odbiorczej zastosować odpowiedni dla tego układu system i urządzenia ochrony przeciwporażeniowej.. i teraz czas na pytania:

1. Przeczesując forum natknąłem się na stwierdzenie jakoby nie wykonywali już przyłączy w układzie TN-C, a tylko w TN-s..a tutaj jak widać w umowie jest TN-C, to jak w końcu jest z tymi wymogami i normami?

2. Do czasu kiedy myślałem, że przyłącze będzie w układzie TN-S większość spraw przyłączeniowych oraz zabezpieczeń nie sprawiała problemu, a przy układzie TN-C temat jak dla mnie staje się nieco bardziej
    zawiły - przechodzić w ZK na układ TN-S? Mogę to w ogóle zrobić jeśli w umowie jest tak jak wyżej napisałem? Jeśli mogę, w jaki dokładnie sposób jeśli będzie to już stała skrzynka ZK, a jak jeśli ZE zrobi tymczasowe przyłącze do RBetki (bez uprzedniego postawienia ZK.. sprawa głównie rozbija się o prawidłowe uziemienie[?]).

3. Czy mogę i jak powinienem zastosować zabezpieczenie różnicowe w układzie TN-C i jak wygląda sprawa jeśli mógłbym przejść na układ TN-S?

4. Jeśli oddzielnie stosuje się zabezpieczenie nadprądowe oraz różnicowe (zamiast zabezpieczenia różnicowo-prądowego w jednym module) to w jakiej kolejności powinny one zostać podłączone? Bo już lekko "zgłupiałem" przeglądając forum elektrody.. Czy prawidłowym tokiem myślenia jest połączenie (zaznaczam, że MOCNO uproszczone):
    licznik -> zabezpieczenie nadprądowe -> zabezpieczenie różnicowe -> gniazdo ?

Jednocześnie aby wszystkich uspokoić - proszę się nie martwić, nie jestem idiotą chcącym dać się zabić :)
    Stąd między innymi moje pytania - służące głównie zapewnieniu bezpieczeństwa i zaspokojeniu ciekawości, skierowane do doświadczonych elektryków. Jeśli miałbym coś robić to i tak oddam do sprawdzenia elektrykowi :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
  • Pomocny post
    #2 3885978
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    1 Większość przyłączy budowanych przez ZE są w układzie TN-C
    2. Jeśli to będzie ZK po prostu podpinamy do szyny zerowej obydwa przewody PN czyli zero i ochronny.Jeśli to będzie skrzynka RBetka tymczasowa to tego nie robi ZE tylko właściciel są montowane skrzynki u nas nazywa się to PMK i to śa docelowe skrzynka na słupie na licznik z zabezpieczeniem to właściciel robi uziom własny do niej lub do tablicy rozdzielczej.
    3 Zabezpieczenie różnicowe musisz zabudować jeśli to będzie skrzynka na plac budowy to na całość ,jeśli to będzie rozdzielnia docelowa w domu to możesz dać na całość ale nie koniecznie , musi być na łazienkę i pomieszczenia o dużej wilgotności.
    4 Zabezpieczenie nad prądowe przed licznikowe licznik -> zabezpieczenie nad prądowe -> zabezpieczenie różnicowe -> gniazdo to by było tak.
    To tak w skrócie.
  • #3 3886137
    zdaniu
    Poziom 11  
    Kolego Enpro, dziękuję za już wyjaśnione zagadnienia.

Cytat:
    2. Jeśli to będzie ZK po prostu podpinamy do szyny zerowej obydwa przewody PN czyli zero i ochronny.Jeśli to będzie skrzynka RBetka tymczasowa to tego nie robi ZE tylko właściciel są montowane skrzynki u nas nazywa się to PMK i to śa docelowe skrzynka na słupie na licznik z zabezpieczeniem to właściciel robi uziom własny do niej lub do tablicy rozdzielczej.

Jednocześnie mam jeszcze pytanie odnośnie rozdzielenia PEN na PE i N zarówno w skrzyneczce ZK (docelowe jak ZE postawi i podłaczy) jak i w tymczasowej RB (ZE podłącza tymczasowo na prośbę, zanim wykona przyłącze i postawi ZK) - mianowicie, przeglądając elektrodę natknąłem się na temat, że taki punkt rozdziału PEN na PE i N trzeba/powinno? się uziemić (jeśli tak, to w jaki sposób?) Czy chodzi tutaj o skrzynkę w której dochodzi do takiego rozdziału, czy.. no właśnie o co dokładnie?
  • #4 3886155
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    kol zdaniu Przepraszam że pytam ale czy Ty Sam Będziesz wykonywał
    przyłacze i instalace wewnetrzna ?.Jezeli Zadajesz takie specjalistyczne
    pytania a Niewykonujesz Sam ,to ta wiedze musi miec ten kto bedzie
    wykonywał poszczególne czesci instalacji.ZE podał na pismie wszystkie
    wymagane parametry przyłacza i sieci zasilajacej reszta w Twojej kieszeni.
  • #5 3886212
    zdaniu
    Poziom 11  
    Elmont napisał:
    kol zdaniu Przepraszam że pytam ale czy Ty Sam Będziesz wykonywał przyłacze i instalace wewnetrzna ?.Jezeli Zadajesz takie specjalistyczne pytania a Niewykonujesz Sam ,to ta wiedze musi miec ten kto bedzie wykonywał poszczególne czesci instalacji. ZE podał na pismie wszystkie wymagane parametry przyłacza i sieci zasilajacej reszta w Twojej kieszeni.

Hmm.. bardziej jest to moja ciekawość i chęć "odbycia praktyki" przy okazji przygotowań do budowy domu. Jestem zainteresowany w/w zagadnieniami chociażby z uwagi na to żeby ktoś mi nie wciskał kitu, chcę poszerzać swoją wiedzę.
    Być może wykonam samą RBtkę, ale jeśli to nastąpi to i tak sprawdzi to ktoś z uprawnieniami, chodzi o bliższe poznanie tematu przy zaistniałej sytuacji.
  • #6 3886742
    anbon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Uziemienie, jak wykonać.
    Sam teraz buduję dom ale mam to szczęście pracować w biurze projektorskim. Więc tak: bednarkę kładziesz w rowie razem z WLZ, co jakiś czas wbijasz w ziemię pręty metalowe (powinien być jeden 6,5m o śr. jak sięnie mylę 18mm) ale jak nie masz to się nic nie stanie. Bednarkę łączysz w puszcze(GPU) razem z przewodem PE (proponuję1x10mm2) który to dochodzi do roździelnicy. W rozdzielnicy przed różnicówką dokonujesz rozdziału PEN na PE i N.
    ps.
    Zakład energetyczny nie może narzucić ci systemu sieci będącego twoją własnościa ( za licznikiem).
  • #7 3887865
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Cytat:
    mianowicie, przeglądając elektrodę natknąłem się na temat, że taki punkt rozdziału PEN na PE i N trzeba/powinno? się uziemić (jeśli tak, to w jaki sposób?) Czy chodzi tutaj o skrzynkę w której dochodzi do takiego rozdziału, czy.. no właśnie o co dokładnie?

jeśli rozdzielamy żyłę PEN na dwie PE i N to taki punkt trzeba/powinno? się uziemić . Jeśli dopiero rozpoczynasz budowę proponuję uziom fundamentowy.
    http://poradniki.dom.pl/?p2=730&p3=658&tyt=,U..._i_po%C5%82%C4%85czenia_wyr%C3%B3wnawcze.html
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 3887986
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3888187
    zdaniu
    Poziom 11  
    Cytat:
    Witam
    Skoro mieszkasz w Szczecinie to podlegasz pod ZE Enea.

ZE Enea, dokładniej rzecz ujmując rejon Enei Goleniowskiej (Czarne Łąki) i nie tyle ja, co mój brat będzie się budował ;)

Cytat:
    Napisz czy przyłącze będzie z linii napowietrznej czy kablowej to jest bardzo ważne abym mógł ci opisać w jaki sposób wykonać przyłącze. Jeżeli nie wiesz z jakiej linii to napisz czy w pobliżu działki stoją słupy energetyczne czy złącza ZK. Może jakieś złącze stoi przy granicy twojej działki?

ZK, docelowo na 100% ZK, tak jest już w pobliżu działki brata, nie mam jedynie pewności co do przyłącza tymczasowego, zanim postawią ZK (okres ~4m-cy).. wtedy za opłatą przyłączają tymczasowo w moim przypadku będzie to podłączenie do RB.

Cytat:
    Na pewno przyłącze będzie wykonane w systemie TN-C a sam WLZ w TN-S.

Do tego dążę, do TN-S. Jeśli dam im kabel do WLZ 5-żyłowy, to ZE, jeśli poproszę - przejdzie mi w ZK z TN-C na TN-S?

Cytat:
    Wiele rzeczy możesz wykonać już docelowo aby nie płacić dwa razy. Trochę ciężko dokładnie napisać co i jak musisz zrobić nie widząc warunków technicznych które dostałeś od Enei. Najlepiej gdybyś zeskanował warunki i wysłał mi na PW

Nie omieszkam, jeśli chcesz mi poświęcić trochę swojego czasu na mój problem :-) Zaraz biegnę do skanera.

Cytat:
    Czy podpisałeś już umowę z ZE i wpłaciłeś pieniądze?

Nie ja, ale mój brat, którego tematem się zajmuję - wpłacił pierwszą ratę.

..no to lecę skanować ;)
  • #10 3888587
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    anbon napisał:
    Uziemienie, jak wykonać.
    Więc tak: bednarkę kładziesz w rowie razem z WLZ, co jakiś czas wbijasz w ziemię pręty metalowe (powinien być jeden 6,5m o śr. jak sięnie mylę 18mm)

Skąd wziąłeś takie wymiary uziomu??? wielkość uziomu (jego wymiary) jest zależna od jego rezystancji - musimy uzyskać poniżej 10Ω. Jeżeli gleba jest sucha, kamienista - to musimy wbijać do skutku - czasem i 20m rury Φ30mm. I to jest jedyne kryterium ile uziomu wbijać, lub ile bednarki zakopać.
    Pozdrawiam.
  • #11 3888701
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Po pierwsze uziom ma mieć do 30 omów to niejest odgromowy który ma mieć 10 omów. Jeśli ci energetyka postawi złącze to ona wykona uziom w złączu ty możesz połażyć docelowo kabel 5 żyłowy i to ci powinno wystarczyć ,Kabel wpropwadzić do skrzynki na plac budowy z zapasem do miejsca docelowego gdzie będzie główna rozdzielka . Do rozdzielki potem możesz zrobić dodatkowe uziemienie naprzkład pręty przy budynku albo do zbrojenia Ławy przyspawać bednarkę. .Równie dobrze możesz połażyć bednarkę razem z kablem podłączyć do ZK a potem od bednarki do rozdzielki i to powinno wystarczyć.
  • Pomocny post
    #12 3890807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3892153
    zdaniu
    Poziom 11  
    Dziękuję serdecznie za informacje. Spotkałem się z życzliwością i objaśnieniem tego co dla mnie było niejasne.

Pozdrawiam i zamykam temat :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczeń elektrycznych w instalacji domowej o mocy przyłączeniowej 12 kW, napięciu 0,4 kV, pracującej w układzie TN-C, z wymaganym zabezpieczeniem przedlicznikowym 20 A. W układzie TN-C przyłącze wykonuje Zakład Energetyczny (ZE), a w instalacji odbiorczej konieczne jest rozdzielenie przewodu PEN na PE i N, co wymaga uziemienia punktu rozdziału, najczęściej poprzez uziom fundamentowy lub bednarkę połączoną z prętami uziemiającymi. Zabezpieczenia różnicowoprądowe (RCD) są zalecane, szczególnie w łazienkach i pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności, a także na placu budowy przy tymczasowym zasilaniu (RB). Zabezpieczenie nadprądowe przedlicznikowe powinno być umieszczone przed licznikiem, a następnie stosuje się zabezpieczenia różnicowe i gniazda. Przyłącze może być wykonane z linii napowietrznej lub kablowej; w przypadku kablowej stosuje się złącza typu ZKP, które mogą zwalniać odbiorcę z obowiązku wykonywania własnego uziomu, pod warunkiem spełnienia wymagań rezystancji uziomu (≤10 Ω). Zaleca się stosowanie kabla 5-żyłowego do WLZ, co umożliwia przejście z układu TN-C na TN-S w rozdzielnicy domowej. Wykonanie uziomu i rozdziału PEN powinno być zgodne z warunkami technicznymi ZE oraz normami ochrony przeciwporażeniowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA