logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować oświetleniem z Satel Integra 128? Wybór osprzętu i schematy

remik123 16 Maj 2007 11:55 3085 3
  • #1 3889799
    remik123
    Poziom 10  
    Witam

mam centralkę Satel Integra 128 i chciałbym sterować nią oświetleniem w domu kładę od nowa instalacje wiec nie mam problemu z okablowaniem. moje pytanie jakiego osprzętu muszę użyć, przekaźniki itd. i prosty schemacik jak to wygląda .

Pozdrawiam
  • #2 3889908
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Sterowanie oświetleniem możesz uzyskać przez zastosowanie ekspandera lub ekspanderów wyjść ( http://www.satel.pl/produkty/integra_expwyjsc.php ), które będą sterowały stycznikami zasilanymi z 12 V. Reszta to już jest kwestia instalacji czujników w określonych miejscach i odpowiedniego oprogramowania wyjśc. Można na przykład założyć czujniki na zewnątrz i w momencie wykrycia ruchu zapalać zewnętrzne oświetlenie. Integra ma możliwość wyzwalania wyjść PGM z pojedyńczych czujników więc jeżeli wykonasz instalację elektryczną z podziałem na sekcje, to czujka może zapalać światło z tej strony domu z której wykryła ruch. Od strony technicznej wygląda to tak, że od centrali alarmowej musisz doprowadzić do tablicy elektrycznej tyle par przewodów ile chcesz mieć sterowanych styczników. Najlepiej też zamontować oddzielny zasilacz 12V, który poprzez przekaźniki PGM-ów zasili styczniki.
  • #3 3890341
    remik123
    Poziom 10  
    oki

a teraz trochę z innej beczki jak najłatwiej połączyć Satela z EIB żeby nie dublować czujek tylko żeby EIB korzystało z czujek Satel'a ?
  • #4 3892667
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Aby połączyć czujki alarmowe z EIB można wykorzystać wyjścia PGM zaprogramowane na działanie z konkretnej czujki. W takiej sytuacji styki PGM odzierciedlają stan styków czujki
REKLAMA