logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt budowy i uruchomienie wzmacniacza Gigant 2000 - doświadczenia użytkowników

kon20 16 Paź 2003 19:20 2872 9
REKLAMA
  • #1 363740
    kon20
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    zamierzam zbudowac "giganta 2000" poszukuje ludzi ktorzy juz go zbudowali,interesuje mnie ile to wszystko kosztuje i jak wygląda sprawa uruchomienia i pomiarów.piszcie tez co sądzicie o tym wzmacniaczu

_____
    Prosze nie uzywac :"!!!!!!!!"...
    tom
  • REKLAMA
  • #2 363749
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    ja przepraszam ze tak spytam ale na ile jestes doswiadczonym elektronikiem?? bo jesli nie masz za soba juz budowy kilkunastu poprawnie dzialajacych ukladow jesli nie masz odpowiedzniego sprzetu pomiarowego i jesli nigdy nie robiles wzmacniacza na tylu tranzystorych to nie radze bo to chulernie skomplikowane ustrojstwo poprostu tuzo trudnej i zmudnej roboty trzeba do tego byc starannym a koszt no napewno duzy:)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 363863
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    :arrow: kon20 napisał:

Cytat:

Temat: głośniki 4 czy 8 ohm
    ja uzywam głosników 8 omowych podłączonych do "giganta 2000" i jest ok!!!!!!!!1

===========================================

budowa "giganta"nie była prosta ,duuuuuzo zabawy jest z uruchomieniem ...

Ja myslałem,że już go złożyłeś :D :D :D
  • #4 363972
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    hoho a to sobie dobre hihi czyli ze raz pszesz ze zlozyles a teraz pytasz o rade czy trudno i ile by to kosztowalo no to kurde moze my cie spytamy o to samo.dobre sobie
  • REKLAMA
  • #5 1969073
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Ja osobiscie z całego projektu tego wzmacniacza "wyciągnąłem" jedynie sterowanie wentylatorami. jest pomysłowe i co najważniejsze sprawdza sie. moim zdaniem jest to jedyna część cyklu artykułów o Gigancie, którą warto "ożywić"...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic208541.html#1971964
    Pozdrawiam!!!
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #6 1970260
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Moze sie zdecydujemy, o co tak naprawde chodzi - i nie chce mowic, ze za takie "klamstewka" mozna oberwac!
  • #7 1970506
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    kon20 napisał:
    zamierzam zbudowac "giganta 2000"

Przede wszystkim najpierw trzeba by się zastanowić nad zasadnością chęci posiadania wzmacniacza o tak dużej mocy, do którego zasilania potrzeba by transformatora o wadze wadze dobrych kilkunastu kG.
    No i to o czym wspomniał Dymek. Wzmacniacza o tego rzędu mocach, nie buduje się "ot tak". Tymbardziej że potencjalne pomyłki przy montażu mogą się skończyć spaleniem bardzo kosztownych podzespołów. Sugeruję przemyśleć sprawę...

kon20 napisał:
    ja uzywam głosników 8 omowych podłączonych do "giganta 2000" i jest ok!!!!!!!!1

===========================================

budowa "giganta"nie była prosta ,duuuuuzo zabawy jest z uruchomieniem ...

... i nie robić sobie jaj na forum.

kon20 napisał:
    !(!!!!!!!!!!)

Bardzo serdercznie Cię proszę, w conajmnej imieniu własnym i moderatorów... WYWAL TO!
  • #8 1970560
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Ja tam bym sie nie bawil w skladanie tego ''Giganta"
    1.Za duzy koszt calej budowy
    2.zly montaz i spalenie elementow i co sie z tym wiaze przebicie i porazenie napieciem elektrycznym stanowczo odradzam budowy
  • #9 1970802
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    nie żebym był upierdliwy ale .............nie mwiem ile ten gigant ma mocy ale z tego co wiem to koło 2kw w mostku co chcesz ttym zasilać ??? nie ma (tak mi sie wydaje) sklepowych głosników o mocy 2kw a 1kw są potwornie drogie może lepiej więc zastosować sie do tego co pisze np silver sound zamiast 1 kobyły kilka słabych wzmaków ???zamiast 2kw jeden 2x800 ??bezpieczniej bo zawsze jakoś sie dogra do końca impry lepsza kontrola pojedynchcych głosników możliwośc zmiany konfihuracji .................
  • #10 2019146
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    W pełni zgadzam się z Micho i Silver Sound. Koszt budowy tego wzmacniacza może przekroczyć koszt zakupu fabrycznego wzmacniacza o porównywalnej mocy - nie warto się w to bawić
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Budowa wzmacniacza Gigant 2000 jest skomplikowanym i kosztownym przedsięwzięciem, wymagającym dużego doświadczenia w elektronice oraz odpowiedniego sprzętu pomiarowego. Wzmacniacz o mocy około 2 kW w układzie mostkowym wymaga zasilania przez ciężki transformator i precyzyjnego montażu, gdyż błędy mogą prowadzić do uszkodzenia drogich komponentów oraz zagrożeń elektrycznych. Użytkownicy odradzają amatorskie próby budowy ze względu na wysokie koszty i ryzyko awarii. Zamiast tego sugerują zastosowanie kilku mniejszych wzmacniaczy o mocy około 800 W lub 1 kW, co daje lepszą kontrolę nad głośnikami i większe bezpieczeństwo. Jedynym pozytywnym elementem projektu jest sterowanie wentylatorami, które zostało ocenione jako pomysłowe i skuteczne. Ogólnie, budowa Giganta 2000 jest uważana za trudną i nieopłacalną w porównaniu do zakupu gotowego wzmacniacza o podobnej mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA