logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić rurkę bas reflex 32 cm, średnica montażowa 80 mm?

mirando1985 20 Maj 2007 21:09 2528 11
REKLAMA
  • #1 3904518
    mirando1985
    Poziom 10  
    czesc wszytskim wiecie gdzie dostac rurke do bas refleksu o długosci 32 cm i srednicy montazowej 80 mm prosze o szttbka rade pozdrawiam :arrow:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3904761
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kupuje się 80 mm na dowolną długość i przedłuża zwykłą rurką kanalizacyjną, bo pasują do siebie (pasowania rurek są standardowe wg PN:EN)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3904824
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    a o jakiej średnicy chcesz zastosowac port , taki długi to możesz uzyskać łacząc dwa bas refleksy końcami i w ten sposób oprócz równej średnicy portu na całej długości oraz uzyskanej długości dla odtrzymania odpowiedniego strojenia to mamy jeszcze port zaokrąglony z dwóch stron dzieki czemu nie ma praktycznie świstów
  • #4 3904943
    mirando1985
    Poziom 10  
    w sklepie z pcv powiedzieli ze nie ma takiej srednicy i nie wiem co robic

Dodano po 3 [minuty]:

a da sie zlikwidowac całkowicie swisty ??
  • #5 3905037
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    witam jest sposób aby rozwiązać twoj problem musisz zastosować bas refleks zaokraglony z dwóch stron

robisz to łacząc dwa porty końcami

napisz ilu cm masz głosnik, ile masz L skrzynie i jakie chcesz mieć strojenie to ci napisze jaki powinien być port bo możesz dac np 10cm lub 7,5cm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3905092
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Taka średnica jest dokłądniej chyba 78mm w każdym bądź razie pasuje, różnie się podaje średnice takich rurek. Najlepiej pójść z rurą BR 80mm do sklepu i wsadzić na dopasowanie. Wiem bo mam u siebie fi 80mm BR i pasowala mi rura od WC.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 3905182
    mirando1985
    Poziom 10  
    ja skrzynie mam 30L w instrukcji podano srednice pontazowa 80cm i długosc 32 cm. Głosnik ma 25 cm dokładnie jest to MAGNAT XPRES10. chce zeby był ładny i przyjemny bas nie wiem jak to ujac nie zadne pukanie tylko taki wyrazny. bedziesz pewnie lpiej wiedział ode mnie.o to chodzi tez ze otwór juz wyciołem wszytsko mam juz oprócz rurki i zwrotnicy. i nie wiem jak własnie z tym jest czy zwrotnica lepsza czy filtr czy to moze wszytsko jedno podaje stronke z tym głosnikiem

http://www.magnat.de/content/carhifi/product_detail_de.asp?p=152110&pl=7,%208&s=164
    czy mógł bys mi doradzic jeszcze jesli chodzi o ta zwronice i czy w subwofer jest potrzebne wygłuszenie chcaoł bym zeby mi to rało ładnie

Dodano po 18 [minuty]:

dodaje fotki suba własna robota tylko brakuje jeszcze rurki i bedzie git ocencie wyglad :)
    Załączniki:
    • S8000132.JPG (3.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3905506
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Zwrotnica to zestaw filtrów, do suba nie potrzebujesz zestawu filtrów tylko jeden filtr, jeden głośnik to z regóły jeden filtr, chyba że przycinasz pasmo z dwóch stron to wtedy dwa filtry, więc pytanie nie powinno być zwrotnica czy filtr tylko jaki filtr? pasywny czy aktywny?
    Odpowiadam że aktywny tylko trzeba go wpiąć przed wzmakiem.
  • REKLAMA
  • #9 3905577
    mirando1985
    Poziom 10  
    a jaki bys propnował mi wzmacniacz do zabudowy jesli chodzi o parametry tego głosnika. ile by wystarczyło

Dodano po 1 [minuty]:

dzieki wielkie a jesli chodzi jeszcze o to wygłuszenie
  • Pomocny post
    #10 3905678
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Tłumienie robisz na słuch, z regóły obudowy bassreflex tłumi się materiałem o grubości 2-3 cm na tylnej ściance i ewentualnie bocznych, watoliną w ostateczności może być gąbka tapicerska, staraj się nie tłumić w okolicy wlotu rurki br. Ilość tłumienia zależy w dużym stopniu od sztywności obudowy. W bardzo sztywnej obudowie może być niepotrzebne wcale lub tylko troszkę bezpośrednio za przetwornikiem. Ale żeby otrzymać taką sztywność budy to w środku musiałbyś mieć wzmocnienie przy wzmocnieniu dlatego pokombinuj z materiałem grubości około 2cm.
    Co do wzmaka to jest tego bardzo dużo i to na tym forum, poszukaj a napewno coś dla siebie znajdziesz
  • #11 3908094
    mirando1985
    Poziom 10  
    jeszcze mam takie pytanko a masz jakies fotki zebym miał przyklad jak wytłumic obudowe chodzi mi o rurke br
  • Pomocny post
    #12 3908800
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Wejdź do działu "DIY AKUSTYKA" i popatrz jak są wygłuszane inne konstrukcje tam wszystko znajdziesz

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując rurki bas refleks o długości 32 cm i średnicy montażowej około 80 mm, warto zwrócić uwagę, że standardowa średnica rur kanalizacyjnych wynosi około 78-80 mm i można je łączyć lub przedłużać, gdyż pasowania są zgodne z normą PN:EN. Rurki bas refleks można uzyskać łącząc dwa porty końcami, co dodatkowo eliminuje świsty dzięki zaokrągleniu obu końców. W przypadku braku dostępności rur o dokładnej średnicy w sklepach z PCV, można użyć rur kanalizacyjnych WC, które pasują do portów BR. Dla subwoofera o pojemności 30L i głośniku MAGNAT XPRES10 (25 cm) zalecane jest odpowiednie strojenie portu bas refleks, a długość i średnica portu można dostosować w zależności od wymagań akustycznych. W subwooferze stosuje się pojedynczy filtr (aktywny lub pasywny) zamiast zwrotnicy, a filtr aktywny powinien być wpięty przed wzmacniaczem. Wygłuszenie obudowy bas refleks wykonuje się materiałem o grubości 2-3 cm (watolina, gąbka tapicerska) na tylnej i bocznych ściankach, unikając tłumienia w okolicy wlotu rurki, co wpływa na jakość basu i redukcję rezonansów. Sztywność obudowy jest kluczowa dla efektywnego tłumienia. Przykłady wygłuszeń i konstrukcji można znaleźć w dziale "DIY AKUSTYKA" na forum. Dobór wzmacniacza powinien uwzględniać parametry głośnika i preferencje użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA