logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć prądnice w ciągniku Wladimir T25 ?

domal7 22 Maj 2007 17:11 11141 6
  • #1 3910308
    domal7
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Czy może mi ktoś udzielić pomocy w sprawie podłączenia orginalnej prądnicy "ruskiej" w ciągniku Wladimir T25 schemat????
  • #2 3911732
    Tomasz008
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    na co Ci w tych czasach prądnica... przerób mocowanie pod alternator np. od dużego fiata lub poloneza. przewód od kontrolki pociągnij tylko bezpośrednio pod deskę zagarów
  • #3 3911922
    hasiek
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Być może mam luki w wiadomościach ale w T-25 nie spotkałem się z prądnicą. Z tego co wiem były tam montowane tylko alternatory. Najpierw sześciodiodowe a później dziewięciodiodowe ale być może się mylę. Siedzę w tej branży już jakiś czas ale wciąż coś mnie zaskakuje. Poczytaj tutaj przyda się
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic759610.html
  • #4 3913156
    domal7
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Być może i jest to alternator 6cio lub 9cio diodowy niemam zbytnio pojęcia wiem napewno ze ma 5 wyprowadzeń które później idą do jakiś dwóch innych "urządzeń" chyba do regulatora napięcia i przekaźnika blokady to są jakieś dwie skrzynki jedna mniejsza a druga nieco większa a później do amperomierza.
    Potrzebuje schematu tylko do podłączenia tego alternatora,regulatora napięcia,przekaźnika i amperomierza by ładowało . Nie całej instalacji do T25 a i co to jest ten przekaźnik blokady do czego on służy?? z góry dzięki.
  • #5 3914695
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jest to alternator starszego typu jakby z dwoma regulatorami.Czy te regulatory aby są sprawne.Może lepiej poproś fachowca co się zna na tym aby ci przerobił na nowy pojedyńczy regulator.Prostszy układ jest bardziej niezawodny.
  • #7 3918528
    hasiek
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Tak jak pisze jjanusz z tyłu alternatora są dwa bloki wyprowadzeń po trzy śruby. Jeden blok zawiera trzy śruby M5 a drugi dwie śruby M5 i jedną M6. Przewód podłączony do M6 idzie do amperomierza i jest to odbiór prądu. Do M5 obok podłączony jest przewód z regulatora napięcia i jest to sterowanie wzbudzeniem. Trzecia krótsza śruba to masa powinna tam być blaszka zwierająca ją bo masy alternatora. Drugi blok wyprowadzeń to są śruby fazowe i jest podłączone do dwóch dowolnych śrub tego bloku dwa przewody które idą do przekaźnika sterującego kontrolką i blokadą rozrusznika. Regulator jest to większa i podłużna skrzynka, a przekaźnik mniejsza i kwadratowa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia oryginalnej prądnicy "ruskiej" w ciągniku Wladimir T25. Użytkownicy wskazują, że w modelu T25 standardowo montowane były alternatory, a nie prądnice, najczęściej sześciodiodowe lub dziewięciodiodowe. Alternator posiada pięć wyprowadzeń, które łączą się z regulatorem napięcia, przekaźnikiem blokady rozrusznika oraz amperomierzem. Wyprowadzenia na alternatorze to dwa bloki śrub: jeden z trzema śrubami M5 (w tym masa i wzbudzenie), drugi z dwoma śrubami M5 i jedną M6 (przewód do amperomierza i fazy). Przekaźnik blokady służy do sterowania odcięciem rozrusznika. Zaleca się sprawdzenie stanu regulatorów lub przerobienie układu na prostszy, pojedynczy regulator napięcia dla większej niezawodności. Alternatywnie sugerowano modernizację instalacji poprzez montaż alternatora od samochodów takich jak Fiat czy Polonez. Schematy i szczegóły podłączenia można znaleźć na forach technicznych, np. elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA