logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TCB 880 CB radio, podłączenie częstotliwościomierza.

cycuszek31 25 Maj 2007 12:21 2011 4
REKLAMA
  • #1 3919672
    cycuszek31
    Poziom 10  
    Posiadam radio CB TCB 880 i chciałbym podłączyć do niego częstotliwościomierz czy ktoś może wie coś na ten temat. Kupiłem częstotliwościomierz firmy MJM MC-31.Czy ktoś oriętuje się jak go przyłączyć do radia. Prosił bym o ile to możliwe pokazać mi to na schemacie.
  • REKLAMA
  • #2 3920119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3920144
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    stanley487 napisał:
    Nic mi niemówi nazwa miernika...

MJM znana firma. Są w necie.

Cytat:
    ... sondę nalezy podłanczyc pod posrednią...

Stanley487.
    Coś Ty. Nim napiszesz zastanów się.

cycuszek31 (ale oryginalny nick)
    Podłącz częstotliwościomierz do wyjścia VCO po wtórniku emiterowym.
    Pokazywać będzie w czasie odbioru częstotliwość o 10,7MHz niższą od odbieranej a w czasie nadawania pokazywał będzie to co nadajesz.
    UWAGA : przy nadawaniu w takt modulacji będą przekłamania, ponieważ miernik będzie dodawał szczyty modulacji i trochę "zgłupieje".

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3920445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3920574
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    radiosystem napisał:
    UWAGA : przy nadawaniu w takt modulacji będą przekłamania, ponieważ miernik będzie dodawał szczyty modulacji i trochę "zgłupieje".

Trochę nieprecyzyjnie napisane. Przy modulacji amplitudy sygnał raz jest a raz zanika - przy modulacji zbliżonej do 100%. A częstościomierz liczy impulsy sygnału. Nie spotkałem częstościomierza z taką ARW we wzmacniaczu wejsciowym który by dobrze pokazywał zmodulowany AM sygnał z CB :D
    Tu więcej na temat:
    :arrow::arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic575040.html
REKLAMA