logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepalający się triak - regulacja fazowa, ATtiny13

tmgofer 26 Maj 2007 11:07 5027 5
REKLAMA
  • #1 3922469
    tmgofer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Próbuję zbudować sterownik mocy z regulacją fazową i napotkałem pewien problem.
    Układ działa poprawnie przez ok minutę, po czym przepala się triak(wydaje mi się, że się przepala, ponieważ sam załącza się nawet przy przerwanym obwodzie bramkowym). Po wymanie na nowy triak, sytuacja się powtarza!
    Steruje prędkością obrotową miksera, a więc obciążenie ma charakter indukcyjny.
    Próbowałem różnych wartości elementów oraz różnej konfiguracji...

Aktualnie testowałem taką konfigurację:
    (obrazek zapożyczony z innego wątka)

Czy problemem może być złe podłączenie obwodu bramkowego?
    Korzystam z triaka BT136 oraz optotriaka MOC3020
    Czy bramka ma być łączona z T1 czy z T2?

Pozdrawiam, Mateusz
    Załączniki:
    • Przepalający się triak - regulacja fazowa, ATtiny13 wyprowadzenia triaka.jpg (33.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3922504
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6356
    Tak bez szukania danych katalogowych triaka, na pierwszy rzut oka wygląda to na doprowadzanie zbyt wysokiego napięcia do bramki triaka co powoduje trwałe przebicie złącza, spróbuj zwiększyć wartość rezystora R9, na twoim schemacie do wartości kilku kom( 2,2 - 4,7) i zobacz czy będzie różnica.
  • REKLAMA
  • #3 3922546
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam, podłącz wyj. 4 opotriaka z bramką triaka. Bramkę triaka z T1 przez rezystor ok. 100-180 om. Wyj. 6 oporiaka z T2 również przez rezystor ok. 100-180 om. Proszę pamiętać o zastosowaniu radiatora. Zwróć uwagę na to że galwanicznie połączone są wyprowadzenia T2 wraz z obudową triaka.

Pozdrawiam
    ArteXL
  • REKLAMA
  • #4 3923513
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    Obrazek z dokumentacji.
  • REKLAMA
  • #5 3923598
    tmgofer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dr_DEAD napisał:
    Obrazek z dokumentacji.

...oczywista sprawa, że od tego zacząłem - ale ponieważ efekt przebijania triaka występował, to zacząłem zmieniać konfiigurację...
    Pytanie brzmi, czy zawsze T1 jest na schemacie po stronie bramki, a T2 po przeciwnej, a jeśli tak, to czy jasno wynika z części dokumentacji którą pokazałeś że należy połączcyć nóżkę 4 optotriaka z nóżką T2 triaka(poprzez rezystancję, oczywiście).

Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź, zabieram się za kolejne próby...

Dodano po 53 [minuty]:

Faktycznie, prąd płynący przez bramkę był za duży!!!
    Dziękuje za pomoc, zamykam temat :)
  • #6 3923736
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    tmgofer napisał:
    Dr_DEAD napisał:
    Obrazek z dokumentacji.

Pytanie brzmi, czy zawsze T1 jest na schemacie po stronie bramki, a T2 po przeciwnej, a jeśli tak, to czy jasno wynika z części dokumentacji którą pokazałeś że należy połączcyć nóżkę 4 optotriaka z nóżką T2 triaka(poprzez rezystancję, oczywiście).
    próby...

Zawsze T1 jest po stronie bramki a T2 po przeciwnej.
REKLAMA