logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać mocniejszy przester w Laney LC 50-II?

ESP 29 Maj 2007 04:10 3568 5
REKLAMA
  • #1 3931251
    ESP
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam,

Posiadam wzmacniacz marki Laney, model LC 50-II. Jest to wzmacniacz w pełni lampowy (preamp i koncówka na lampach). Przedwzmacniacz jest na 4x ECC83, a koncówka 2x 6L6GC (5881). Posiada 2 kanały, czysty oraz drive. Do kanału czystego nie mogę się doczepić, gra pięknie, to niestety do kanału drive mam wiele do zyczenia. Otoż ten wzmacniacz jest idealny ale do blues'a lub delikatnego rocka.

Czy da się jakoś przerobić, albo ustawić zeby te całe lampy inaczej pracowały? Chciałbym uzyskać z tego wzmacniacza mocniejszy kanał przesterowany o innej kompletnie barwie?

Teraz pytanie pomocnicze. Jeśli piecyk ma oczywiscie gitarowy głośnik to wymiana głosnika na taki, który bardziej pasuje pod mój gust znacząco zmieni barwę wzmacniacza czy tylko w niewielkim stopniu.

Napisałem posta, bo paru muzyków mówiło mi że ludzie co robią wzmacniacze na zamówienia, kopie innych ampów dopasowują ich barwę do odbiorcy, czyli wydaje się że można to pozmieniać

Link do schematu : https://tremolo.elektroda.pl/Firmowe/LANEY/LC50.pdf
  • REKLAMA
  • #2 3931312
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    nie słyszałem tego wzmacniacza, ale ze schematu wychodzi, ze kanał przesterowany jest czterostopniowy jak w Mesie DR. Co prawda nie taki sam, ale przester powinien być gęsty. Z przeróbkami to bym nie wyskakiwał. W środku pewnie jest PCB, a to trochę utrudnia przeróbki. Można spróbować go dopalać boosterem tranzystorowym, albo sprzedać i kupić coś innego. Przeróbka to chyba nie najlepszy pomysł, choć pewnie możliwy na upartego.
  • REKLAMA
  • #3 3931626
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Ja myślę że właśnie z tego powodu iż ten preamp jest układowo prawie identyczny jak w Mesie\Soldano to może być wdzięcznym obiektem do eksperymentów.Na początek bym zmienił rezystory R22 ze 100K na 220K, R26 z 820 omów na 1,8K i zablokować go kondensatorem 1u.Można w pierwszym stopniu R4 zamienić na 220K.Gdyby było za ostro to do R17 można dać równolegle kondensator 1n.R15 można zwiększyć do 39K.To powinno dać zwiększenie gain i zbliżenie brzmienia do Mesy.Co do głośnika to chyba niewiele uzyskasz bo Laney stosuje dobre głośniki, często Celestion.Wielu muzyków nie tylko zamawia wzmacniacze brzmiące wg. życzenia ale mało kto używa wzmacniaczy niemodyfikowanych w fabrycznym stanie.I ci sami goście którzy robią wzmacniacze modyfikują je ale to wymaga dość trudnej współpracy takiego elektronika gitarowego z gitarzystą.Napisz jaki masz głośnik.Ja w każdym razie jakbym miał ten wzmacniacz nie zostawiłbym go w oryginalnym stanie i zacząłbym od takich zmian.Pytanie czy dasz sam radę.Pamiętaj o wysokich napięciach w układach lampowych.
  • REKLAMA
  • #4 3931741
    ESP
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Właśnie głośnik w nim to chyba najsłabszy element. Otoż, obecnie ten model jest wyposazany w Celestiona, bodajże Seventy 80, ale akurat moj piec jest ze starszej serii i nie jest to Celestion, tylko jakiś H&H Premier Vintage 60 o którym nie moge znależć jakiejs solidniej informacji w internecie, a sam Laney nie jest juz w stanie mi odpowiedzieć co to jest bo to tak dawno było stosowane (ok 7 lat temu mysle albo i wiecej).

Nie sądzę żebym sam dał rade z taką przeróbką. Tzn wymiana elementow i dolutowania to bez problemu, jednak troche bałbym się żeby go nie zepsuc :)

Tutaj mozna posłuchać jak on brzmi, a brzmi bardzo bardzo podobnie (wiadomo różne gitary).
    http://www.laney.co.uk/flash/audio/LC50-II/te...This=true&TB_iframe=true&height=220&width=760
  • REKLAMA
  • #5 3931763
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Pi-Vo napisał:
    Ja myślę że właśnie z tego powodu iż ten preamp jest układowo prawie identyczny jak w Mesie\Soldano to może być wdzięcznym obiektem do eksperymentów.Na początek bym zmienił rezystory R22 ze 100K na 220K, R26 z 820 omów na 1,8K i zablokować go kondensatorem 1u.Można w pierwszym stopniu R4 zamienić na 220K.Gdyby było za ostro to do R17 można dać równolegle kondensator 1n.R15 można zwiększyć do 39K.To powinno dać zwiększenie gain i zbliżenie brzmienia do Mesy.Co do głośnika to chyba niewiele uzyskasz bo Laney stosuje dobre głośniki, często Celestion.Wielu muzyków nie tylko zamawia wzmacniacze brzmiące wg. życzenia ale mało kto używa wzmacniaczy niemodyfikowanych w fabrycznym stanie.I ci sami goście którzy robią wzmacniacze modyfikują je ale to wymaga dość trudnej współpracy takiego elektronika gitarowego z gitarzystą.Napisz jaki masz głośnik.Ja w każdym razie jakbym miał ten wzmacniacz nie zostawiłbym go w oryginalnym stanie i zacząłbym od takich zmian.Pytanie czy dasz sam radę.Pamiętaj o wysokich napięciach w układach lampowych.

Można oczywiście przybliżyć ten preamp do Mesy czy SLO, ale zmiana czegokolwiek w pierwszym stopniu, który jest wspólny dla obu kanałów zmieni też brzmienie kanału czystego i trzeba o tym pamietać. Takiego modowanego wzmacniacza nie można potem sprzedać za rozsądne pieniądze, także trzeba o tym pamiętać.
  • #6 3931766
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Głośnik nie musi być wcale zły, musisz posłuchać innych żeby to ocenić, innej recepty nie ma i najlepiej na swoim wzmacniaczu.Jeśli się boisz dłubać (to dobrze bo przyzwoity człowiek przynajmniej siebie powinien się trochę bać :wink: ) to na tym forum jest kilku ludzi z Łodzi którzy całe życie na tym strawili i sądzę że pomogą.
    PS
    Jasne że modyfikacja pierwszego stopnia zmieni wzmocnienie kanału Clean, może to przy silnych przetwornikach dawać lekki crunch na kanale czystym.Myślę że przeróbkę można "odkręcić" przed sprzedażą bo to tylko zmiana wartości elementów.
REKLAMA