logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc Laney LV300Tvin przez modyfikację lamp ECC83?

Pawel Falisz 14 Lis 2006 12:44 1995 8
REKLAMA
  • #1 3223007
    Pawel Falisz
    Poziom 2  
    Witajcie,
    mam pytaie bo nie znam sie na tym czy daloby sie w jakis prosty sposob zmodyfikowac ten wzmacniacz http://www.guitarcenter.pl/catalog/gitara-i-bas/wzmacniacze/comba-gitarowe/laney-lv300tvin
    posiada on jedna lampe ECC83 w sekcji preampu?
    Czy da sie zwiekszyc jego moc (poprzez wprowadzenie wiekszej ilosci lamp i ograniczenia tranzystorow) nie zmieniajac ukladu w wykladniczy sposob?
    Jesli ktos wie cos na ten temat albo zna strone z dokladnym opisem tego zagadnienia to bylbym wdzieczny za rade??

Dzieki,
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3223030
    kotok
    Poziom 14  
    Moim zdaniem nie opłaca się kupować tak drogiego wzmacniacza i go gruntownie modyfikować.
    Ja rozejrzałbym się za czymś sporo tańszym i przerobiłbym go na pełną lampę. Takie jest moje zdanie.
    Inna sprawa jest wtedy, gdy posiadamy już takie combo i nie chcemy go sprzedać , a nie odpowiada nam jego granie.
  • REKLAMA
  • #3 3223166
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Sorry ale ten wzmacniacz ma 120W, po jaki grzyb potrzebna Ci większa moc w kombie gitarowym? Czyżbyś wpadł na pomysł nagłaśniania tym bezpośrednio stadionu?
  • #4 3223438
    kotok
    Poziom 14  
    Tak.120W to bardzo, bardzo dużo jak na combo gitarowe.
  • REKLAMA
  • #5 3226123
    Pawel Falisz
    Poziom 2  
    Hyhy nie chodzi mi o wieksze moce (sam wiem ze 120W to duzo) tylko jakby nie patrzec to tranzystor chodzilo mi o to czy da sie to zmodyfikowac w taki sposob by bylo bardziej lampowe niz tranzystorowe (brzmienie bylo bardziej lampowe).

Dzieki,
    pozdro
  • REKLAMA
  • #6 3226524
    jethrotull
    yym, a jak to sobie wyobrażasz? Może kup sobie poda i zapuść symulację lampy.
  • #7 3226790
    Pawel Falisz
    Poziom 2  
    No wiesz combo jest bardziej mobilne ale nie stac mnie na kombo full lampa nowe BA nawet chyba uzywane (zreszta nie jest mi na dzien dzisiejszy potrzebne) wiec pytam czy dalo by sie potem uzyckac efekt lampowy poprzez modyfikacje tej hybrydy. Wyczytalem kiedys na jednym forum ze lepiej miec chociaz jedna lampe niz full tranzystor bo pozniej mozna latwo wprowadzac modyfikacje no i pomyslalem ze moze ktos z was wie czy takie modyfikacje sa mozliwe by z tej hybrydy mozna bylo kiedys zrobic full lampe nie mowie ze w najblizszym czasie ale chodzi mi tu o inwestycje na troszke dluzsza mete.
    Licze na obiektywna rade odnosnie tego planu czy: sie da czy nie; czy jest to kosztowne bardzo czy nie i czy bedzie to wymagalo gruntownej przerobki wzmacniacza.

Dzieki,
    pozdro
  • #8 3226799
    jethrotull
    Hybrydy we wzmacniaczach gitarowych służą bardziej dobremu samopoczuciu nabywcy niż brzmieniu ;) Nie za bardzo rozumiem po co chcesz kupować piec, co do którego a góry zakładasz że brzmienie nie będzie Ci odpowiadało. Powiem Ci że żadnej sensownej przeróbki tego wzmacniacza na pełną lampę nie zrobisz- musiałbyś zbudować w jego obudowie od nowa cały wzmacniacz. Jakby się dało prostą przeróbką uzyskać na tranzystorze brzmienie lampy to lampowe urządzenia nie byłyby trzy razy droższe od krzemowych, prawda?
    Lepiej daj sobie spokój, Peavey i Randall oferują ostatnio budżetowe comba full lampa, może to jest dla Ciebie rozwiązanie?
    I jeszcze jednego nie czaję:
    Pawel Falisz napisał:

Czy da sie zwiekszyc jego moc?

Pawel Falisz napisał:

Hyhy nie chodzi mi o wieksze moce
  • #9 3226875
    Pawel Falisz
    Poziom 2  
    No w sumie racja :) ale nie mowie ze bedzie dla mnie zle gralem na wczesniejszej wersji tego piecyka i byla super nie wiem jak jest z ta i moje pytanie chodz teoretyczne wymagalo obiektywnej opinni ktora dostalem dzieki jethrotull :)

Dodano po 6 [minuty]:

Dobra wiem mala niescislosc ale powiedziales czy to malo ?? a ja wiem ze to nie malo ale w tranzystorach ale w lampach zwiekszyc moc poprzez ograniczenie jej na tranzystorach (zreszta to sa juz zalozenia a to nie ma sensu) powiedzialem ze sie nie znam zle moze to ujalem ale chcialem wiedziec czy da sie modyfikowac teraz to juz nie wazne :) w koncu porade dostalem wiec skonczyl sie tamat :)
    dzieki

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

A swoja droga jethrotull czy moglbys mi powiedziec czy dobry by byl ten Peavey ValveKing 112 do ciezkiej muzy (bo w innym poscie polecales gosciowi JCM z kostkami) sluchaj moglbys mi tez powiedzic cos co ma relatywnie fajny kanal przesteru i clean czy?? Czy ten Peavey ValveKing 112 bedzie dobry na starcik jesli chodzi o wzmaki lampowe??

Dzieki pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości modyfikacji wzmacniacza hybrydowego Laney LV300Tvin, który posiada jedną lampę ECC83 w sekcji preampu, w celu uzyskania większej mocy lub bardziej lampowego brzmienia poprzez zwiększenie liczby lamp i ograniczenie udziału tranzystorów. Uczestnicy podkreślają, że wzmacniacz ma już moc 120W, co jest wysoką wartością dla combo gitarowego, a prosta modyfikacja na pełną lampę jest praktycznie niemożliwa bez gruntownej przebudowy układu. Zwrócono uwagę, że hybrydy mają ograniczenia brzmieniowe i że uzyskanie lampowego charakteru na tranzystorach jest trudne i kosztowne. Sugerowano rozważenie zakupu budżetowego wzmacniacza full lampowego, np. Peavey ValveKing 112, który może lepiej spełnić oczekiwania dotyczące brzmienia i mocy. Wskazano, że modyfikacje hybryd wymagają zaawansowanej wiedzy i są kosztowne, a proste rozwiązania nie przyniosą oczekiwanych efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA