witam
wlasnie chodzi o to ze s52 to nie jest to samo co s53 - szczegolnie jesli programujemy przez lacze szeregowe - zajrzyjcie do pdf'a s52 i s51. Protokol troche przypomina serie 90s ale i tu sa roznice. Generalnie trzeba dorwac do tego osobny programator albo chociaz nowy program(do stk200).
Roznice polegaja na ilosci bajtow w komendzie. s53 i s8252(takie same) uzywaja 3 osmio bajtowe slowa - strona 21 w at89s53 i ta sama w at89s8252.pdf.
s51 i s52 uzywaja 4 osmio bajtowe slowa - strona 18 at89s51 i strona 21 at89s52.pdf.
Itu wlasnie lezy problem. Dodatkowo te dwa(s51 i s52) maja tryb programowania tzw. page mode(256bajtow jeden za drugim) powinno to przyspieszyc programowanie(bonie trzeba dla kazdego adresu komendy programujacej).
Tak czy tak ukladu nie da sie zaprogramowac zwyklym stk200 ze zwyklym programem.
Trzeba by albo przerobic program sterujacy bascoma(tegochybasie nieda zrobic - chociaz zawsze jest reverse engineering), albo poszukac innego programatora, albo zbudowac samemu.
Kiedys na elektrodzie znalazlem taki schemacik(zalacznik).Trzeba by bylo napisac od nowa program do procesora no a potem jeszcze jakis program obslugujacy na PC. Jezeli czyta to osoba ktora moze to zrobic dosyc szybko(pare dni) to zapraszam. Jezeli nie to w przyszlym tygodniu(bo chwilowo jestem zagranica) sam sie tym zajme - bo od kiedy pojawily sie te nowe s51 i s52(zalezy mi zwlaszcza na tych 33Mhz) przydalby mi sie jakis programator do nich.
Co o tym sadzicie? Warto? A moze nie - tylko nie wiem czy nie ma jakiegos innego gotowego programatora po SPI?
Załączniki:
-
AVR Serial Programmer.zip
(82.32 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.