logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu sterowania przekaźnikiem z uP przez transoptor i tranzystor PNP

JarGol 23 Paź 2003 16:49 3980 8
REKLAMA
  • #1 371736
    JarGol
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czy ma ktoś sprawdzony schemat sterowania przekaźnikiem z uP przez transoptor?

Znalazłem jakiś w którymś poście ale nie chce się ściągnąć ... Z góry dzięki za pomoc....

PS może to być również sterowanie stanem niskim przy użyciu tranzystora pnp....

pozdr. ..JarGol
  • REKLAMA
  • #2 372020
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Na jakie napięcie jest ten przekaźnik ?
  • REKLAMA
  • #3 376490
    JarGol
    Poziom 14  
    12V
  • REKLAMA
  • #4 377606
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Transoptor w swojej architekturze zawiera tranzystor i diode LED .
    Więc wystarczy sterowac diodą (stan wysoki ,lub niski),
    a przekaznik podlaczyc do tranzystora w ukladzie wtornika emiterowego.
    Pozdrawiam.
    Napiecie przekaznika niema znaczenia ,gdyz transoptor jest izolowany galwanicznie wej/wyj
  • #5 383599
    GienekS
    Poziom 32  
    Nie chodziło mi jak wysokie jest to napięcie ale czy jest na napięci stałe czy zmienne. Bo gdy by był na zmienne i na stosunkowo niski pobór produ to możesz zastosować opto triak i masz z głowy.
    Przy stałym napięciu jest istotne napieci przekaźnika tylko z powodu wykozystanie jego napięcia zasilającego do sterowania transoptora i tranzystora wykonawczego, który będzie sterował przekaźnikiem.
  • #6 383623
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Gotowy układ był opisany w EdW 9/2000 (Komputerowy system sterowania). Sterowanie przez transoptor, elementem wykonwczym może być triak lub przekaźnik. Był on zaprojektowany do sterowania urządzeniami z wykorzystaniem LPT, ale można go wykorzystać do innych zastosowań. Jestem w trakcie realizacji, chcę sterować ten układ procesorem AVR '2313.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 387780
    JarGol
    Poziom 14  
    ja muszę zrobić układ - do studia fotograficznego - (prawdopodobnie z 89c52) który będzie sterował 12 silniczkami prądu stałego - prawo/lewo/zero.. do tego jeszcze wyświetlacz i wszystko sterowane pilotem kodu rc5... dlatego brakuje mi trochę wyprowadzeń w procesorze i będę musiał zastosować 2 szesnasto bitowe demultipleksery... i w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie..., dotyczące tych multiplekserów bo w katalogu który mam znalazłem tylko de multi 4067 i nie wiem w jakim stanie są niewysterowane wy tego układu (0, 1, czy wysoka impedancja)?? a może polecicie inny model de multipleksera?? zależało by mi żeby miał wyjścia trójstanowe....

pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc
  • #8 387811
    delta107
    Poziom 13  
    mozesz jeszcze zajrzec do EP 8/2003 str.82
  • #9 404571
    JarGol
    Poziom 14  
    dzięki za pomoc... układ gotowy ... działa jak złoto

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu sterowania przekaźnikiem 12V z mikrokontrolera (uP) za pomocą transoptora i tranzystora PNP. Transoptor zawiera w sobie diodę LED i tranzystor, dlatego sterowanie odbywa się poprzez diodę (stan wysoki lub niski), a przekaźnik podłącza się do tranzystora w układzie wtórnika emiterowego. Napięcie przekaźnika nie jest krytyczne ze względu na galwaniczną izolację transoptora. W przypadku napięcia zmiennego można zastosować optotriak. W EdW 9/2000 opisano gotowy układ sterowania przez transoptor, który można wykorzystać z procesorem AVR '2313. Autor planuje zastosowanie mikrokontrolera 89c52 do sterowania wieloma silnikami DC oraz wyświetlaczem, wykorzystując multipleksery 4067 z wyjściami trójstanowymi. Wskazano również literaturę w EP 8/2003 str. 82. Ostatecznie układ został zrealizowany i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA