logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przepiąć linie dozorowe z NC na NO w centrali PC 560?

Mstasik 12 Cze 2007 02:10 5947 16
REKLAMA
  • #1 3976045
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Witam,
    Zamontowałem centralke PC 560 (zresetowana do ustawień fabrycznych) Jednak nie posiadam do niej karty programowania, z instrukcji nie wynika, jak przepiąć linie dozorowe z NC na NO.
    W efekcie jak czujka łapie ruch, lampki na manipulatorze gasną, i odwrotnie....
    Może ktoś mi podeśle jakąś wskazówkę, bo już nie mam mocy...
    A może zapiąć czujki na 1EOL lub 2EOL ?
    proszę o sugestie ...

Dodam jeszcze że czujniki są typu NC
    CROW SRP-100 i TEXECOM PC 014-4
  • REKLAMA
  • #2 3976082
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1402
    Polecam 2EOL. Takie rozwiązanie upraszcza okablowanie i daje więcej informacji o lini. Ma to duże znaczenie gdy zacznaja się kłopoty z liniami.
    Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Ta centralka nie ma 2EOL.
  • REKLAMA
  • #3 3976654
    Mstasik
    Poziom 20  
    Też tak sądziłem, tylko powiem, że nie zabardzo wiem jak to zrealizować...
    1. Trzeba przeprogramować linie w centrali - a brakuje mi karty programowania.
    2. W czujkach lub w centrali na każdej linii wymagany jest rezystor parametryczny 5,6kΩ, jak w takim razie realizować 1EOL, lub 2EOL (czy podzielić tą rtezystancje symetrycznie czy dobrać inne wartości).
    3. Czy ta centrala pozwala tak jak np NAPCO Express zdublować linie poprzez założenie dodatkowego rezystora parametrycznego na linie ?
    4. Jak wyprowadzić linię dozorową z szyfratora (opcja podpięcia 1 czujki do 1 szyfratora)
    5. i Przedewszystkim jak zmienić linie z NO na NC w samej centralce...
  • #4 3976733
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    IMO ,ta centrala nie rozróżnia innych stanów linii niż 5,6 K NC/NO i tyle. Nic nie wykombinujesz z 2 rezystorami !!! Dodam jeszcze że nie ma linii tz .klawiaturowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3976756
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3976919
    Mstasik
    Poziom 20  
    Mam obie instrukcje, ale nie dogrzebałem się, w nich żadnej zmiany NO na NC... Jest opis funkcji i programowania Bezzwłoczna, zwłoczna, cicha, głośna itp. Ale nie ma tego o co mi chodzi...

Rezystor 5,6KΩ wpięty w zaciski Z1 ... Z4 i COM w 3 i 4 wpięte w centrali,
    w 1 i 2 w czujce czyli równloegle. Tam gdzie nie podajesz czujki na linie, także wpięte 5,6K. W instrukcji napisane jest jak byk, że centralka ma 4 linie + 3 klawiatórowe...
  • #7 3977055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 3977154
    Mstasik
    Poziom 20  
    THX sharp, właśnie o to mi chodziło...
    Teraz już wiem co "skisiłem" przy montażu...
    Sprawdzę jak dotrę do domu po pracy.
    Rozumiem, że Rezystorki zapinam na zacisk COM jak to wynika z rysunku, a nie na Z1 ..Z4 przed czujnikiem ?
    A co z parametrycznym podwojeniem linii ? Czy jest możliwe ???
  • #9 3977189
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3977198
    Mstasik
    Poziom 20  
    czyli PC560 ma tylko 4 linie i basta...
    Jak chce sie "rozmnożyć" z czujnikami (np dołączyć mikrofale) to wtyedy tylko w szeregu na linii ?
    A jak wygląda sprawa z Programowanym wyjściem PGM ?
    Czy wyjścia na sygnalizatory powinny być łączone przez moduły przekaźnikowe ?
  • #11 3977212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 3977306
    Mstasik
    Poziom 20  
    PGM myślałem o sterowaniu powiadomienia TK-3 na ericssonie R320i. On tam ma co prawda nie duże wymagania, ale nie wiem czy wystarczy. Zawsze mogę go wsadzić w linię sygnalizatora - nie prawdasz ?

Przegrzebałem instrukcje - masz racje to nie ma kawiaturowych linii - są tylko pomocnicze, nie wiem co mi sie ubzdurało :P Sorki...

A jak działa KEY ?
    czy mogę go programować jako jedyny sabotaż, czy jest tylko dodatkowym wejściem sabotażowym lub zamkiem ???
  • #13 3979776
    Mstasik
    Poziom 20  
    Jeszcze jedno - nie mogę włączyć pikania - odliczania czasu na wyjście przez programator... Jaka to funkcja ?

Do MOD...
    <Sorki za odpowiedź - proszę scalić posty.>
  • #14 3980037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 3980054
    Mstasik
    Poziom 20  
    Z KEYem już sobie poradziłem,
    zastanawiało mnie czemu po wyjściu ze stanu dozoru nie zapalała się gotowość i za chwile włączał sie alarm - Sabotaż na KEY'u nie był zwarty...
    Ale na pikaniu poległem - teraz już wiem dlaczego...
    czyżby NAPCO express400 miała więcej możliwości ? wydawało mi się że NAPCO to największy shit...
  • #16 3980078
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3997138
    Mstasik
    Poziom 20  
    Serdeczne dzięki za pomoc sharp.

Temat zamknięty..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono problem podłączenia linii dozorowych w centrali alarmowej PC 560, zwłaszcza przełączenia ich z konfiguracji NC (normalnie zamknięte) na NO (normalnie otwarte). Centrala PC 560 nie posiada możliwości programowej zmiany typu linii ani obsługi 2EOL (podwójnego rezystora końcowego linii). Czujki NC, takie jak CROW SRP-100 i TEXECOM PC 014-4, powinny być podłączone szeregowo z rezystorem parametrycznym 5,6 kΩ, który musi być wpięty szeregowo w linii, a nie równolegle. Podłączenie rezystora równolegle jest błędem i powoduje nieprawidłowe działanie centrali, np. gaszenie się lampek na manipulatorze przy wykryciu ruchu. Centrala ma 4 linie dozorowe i 3 linie pomocnicze (nie klawiaturowe). Nie ma możliwości podwajania linii przez dodatkowe rezystory parametryczne. Wyjścia PGM mają ograniczoną wydajność prądową (50 mA), więc do sterowania sygnalizatorów o większym poborze prądu zalecane jest użycie przekaźników. Funkcja „pikania” (odliczania czasu na wyjście) w PC 560 nie jest dostępna. Linia KEY może być programowana jako linia sabotażowa lub załączająca czuwanie, ale nie można jej zablokować funkcją *1. PC 560 to prosta i trwała centrala z lat 80., nie posiadająca zaawansowanych funkcji dostępnych w nowszych modelach, np. NAPCO Express 400.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA