logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprowadzić kabel 5-żyłowy między budynkami zgodnie z przepisami?

Albercik 321 20 Cze 2007 22:19 1839 9
  • #1 4004401
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Jak powinien być poprowadzony kabel(5 żyłowy) po murze z budynku mieszkalnego(domu) do budynku gospodarczego,który jest oddalony od domu o 20 m?Między domem a budynkiem gospodarczym docelowym,jest tył budynku mieszkalnego sąsiadki.Czy może on być poprowadzony wogóle po murze,a jak tak to,czy jest jakaś określona wysokość,czy może być poprowadzony tak jak mi pasuje?Okreslaja to jakieś przepisy?
  • #2 4005328
    Slaviusz
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam. Jeżeli ten mur to własność sąsiadki to pasuje uzyskać jej zgodę - na wszelki wypadek - żeby nie było problemów w przyszłości, jeżeli w budynku gospodarczym planujesz zamontować licznik uzgodnij to z miejscowym ZE, natomiast jeżeli robisz to bez dodatkowego licznika (odbioru ZE) i na własnej nieruchomości (lub nieruchomości klienta) - rób według ogólnych zasad dotyczących instalacji elektrycznych i będzie ok.
  • #3 4005402
    przemek_d20
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    A nie lepiej puścić ten kabel w ziemi?
  • #4 4005417
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Dzięki za odpowiedzi.Sąsiadka się zgodziła i nie ma problemu.Licznika tam nie planuję zakładać,ponieważ jest to zwykłe pomieszczenie gospodarcze i kabel ten zasila tylko oświetlenie i gniazdko 230V oraz 380V do podłączenia spawarki,wiertarki,szlifierki itp.Taki malutki przydomowy warsztacik,żeby cos zrobic na potrzeby domu.Kabel ten już jest pociągnięty po murze i jakby go zakopać do ziemi to by go było za mało.Chodzi dokładnie o to,że ostatnio do moich rodziców przyszedł jakiś facet z gospodarki czy coś podobnego i powiedział im,że ten kabel nie może iść po murze,bo przepisy na to nie pozwalają.Jedynie w ostateczności mógłby iść pod dachem.I jak tego nie zrobią,to zapłacą karę.Dla mnie to bzdury facet opowiada,bo to posesja moich rodziców,kabel jest już za licznikiem i z tego co się orientuję,to mogę sobie go poprowadzić jak mi się podoba.Nawet linią napowietrzną.Kiedyś znałem te przepisy i tak własnie to zrobiłem.Obecnie mało zajmuję się elektryką budowlaną i dlatego proszę was o pomoc.Czy są obecnie jakiekolwiek przepisy zabraniające mi w ten sposób poprowadzić ten kabel na własnej posesji?
  • #5 4005835
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Moim zdaniem facet chciał poprostu nastraszyc i moze przy okazji zarobic że niby przy kontroli przymknie oko:). Niby z jakiej racji kabel nie mógłby być prowadzony po murze? Jeszcze jeżeli jest prowadzony w peszelu ochronnym a peszel jest mocowany do muru w stosownych odleglosciach to facet moze nagwizdac! Oczywiście trzeba pamietac o podstawowych zasadach elektryki przy podłanaczaniu... i przydały by sie spadki napięc zbadac czy nie groźne.... chociaz na tej odległości...
    Pozdrawiam
  • #6 4006169
    Albercik 321
    Poziom 25  
    20 metrów kabla wykorzystywanego głównie do oświetlenia i wierttarki czy szlifierki i spadki napięć?O to jestem raczej spokojny.Też tak właśnie my ślałem,że facet może sobie pogwizdać...A kontrola?Jaka kontrola?Przecież to jest instalacja pozalicznikowa.Czy ktoś może przyjść to kontrolować?
  • #7 4007001
    gigamaas
    Poziom 16  
    Nie jestem tego pewien ale jeżeli instalacja pierwotna była dawno oddana do uzytku to raczej nikt normalny nie zgłasza że dokonał zmian. Jedynie upewniłbym sie że nie obciążył pan za bradzo lini do której sie pan podpioł i czy bezpiecznik ma odpowiednia wartosć. Ale specem nie jestem wiec niech lepiej ktos z papierkiem to zweryfikuje:)
  • #8 4009344
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    A czy ten facet nie przyszedł przypadkiem z pod budki z piwem?Na własnym terenie zrobisz jak zechcesz.A następnym razem jak pojawi się ten facet to zapytaj go o pozwolenie na wejście na cudzą posesję.
  • #9 4009921
    gigamaas
    Poziom 16  
    Pewnie a najlepiej to go winchestera :) za przekroczenie progu granicy prywatnej wlasności
  • #10 4010641
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Tak też własnie drodzy koledzy zrobię.Sam byłem zdziwiony,że ktos łazi rodzicom po podwórku i mówi im jak na własnej posesji mają coś robić i jeszcze straszy karami.Ale wolałem się upewnić czy aby przepisy w naszym kochanym aczkolwiek dziwnym kraju się nie pozmieniały.Teraz wszystko gra.Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prawidłowego prowadzenia kabla 5-żyłowego między budynkiem mieszkalnym a budynkiem gospodarczym oddalonym o 20 m, z uwzględnieniem przepisów i zgody sąsiadki, na której murze kabel jest prowadzony. Zaleca się uzyskanie zgody właściciela muru, jeśli kabel jest prowadzony po jego powierzchni. Kabel zasila oświetlenie oraz gniazdka 230V i 380V do narzędzi warsztatowych. Prowadzenie kabla po murze jest dopuszczalne, pod warunkiem stosowania peszla ochronnego i mocowania go w odpowiednich odstępach. Nie ma jednoznacznych przepisów określających minimalną wysokość prowadzenia kabla na murze, a instalacja jest pozalicznikowa, co ogranicza zakres kontroli. Alternatywnie sugerowano prowadzenie kabla pod ziemią, jednak w przypadku istniejącej instalacji i braku planów montażu dodatkowego licznika, obecne rozwiązanie jest akceptowalne. Wskazano również na konieczność sprawdzenia obciążenia linii i wartości bezpiecznika, aby uniknąć przeciążeń. Wątpliwości dotyczące kontroli i kar uznano za nieuzasadnione, zwłaszcza na prywatnej posesji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA