Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elemis Monitor 5510T - pasek czarny pionowy

El Procek 21 Jun 2007 18:15 1403 4
  • #1
    El Procek
    Level 17  
    Witam,
    mam problem ze staruszkiem .Po wymianie BD139 w sterowaniu linii i oporu 10 ohm w zasilaniu i TDA8305A tv ruszył ale z paskiem czarnym 1,5 cm po lewej stronie ekranu , 10 cm od krawędzi, obraz skacze (czasami) i brak koloru. Przez AV nie ma paska ale są cztery pionowe jasne kreski w tym samym miejscu reszta to samo.
    Wymieniłem: trafko sterujące, TDA8305, (2u2,10u,22u,470u) przy TDA
    i kondensatory w generatorze i regulacji fazy. Sugnał wychodzi z paskiem z TDA8305 (widać na oscyloskopie) , a SC ma małą "górkę" między dwoma impulsami w miejscu paska.
    Może ktoś pomoże w zlikwidowaniu tego draństwa?
  • #2
    elexor
    Level 24  
    Wymień elektrolit przy tr. sterującym linii (BD139).
  • #3
    Remeknapr
    Level 33  
    El Procek wrote:
    Po wymianie BD139 w sterowaniu linii i oporu 10 ohm w zasilaniu i TDA8305A tv ruszył ale z paskiem czarnym 1,5 cm po lewej stronie ekranu , 10 cm od krawędzi, obraz skacze (czasami) i brak koloru. Przez AV nie ma paska ale są cztery pionowe jasne kreski w tym samym miejscu reszta to samo.


    Podejrzany jest BD139. Musi być dobrany na duże wzmocnienie przy dużym prądzie.
  • Helpful post
    #4
    pawcio
    Level 26  
    Wymień C 569=>22nF przy trafku sterującym.
  • #5
    El Procek
    Level 17  
    Dzięki za zainteresowanie a szczególnie dla - pawcio -.
    Uszkodzony był C569. A wydawało mi się, że go mierzyłem.
    Temat zamykamy.