logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 2001 2.0 HPI - Błąd P0131 i praca EGR -67%

robert10 23 Cze 2007 22:30 12353 21
REKLAMA
  • #1 4014181
    robert10
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    witam wszystkich ... jak w tytule moja c5 2001r 2.0 hpi łapie błąd P0131 słaby sygnał sondy 1 bank 1 i oczywiście zapala się lampka , mam podejżenie co do pracy EGR gdyż pokazuje -67% praca poniżej granicy ustalonej , czy może to być zpowodowane że ten błąd wchodzi ? i co z tym tematem zrobić ..proszę o rozwinięcie wątku i pomoc.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4014214
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 419
    hdi nie ma sondy ,zmień przyrząd.
  • #3 4014220
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    ale HPi ma
  • #4 4014405
    robert10
    Poziom 15  
    oczywiście ,że ma i to nie jedną , ......
  • #5 4014890
    robert10
    Poziom 15  
    jest to silnik HPI , proszę czytać w opisie błędu nie ma..pozdr.
  • #6 4015476
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 605
    Wymień sondę na orginalną. Pozdrawiam.
  • #7 4015673
    robert10
    Poziom 15  
    też myślałem o samej sondzie ale jeszcze wolę wysłuchać innych co myślą w tym temacie gdyż wiemy, że błąd sondy wcale nie musi pokazać jej uszkodzenia a wymiana jest dość kosztowna , kontrolka zapalała się dość często a ostatnio zrobiłem z 1000 km i było ok. i znowu się zapala z tym samym błędem , czasami potrafi sama zgasnąć a w większości trzeba kasować ten błąd..pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 4475092
    robert10
    Poziom 15  
    Witam wszystkich zainteresowanych , powracając do tematu i dłuższym testowaniu auta błąd sondy (słaby sygnał) pojawia się po dłuższej trasie zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu go -wtedy wskakuje właśnie ten błąd ,oczywiście zapala się kontrolka silnika , po kilku uruchomieniach i jazda miejska kontrolka gaśnie i niezapali się ,aż pojadę wtrasę i zgaszę silnik i znowu gaśnie przy miejskiej jeżdzie itd. może ktoś miał podobny problem (koszt 1-szej sondy to ok.600,- więc wolę jeszcze wysłuchać kolegów )
    pozdrawiam..
  • #9 4536246
    salwador
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    mam taką samą usterke wymieniłem pompe wysokiego ciśnienia świece i czujnik temperatury i czujnik wału korbowego i nic to nie pomogło czy ktoś ma pojęcie o co tam chodzi
  • #10 4541597
    robert10
    Poziom 15  
    Witam...dzięki ,za zainteresowanie się moim postem.Widzę ,że nie jestem sam.Ja też sprawdziłem wszystkie te elementy a błąd wskazuje definitywnie słaby sygnał sondy 1 ,mi też brakuje pomysłów.w serwisie powiedzieli , że może jakiś kabelek nie łączy ale dlaczego dzieje się tak tylko po przejechaniu większej ilości kilometrów w trasie . ostatnio przed zapaleniem lampki samochód zwalniał i przyspieszał , odpuściłem pedał gazu ,wrócił do normy i zapaliła się lampka z tym samym błędem..Koledzy rozwińcie ten temat ,może ktoś miał taki przypadek..
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 4541789
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 419
    Sprawdziłeś wszystkie elementy,a nie jesteś pewny czy kabelki są dobre ,przecież można dać nowe kabelki między sondą a ECU. A 600zł za sondę w tym aucie to przecież taniocha.
  • #12 4545341
    MichaelR
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    sprawdź styki w kostce od sondy, ewentualnie przeczysć - nie spryskuj żadnym preparatem.
    Miałem podobnie w megane scenic i wymiana sondy pomogła na miesiąc, dlatego pisze o stykach.
    Polecam też porządną diagnostyke sondy czy działa prawidłowo czy ma lekkie zawachania i skoki - wyniki powinny płynnie przechodzić przy zmianie obciążenia.
  • #13 4552933
    robert10
    Poziom 15  
    tak- tylko czy nie jest to dziwne ,że dzieje się tak tylko po przejechaniu dłuższego odcinka drogi(trasa) , a jazda miejska jest ok!
  • #14 4767834
    mhteg
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Moze po miescie jest wiecej dziur w drodze,i sonda ma czescie kontakt w zlaczu elektrycznym.Citroen slynie z kiepskich polaczen elektrycznych.
  • #15 4770440
    robert10
    Poziom 15  
    Witam..dzisiaj przeczyściłem jeszcze raz złącza 1-szej sondy ale pojawił się następny błąd ,,czujnik położenia wału korbowego,,błąd był przed czyszczeniem styków , błędy wykasowane ..dam znać czy coś pomogło pozdr.
  • REKLAMA
  • #16 5012992
    robert10
    Poziom 15  
    witam..powracając po przerwie do tematu czyszczenie nic nie dało ,wymieniłem w końcu sondę lambda i narazie jest wszystko w porządku , pozdrawiam zainteresowanych i temat uważam za zamknięty...
  • #17 7809952
    jedrocha
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Citroen słynie z kiepskiej elektroniki, bo niestety jest to w wiekszości elektronika Bosch'a :( Jak do tej pory w citroenach miałem problemy z elementami elekro/elektronicznymi Made in Bosch Germany.

Co do HPi to mam podobnie w mojej, czasami miesiące i setki km jest OK a czasami, co chwila mam Antipollution fault.......
    Lexia podaje błąd "brak masy lub przerwa w przedniej lambdzie"
    Narazie zrobiłem za radą kolegów przegląd wszystkich wtyczek z konserwacją kontatkt sprayem. Najczęściej fault pojawia się w okresie przejściowym, duża wilgotność. Przy dużych mrozach i upałach spokój. Ewentualnie deszcz i kałuże pogarszają statystyki ;)
  • #18 7810411
    goldwinger
    jedrocha napisał:
    Citroen słynie z kiepskiej elektroniki, bo niestety jest to w wiekszości elektronika Bosch'a

To wytłumacz dlaczego w niemieckich chodzi.
  • #19 7810819
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    goldwinger napisał:
    jedrocha napisał:
    Citroen słynie z kiepskiej elektroniki, bo niestety jest to w wiekszości elektronika Bosch'a

To wytłumacz dlaczego w niemieckich chodzi.

Bo w niemieckich są przewidziane niemieckie części,a jak dodasz że z kartonów z "elektroniką Boscha" wysypuje się ryż to problem gotowy(8 reklamacji w ciągu 3 miesięcy).Najdłużej pracował moduł zapłonowy 1200km:D.
  • #20 7811296
    goldwinger
    Ja to wiem Ty to wiesz i jeszcze paru ale nie wprowadzajmy nieobeznanych w temacie w błąd że jak zobaczą boscha w jakim VAGowatym to powiedzą że badziew bo bosch.
  • #21 7811388
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    OK! Masz rację.Lepiej wbić im do głowy Ze pasujący gwint nie jest oznaką dobrego zamiennika :)
  • #22 7811607
    robert10
    Poziom 15  
    Witam wszystkich zainteresowanych tematem , problem został rozwiązany w sposób wymiany sondy 1 - szej .Znalazłem sondę o takich samych parametrach z innego auta gdzie kolorystyka się zgadzała a była o ile pamiętam to sonda wysokonapięciowa chyba z niebieskim przewodem i było wszystko ok. aż padła druga założyłem BOSCHA uniwersalną i do dziś jest wszystko w porządku ,autko zostało sprzedane ale kontakt został ...pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Citroenie C5 z 2001 roku z silnikiem 2.0 HPI pojawia się błąd P0131 wskazujący na słaby sygnał sondy lambda bank 1, czujnik 1, co powoduje zapalenie kontrolki silnika. Problem występuje głównie po dłuższej jeździe trasą i ponownym uruchomieniu silnika, natomiast podczas jazdy miejskiej kontrolka często gaśnie. Wskazywano na możliwe uszkodzenie sondy lambda, jednak wymiana sondy jest kosztowna, a błąd nie zawsze oznacza jej awarię. Zalecano sprawdzenie i oczyszczenie styków w kostce sondy, wymianę przewodów między sondą a ECU oraz diagnostykę sondy pod kątem prawidłowej pracy i stabilności sygnału. Problemy z elektryką i połączeniami w Citroenie są powszechne, szczególnie w okresach dużej wilgotności i zmiennych warunkach atmosferycznych. Ostatecznie wymiana sondy lambda na oryginalną lub kompatybilną (np. Bosch) rozwiązała problem. Wymieniano także inne elementy, takie jak pompa wysokiego ciśnienia, świece, czujnik temperatury i czujnik wału korbowego, jednak bez efektu. Dyskusja podkreśla znaczenie jakości połączeń elektrycznych i oryginalnych części w diagnostyce i naprawie błędu P0131 w silniku HPI Citroena C5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA